Çin'den ayağımın tozuyla

mafacanDünyanın güneş etrafında dönme istikametinin tersine gidince olan oldu, iki ülke arasındaki saat farkı yüzünden ömrümden tam 6 saati göz göre göre yedim iyi mi?..

Geriye ezelden beri dünyanın sayılı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış kadim toprakları görmenin avuntusu kaldı.

Sen misin dünyanın tersine giden, bir buçuk saatlik rötarla birlikte gece saat iki buçukta İstanbul’dan çıkıpta 8 küsur saatlik yolculuğun ardından yerel saatle 18’de Pekin’e varıldığında Türkiye’de saat henüz öğlen 12 olunca…

İşte o yaşanmadan giden 6 saat bir kıymetli oluyor ki anlatılmaz

Güneşe ters istikamette gidildiğinde uzun süreli uçak yolculuğunun meydana getireceği “jet-lag” ismiyle nam sersemlik halinin ilacı var çok şükür…

Gözler cam gibi uçaktan inmenin çaresi ayrana bolca yüklenmekten geçiyor haberiniz olsun.

Geçtim Çin’in envai özelliklerini yerinde incelemeyi, aslında sadece Pekin havalimanını görmek bile o kadar saatlik yolu tepmeye yetiyor da artıyor…

Havalimanının içinden geçen trene binilerek bavulların teslim edildiği terminale gidildiğini söylemem, nasıl büyüklükteki bir havalimanı ile karşı karşıya olunduğunu anlatmam için yeterli olur heralde.

Gerçi Çin’de Türk vatandaşlarına karşı vize sorunu hiç yaşanmıyor, pasaporta bile dönüp bakan yok ama olsun!…

Özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ülkemizin muhatap olduğu vize uygulaması bir an önce kalsa fena olmaz hani.

İlk edindiğim izlenime göre Çin’in sadece namı “Sosyalist” ya da “Komünist”, vatandaşlar arasındaki gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ulkelerin başında geliyor. Söylenene göre nüfusun yüzde ikibuçukluk kesimi Çin hazinesinin çok ama çok önemli bir kısmını elinde tutarken, geniş halk kitlelerine ise ne hazindir ki sosyal güvenceden dahi nasiplenmeden karın tokluğuna çalışmak düşüyormuş…

Ülkenin kurucusu Mao’nun hayal ettiği Çin bu muydu acaba?

Karın tokluğu demişken…

Çin mutfağı da ayrı bir enteresan.

 

Nerde sarıkılçık pirincinden yapılıpta tereyağının şerbet gibi süzüldüğü Tosya pilavı, nerde yağsız, tuzsuz ve lapa kıvamındaki soğuk Çin pilavı…

Sosa batırılmadığı taktirde Pekin ördeği fena değil ama. Buğu üzerinde ısıtılmış yufkaya dürüm yapıldığında başını kurtarıyor.

Kavunları kelek…

Karpuzları süper.

 

mustafa-afacan-bant