AKALAZYA NEDİR, BESLENMESİ NASILDIR?

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Akalazya, yutma güçlüğüne neden olan bir hastalık türüdür. Yunanca’da “gevşeme yetersizliği” anlamına gelmektedir.

Akalazyaya 25-60 yaş aralığında daha sık rastlanır ve hem kadın hem de erkeklerde aynı  oranda görülebilmektedir.

Akalazyaya neyin neden olduğu  henüz netleşmemiştir. Yemek borusunun duvarındaki nöronların bozukluklarına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Akalazyanın Belirtileri Nelerdir ?

  1. Yutma zorluğu
  2. Yemek sonrası göğüs bölgesinde ağrı
  3. Nefes almada zorlanma
  4. İştahsızlık
  5. Ani kilo kaybı
  6. Midenin üstünde şiddetli kasılmalar
  7. Yemek borusunda bir şeylerin takılı kaldığını hissetme
  8. Yenilen yemeğin ağza geri gelmesi
  9. Ağızda kötü tat
  10. Öksürük

Beslenme Tedavisi Nasıldır?

  • Yüksek dozda posa tüketilmemelidir.
  • Sulu ve yumuşak besinler tercih edilmelidir.
  • Öğün sayısı sık, miktarı az olmalıdır.
  • Besinler iyi çiğnenip yutulmalıdır.
  • Her lokma sonrasında bir miktar su tüketilmelidir.
  • Çok sıcak ve çok soğuk içecek ve yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Gazlı içecekler tüketilmemelidir.
  • Kızartma, koyu çay, kahve, alkol, baharat türleri ve sirke beslenmeden çıkarılmalıdır.
  • Hastanın tercihine göre sıkıntı veren diğer besinler de beslenmesinden çıkarılmalıdır.

 

Bu tür hastalıklarda beslenme tedavisinin önemi hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU