Yerel tohumu korumanın yolu sertifika değil

Vali, kaymakam, milletvekili, belediye başkanı başta olmak üzere ilgili kurum yetkilileri ve meslek odaları temsilcileri Taşköprü’de toplandılar önceki gün, Taşköprü sarımsağının üzerindeki kara bulutları dağıtmaya soyundular, iyi niyetlerine ve emeklerine bereket ve sağlık…

Ancak Taşköprü sarımsağı başta olmak üzere yerel tohumlarımızın kurtuluşu, izlemeye niyet ettikleri yol değil.

Sertifikalı tohum üzerinden yürütülecek yerel tohum kurtarma harekatı, niyetlenilen istikametin 180 derece aksi yönüne rotayı kırdıracaktır…

Bırak kurtarmayı.

Taşköprü sarımsağının başına gelenin müsebbibi tohumun sertifikasız oluşu değil ki, girdiği dehlizden çıkışı sertifikalı tohum olsun…

Dert ayrı,  derman ayrı.

Taşköprü sarımsağının başına çorap ören “endüstriyel ürün” olmasına niyet edilmesi  ve pazarda kalma süresini uzatma gayreti oldu…

Hatırlanırsa üç beş yıl önce gazete sayfalarına yansıyan sarımsak ile ilgili gerek özel sektör gerekse kamu yetkililerinin beyanları, ifade ettiklerim gayet net anlaşılır.

Üretim yaygınlaşacak, endüstrinin ihtiyacı karşılanacak, yer gök sarımsak olacak, ithal tohumların ekilmesi sayesinde üreticinin elindeki ürünün piyasa süresi uzatılacaktı…

Son yıllarımız bu hevesle geçmedi mi?

Şehrimizin merkezinde,Nasrullah meydanında Taşköprü sarımsağı havasında Çin tohumu sarımsağı satılmasını seyretmedik mi, seyrettik…

Nerdeydi devlet ve sarımsaksever meslek odaları?

Açık söylemek gerekirse, Taşköprü sarımsağı fiyat namına bu sezon dip yapmasaydı, kimsenin sarımsak namına dertleneceği filan yoktu…

Para bitti, yerel tohum akla geldi.

Daha üzücü olan ise kurtuluş reçetesi olarak “sertifikalı tohum” önerilmesi…

Çiftçiyi tohum şirketlerine müşteri etmenin kibarcası.

Yerel tohum eken çiftçinin sertifikalı tohuma ihtiyacı yok, elindeki ürün onun tohumudur çünkü, her yıl yeni baştan ne diye tohum satın alsın, girdi maliyetini niçin yükseltsin?..

Bunun mantığı var mı?

Çiftçinin gereksinimi arazi, su, düşük girdi, pazarda adalet, teknik destek, alet ekipman…

Sertifikalı tohum değil.

Kamunun görevi ise ürünü çaya dökülmeden kurtarmanın hesabını yapmak…

Cenaze evini ziyaret etmenin nezaket dışında bir hükmü yok ne yazık ki.

En değerli ve doğru sertifikalı tohumcu, bizzat çiftçinin kendisidir..

En güvenilir ve sürdürülebilir “gen bankası” da çiftçidir.

Küçük çiftçi korur yerel tohumu…

Devlet küçük çiftçiyi kollasın yeter.

  • ••

Not:

Bozulma riski taşıyan keşke sadece Taşköprü sarımsağı olaydı…

Durum daha beter.

Tosya pirincinden ne haber misal?…

Gelecek nesillere ulaşabilecek mi bu lezzet?

Ya patlayan siyez ?..

Asayiş berkemal mi?