SAĞLIK DOSTU ENGİNAR

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Enginar, besin içeriği bakımından oldukça zengin bir sebzedir. İçeriğinde birçok vitamin ve minerali barındırarak iç organlarımızın sağlığını korur. Aynı zamanda kalorisi düşük, posa içeriği yüksek bir sebzedir. Bu nedenle beslenme programlarında sıkça tercih edilmelidir.

Enginarın Besin Değerlerine Göz Atalım

1 adet (yaklaşık 130 gram) taze enginar;

  • 69 kalori
  • 4 gr protein
  • 10 gr karbonhidrat
  • 7 gr posa (Günlük ihtiyacın %30’unu karşılar)
  • 2 mg demir (Günlük ihtiyacın %12’sini karşılar)
  • 1100 mg potasyum (Günlük ihtiyacın %25’ini karşılar)
  • 77 mg magnezyum (Günlük ihtiyacın %25’ini karşılar)
  • 8 mg C vitamini (Günlük ihtiyacın %10’unu karşılar)
  • 65 mcg folik asit (Günlük ihtiyacın %20’sini karşılar)
  • Kolesterol içermez.

Peki Enginarın Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

  • Vitamin ve mineral içeriği oldukça zengindir.
  • İçeriğindeki birçok antioksidan madde sayesinde karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Enginar, sinarin adında bir madde bulundurur. Bu madde karaciğeri uyararak safra asidi salgısını artırır. Artan safra asidi ise sindirimi kolaylaştırır ve hızlandırır.
  • Luteolin adında başka bir madde bulundurur. Luteolin ise halk dilinde kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL değerinin artışını önleyerek kolesterolü dengede tutar.
  • Kolesterolü dengede tutarak kalp ve damar sağlığını korur, damar sertleşmelerini önler.
  • Yüksek antioksidan içeriği sayesinde kanser riskini azaltabilir. Özellikle rahim ağzı kanserine karşı güçlü bir savaşçıdır.
  • Yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler.
  • İçerdiği inülin maddesi ile kan şekerini dengeler, ani şeker yükselişlerini önler.
  • Posa içeriği yüksek, kalorisi düşük bir sebze olduğu için hem tok tutar hem de yüksek kalori tüketimini önler.
  • Potasyum içeriği yüksek olduğu için yüksek tansiyonu önleyici etki gösterebilir ancak bu konuda çalışmalar henüz yeterli değildir.

Enginarı örneğin; bol limonlu ve zerdeçallı bir salata olarak ya da zeytinyağlı yemek şeklinde haftada 2-3 kez tüketmek sizlere mutlaka fayda sağlayacaktır. Bu sağlık dostu sebzeyi sofralarınızdan eksik etmemenizi önerir, sağlıklı günler dilerim.

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU