• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, 29 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Siyez bulguruna coğrafi işaret atağı

10 Eylül 2017
EKONOMİ, GENEL, MANŞET
A A
Siyez bulguruna  coğrafi işaret atağı

Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan Siyez Bulguru Komisyonu, siyez buğdayından yapılan bulgura coğrafi işaret almak için çalışmalara başladı. ( Özgür Alantor - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Buğdayın atası olarak adlandırılan ve yaygın olarak ilimizde yetiştirilen siyez buğdayından üretilen bulgura coğrafi işaret almak için çalışma başlatıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yaman, “Siyez bulgurunda ayırt edici özelliği ortaya koymamız lazım. Kastamonu’ya özgü olduğunu ispatlamamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte bunun için çalışacağız” dedi.

Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan Siyez Bulguru Komisyonu, siyez buğdayından yapılan bulgura coğrafi işaret almak için çalışmalara başladı.

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. Siyez buğdayından üretilen siyez bulguru Kastamonu’da yoğun şekilde tüketilirken, diğer illere de gönderiliyor.

Siyez bulguruna coğrafi işaret alınması amacıyla oluşturulan Siyez Bulguru Komisyonu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Yaman başkanlığında müdürlük konferans salonunda ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Yaman, toplantıda yaptığı konuşmada, Kastamonu’da siyez buğdayı ekiminin yaygın olduğunu, İhsangazi başta olmak üzere 10 ilçede 700 çiftçinin 15 bin dekar alanda ekimin gerçekleştirdiğini söyledi.

Siyez bulgurunun diğer bulgurlara göre farklı olduğuna dikkati çeken Yaman, “Siyez buğdayından üretilen bulgur lezzetiyle çok farklı. Siyez bulgurunda ayırt edici özelliği ortaya koymamız lazım. Kastamonu’ya özgü olduğunu ispatlamamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte bunun için çalışacağız. İhsangazi’de doğal seleksiyon çalışması yapacağız.” dedi.

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin de siyez bulguruna coğrafi işaret almanın önem taşıdığını dile getirdi.

Kastamonu dışında hiçbir yerde siyez bulguruyla pilav yapılmadığını öne süren Ergin, “Bu sadece bizim ilimizde yapılan bir şey. Buna özen göstermeliyiz ve ürünün orijinal halini bozmamalıyız. Siyezle ilgili ne yapılması gerekiyorsa elimizden geleni hızlı şekilde yapalım. Çünkü siyez, Kastamonu için milli bir meseledir.” ifadelerini kullandı.

Bulgurun yanında siyez buğdayıyla ilgili çalışmaların da yapılması gerektiğine işaret eden Ergin, “Siyez buğdayı Kastamonu için çok önemli. Siyez buğdayının ilimiz dışında kullanıldığını pek görmedim. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. Kastamonu’da bir fitil ateşlendi. Umarım bunun devamını verimli şekilde getirebiliriz.” diye konuştu.

Toplantıda siyezle ilgili üretim teknikleri, ham madde özgünlüğü, ürünün ayırt edici özelliği gibi alanlarda çalışma yapılmasına karar verildi. AA

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Havuz manzaralı pansiyonlu Lise

Sonraki Haber

Kastamonuspor 1966’da hayal kırıklığı

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası
EKONOMİ

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili
EKONOMİ

Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili

16 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Kastamonuspor 1966’da hayal kırıklığı

Kastamonuspor 1966’da hayal kırıklığı

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.