KAN SULANDIRICI İLAÇ KULLANAN BİREYLER NASIL BESLENMELİ?

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Kan sulandırıcı ilaç, kanın pıhtılaşma süresini uzatan bir ilaç türüdür. Pıhtının oluşmasını veya oluşan pıhtının büyümesini önler. Kanda pıhtılaşma riski yüksek olan bireylere doktorları tarafından kan sulandırıcı ilaç reçete edilmektedir.

Bazı besinler ise kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girerek ilacın etkisini düşürmektedir. Özellikle K vitamini açısından zengin besinler kan sulandırıcıların etkisini azaltmaktadır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Besinlerle yüksek miktarlarda ve düzensiz tüketilen K vitamini, kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini azaltır. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan bireylerin günlük tükettiği besinlerin K vitamini içeriğinin düşük olması gereklidir.

 

Yüksek K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Kan sulandırıcı kullanan bireyler aşağıdaki besinlerden gün içinde sadece 1 tanesini seçerek verilen miktarı kadar tüketmelidir.

  • Asma yaprağı ( 6 adet etli ya da zeytinyağlı sarma şeklinde)
  • Ispanak (1 yemek kaşığı)
  • Semizotu (1 yemek kaşığı)
  • Pazı (1 yemek kaşığı ya da 2 adet sarma şeklinde)
  • Beyaz/Yeşil lahana ( 5 yemek kaşığı ya da 5 küçük sarma şeklinde)
  • Brüksel lahanası (1 adet)
  • Kara lahana (1 yemek kaşığı)
  • Brokoli (3 yemek kaşığı)
  • Karnabahar (2 yemek kaşığı)
  • Maydanoz (8 dal)
  • Dereotu (8 dal)
  • Tere (8 dal)
  • Roka (8 dal)
  • Marul (2 adet orta büyüklükte)

 

 

Orta Düzeyde K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

 

  • Bezelye, kırmızı lahana, taze fasulye, kuru baklagiller ve kivi.
  • Bu gruptaki besinlerden herhangi biri gün içinde 1 porsiyon kadar tüketildiğinde, yüksek miktarda K vitamini içeren besinlerden o gün içerisinde hiç tüketilmemelidir.

 

Bunlara ek olarak kan sulandırıcı kullanan bireyler:

 

  • Zencefil, avokado, kiraz, kızılcık, mango, greyfurt ve ananası kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girdiği için bu süreçte tüketmemelidir.
  • Yoğurt ve kefiri günde 1 bardaktan fazla tüketmemelidir.
  • Meyveleri kabuklarıyla tüketmemelidir.
  • Soya ve soya ürünlerini diyetisyenine danışmadan kullanmamalıdır.
  • Yeşil çay, papatya çayı gibi bitki çaylarını tüketmemelidir.
  • Alkol tüketmemelidir.
  • Beslenme programının az yağlı olmasına dikkat etmelidir. Et, süt, yoğurt, peynir gibi besinleri az yağlı tercih etmelidir.
  • Herhangi bir takviye ürün kullanmadan önce diyetisyenine danışmalıdır. Sağlıklı günler dilerim.

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU