ZERDEÇALIN SAĞLIK İÇİN FAYDALARI

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Zerdeçal, hemen hemen bütün kanser türlerinde hem koruyucu hem de iyileştirici etkiye sahip olan bitkilerden biridir. Uzakdoğu tıbbında binlerce yıldır kullanılan, sarı renkte kök bir bitki olan zerdeçalın faydaları üstüne birçok araştırma yapılmıştır ve yapılmaya devametmektedir.

Zerdeçalın içeriğinde, aslına bakılırsa önemli miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır fakat tüketimi düşük miktarda olduğu için bu elementlerden çok fazla faydalanılamamaktadır. Zerdeçaldan sağlanan asıl madde “kurkumin” adlı maddedir. Kurkumin; antikanserojen ve antiinflamatuar (enfeksiyon karşıtı) bir maddedir.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

  • İltihap gidericidir.
  • Eklem ve kas kramplarını azaltır, kireçlenme olarak tabir edilen eklem iltihaplarını önler.
  • Kanserden koruyucu ve iyileştiricidir.
  • Taze zerdeçal, kemoterapinin yan etkilerini azaltmaktadır.
  • Antioksidandır. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • İnsülinin kullanımını düzenler, tip 2 diyabette olumlu etkileri vardır.
  • Özellikle taze zerdeçal tüketiminin safra kesesine faydası vardır. Bu şekilde sindirimi kolaylaştırır.
  • Karaciğer dostudur. Toksik maddelerin temizlenmesinde yardımcıdır.
  • Damar tıkanıklığını önler.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Alzheimera yakalanma riskini düşürür.
  • Cilt hastalıklarında iyileştirici etki gösterir.

Zerdeçal Nasıl Tüketilebilir?

  • Öncelikle zerdeçalın etkinliğini ve emilimini artırmak için zeytinyağı ve karabiberle birlikte tüketilmesinde yarar vardır. Böylece emilimi %10 kadar artmış olur.
  • Ilık su + bal + limon + çubuk tarçın + zerdeçal karışımı tüketilebilir. Bu karışıma karabiber de eklenmelidir.
  • Toz halinde salata ve çorbalara eklenebilir.

Aşırı Kullanımı Sonucu Olası Yan Etkiler Nelerdir?

  • Yüksek doz kullanımı sonucu bulantı ve kusmalara yol açabilir.
  • Baharatlara intoleransı olan bireylerde gaz sorunlarına neden olabilir.
  • Kalp çarpıntısına sebep olabilir.
  • Yeni ameliyat olmuş ya da olacak olan bireyler kullanmamalıdır.
  • Karaciğer rahatsızlığı olan bireylerde, çocuklarda ve gebelerde doktor ve diyetisyen kontrolünde tüketilmelidir.

Günde 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal tüketerek sağlığınızı koruyabilir ve güçlendirebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU