• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cumartesi, 10 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

“Cumhurbaşkanı denetim altında olacak”

6 Nisan 2017
GENEL, MANŞET, POLİTİKA
A A
Share on FacebookShare on Twitter

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili, “Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameyle ilgili Meclis kanun çıkarırsa kararname ortadan kalkar. Yani cumhurbaşkanı bu kadar başıboş değil, Meclisin ve kanunların sıkı denetimindedir. Cumhurbaşkanı hem idari hem cezai açıdan denetim altındadır.” dedi.

Köylü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan önceki iki anayasayı da darbecilerin yaptığını, hükümetin üstünde ayrı bir güç, ayrı bir kuvvet olarak da cumhurbaşkanının düşünüldüğünü söyledi.

“Nasılsa darbeci bir general ya da darbecilerin istediği bir kişi cumhurbaşkanı olur” düşüncesiyle cumhurbaşkanının yetkilerinin artırıldığını, hükümetin üzerinde bir baskı unsuru olarak konulduğunu anlatan Köylü, Türkiye’de cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasında sürekli ihtilaflar yaşandığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanının 2007 yılında seçilememesi üzerine anayasa değişikliğine gittiklerini hatırlatan Köylü, şöyle devam etti:

“Artık cumhurbaşkanını halk seçiyor. Ondan sonra halkın gözünde cumhurbaşkanı başka bir yerde olmaya başladı. Darbecilerden gelen cumhurbaşkanları haricindeki Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan ‘Anayasanın bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanırız’ dedi. Bunu kullandıkları zaman da alttaki hükümetle aralarında anlaşmazlıklar çıktı. Hatta Sezer ve Ecevit arasında kriz çıktı. Dolayısıyla bunun önüne geçilmesi gerekiyordu. Türkiye’de 93 yılda 65 hükümet kurulmuş. Ortalama 1,5 yılda bir hükümet değişmiş. İstikrar çoğu zaman kaybedilmiştir. Türkiye kalkınmayı güçlü iktidarların olduğu zamanlarda yapmıştır. Bu iki ana sebepten dolayı bu sisteme geçilmesi düşünülmüştür.”

“Cumhurbaşkanı Meclis’in ve
kanunların sıkı denetimindedir”

Köylü, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanının sınırsız yetkilere sahip olmadığını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı diktatör olacak, astığı astık, kestiği kestik olacak’ gibi şeyler söyleniyor. ‘Meclis’in hükmü kalmayacak’ gibi eleştiriler var. Cumhurbaşkanının şu anki hükümet gibi kararlar alma, kararname çıkarma yetkisi var. Peki hangi hallerde yok? Anayasada eğer ‘Bu husus kanunla düzenlenir’ diye bir madde varsa bu konuda cumhurbaşkanı kararname çıkaramaz. Anayasanın 82 yerinde ‘Bu konu kanunla düzenlenir’ diye hüküm vardır. Onlarla ilgili cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi yoktur. Kanunla belirlenmiş bir konuda siyasal hak ve ödevler konusunda kararname çıkartamaz.” ifadelerini kullandı.

Kararnamelerle ilgili Meclisin kanun çıkartabileceğinin altını çizen Köylü, “Cumhurbaşkanının çıkardığı kararnameyle ilgili Meclis kanun çıkarırsa kararname ortadan kalkar. Yani cumhurbaşkanı bu kadar başıboş değil Meclisin ve kanunların sıkı denetimindedir. Cumhurbaşkanı hem idari hem cezai açıdan denetim altındadır.” diye konuştu.

Hakkı Köylü, Meclisin feshedilmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Anayasanın öngördüğü fesih değil, seçimlerin yenilenmesidir. Cumhurbaşkanı Meclis krize girdiğinde, çalışamaz hale geldiğinde seçime karar verebilir. Bu takdirde kendi seçimi de yenilenir. Yeni seçim yapılıncaya kadar görevlerine devam edeceklerdir. Cumhurbaşkanı süresi dolmadan ‘Ben tekrar seçileceğim, yeniden seçilme hakkım var’ diyerek seçime gidecek diyorlar. Böyle bir şey söz konusu değil. Eğer TBMM cumhurbaşkanının ikinci döneminde seçimlerin yenilenmesine karar verirse bu takdirde cumhurbaşkanının yeniden seçilme hakkı doğar ama bu kararı cumhurbaşkanı alırsa üçüncü hakkı olmaz. Bu kadar açık. Ben 40 yıldır hukukçuyum, bundan nasıl böyle bir anlam çıkartıyorlar, anlamıyorum.”

– Milletvekili sayısının 600’e çıkartılması

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılacak olmasının da eleştirildiğini belirten Köylü, “50 kişiye daha maaş verilecek’ diye düşünülüyor. Bu, temsili artırmak için yapılan bir şey. Nüfusu bize yakın ülkelerle ilgili örnekler verirsek, İngiltere’de bin 472, İtalya 945, Fransa 925, Almanya 699. Bizimki bunlardan daha az olacak. Esasında 1995’te 450 iken 550’ye çıkmıştı. Nüfus 40 milyondan 60 milyona çıkmıştı çünkü. Şimdi de 60 milyondan 80 milyona çıktı.” değerlendirmesinde bulundu. AA

PaylaşTweet
Önceki Haber

“Piyasaya 25.5 milyon TL kredi parası girdi”

Sonraki Haber

Orya, Loç’tan elini çekmiyor

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
Sonraki Haber

Orya, Loç’tan elini çekmiyor

Son Haberler

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı

Kırmızı Şimşek Play-Off‘a hazır: 2-1

28 Nisan 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.