Gastronominin sihirli dünyası

İlimiz değil ülkemizin, dünyanın kayda değer gastronomi merkezlerinden biri olma yönünde azimle, umutla, işbirliği içinde yürüyor…

Haftasonu gerçekleştirilen Gastronomi Atölyesi ve çarşamba günü  başlayacak olan Berlin ITB fuarına katılım bu iradenin net göstergesi.

Kamu, belediye, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, üreticiler, bilim insanları, bir cümle Kastamonu halkı bu hedefin üstüne üstüne yürüyor…

Ve Kastamonu sevdalısı olmak için hemşerimiz olmaya gerek duymayan nice destekçimiz.

Bir kutlu kervan…

Bir kutsal dava.

Kastamonu Halk Mutfağı’nı koruyacağız, geliştireceğiz ve geleceğe taşıyacağız…

Üreticilere ekmek teknesi yapacağız.

Nimeti ganimete çevirmeden ama…

Etik üretimle, adil ticaretle, hakça paylaşarak.

“2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu” etkinlik programı kapsamında geçtiğimiz Cumartesi günü Kurşunluhan Otel’de düzenlenen Gastronomi Atölyesi bir kez daha gösterdi ki Kastamonu Mutfağı her türlü övgüye layık…

Tarihsel ve kültürel derinliği sayesinde çeşitliliği tartışılmaz.

Yöresel ürünlerimizle dünya mutfağından örnekler sunan ünlü şefler Hazer Amani, Muhsin Ertürk ve Mine Ataman, varolan ama pek farkında olmadığımız mutfağımızın zenginliğini tüm görkemiyle gözler önüne serdiler etkinlikte pisirdikleri ve sundukları yemekkeriyle….

Siyez, sarıkılçık, üryani, ebegümeci, pastırma… dünya mutfağı yemeklerinin içinden lezzet verdi.

Kimin aklına gelir ‘şalgam dolması’?…

Siyezden Alman çörekleri yahut İran esintisi taşıyan pirinç pilavı?

Panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü Şengül Gitmez ve ünlü gurme Nedim Atilla, Kastamonu meutfağına övgüler düzerken bir yandan da gastronomi yol haritamıza dair önerilerde bulundular…

Her iki ismin söyledikleri karşısında ilimiz namına övünç duymamak elde değildi.

180 kadın katılımcı programı başından sonuna kadar izledi, ellerinde kalem not aldılar, şeflerle birlikte dolma sardılar…

Gastronomi seferberliğinde “Biz de varız” dediler.

Vali Günaydın ve Belediye Başkanı Babaş panel konuşmalarında devletin gastronomi seferberliğindeki yerini ve önemini gösterdiler…

Umut verdiler her kelimeleriyle.

Milletvekili Çelik…

İkinci gastronomi etkinliğini de kaçırmayarak desteğini gösterdi.

Kamu ve özel sektörün gönüllü emeğinde gastronomi atölyelerinin her ay farklı tema ve isimlerle sürmesi planlanıyor…

Kastamonu mutfağı dünya liginde oynayacak nitelikte ve hak ettiği tanınırlığa ulaşacak.

Binlerce kadının emeği sayesinde…

Devlet işbirliğinde.

  • ••

Not:

Kastamonu mutfağı Almanya’da görücüye çıkıyor…

Berlin ITB fuarı Kastamonu lezzetlerine sahne olacak.

Valilik, Belediye, KATSO ve KUZKA işbirliğinde çıkılan Berlin seferinde muhakkak ki dünyanın dört bir tarafindan gelen binlerce ziyaretçinin midesi fethedilecek…

Kastamonu ismi zihinlere kazınacak.

Geçtiğimiz yıl Gaziantep temsil etmişti ülkemizi…

Bu yıl Kastamonu.

Ülkemizin gastronomi milli takımındayız…

Bu onur yeter Kastamonu’ya.

Boşuna demiyorum yerimiz dünya ligi diye…

Hakediyoruz.