• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 1 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

“Türkiye peynir zengini ülke”

24 Ekim 2019
MANŞET, TÜRKİYE
A A
“Türkiye peynir zengini ülke”

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen "Akdeniz Ülkeleri ve Türkiye Peynir Haritası" konulu konferansta Türkiye'nin peynir haritası masaya yatırıldı. ( Özgür Alantor - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri ve Türkiye Peynir Haritası” konulu konferansta Türkiye’nin peynir haritası masaya yatırıldı.

TÜBA Asosye Üyesi ve İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Konferans Salonu’ndaki konferansta yaptığı konuşmada, sütün peynire dönüşümünün MÖ 5-6 bin yıl öncesine dayandığını söyledi.

Her bölgenin kendine özgü peynirinin olduğunu dile getiren Hayaloğlu, şöyle devam etti:

“Coğrafi işaret alınarak ürünler kontrol altına alınıyor. Avrupa Birliği’nde 1300-1400 ürün coğrafi olarak işaretlenmiş ancak bunlardan 250-300 tanesi peynir ve peynir türevleri ile ilgili. Bunlardan 55 tanesi Fransız peyniri. Ülkemizde ise 11 tane olduğunu görüyoruz. Avrupa’da peynir çeşidi açısından en zengin ülke olarak bilinen Fransa’da 300’e yakın peynir çeşidi var. Dünya genelinde ise 4 bin kadar peynir çeşidi var.”

Türkiye’de süt üretiminin büyük çoğunluğunun büyükbaş hayvandan elde edildiğini anlatan Hayaloğlu, “Ülkemizde üretilen sütün yüzde 93’ü inek, yüzde 5-6’sı koyun, yüzde 2’si keçi sütü. Manda sütü de çok az. Coğrafi yapıya göre bizler peynir çeşitlerimizi geliştirmişiz. Bazı yerler sıcak olduğu için salamura peynir yapmışız, bazı yerlerde toprağa gömmüşüz, bazı yerlerde de kaşar peyniri yapmışız. Kaşar, beyaz ve tulum peyniri ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen peynirler.” diye konuştu.

Türkiye’de peynir çeşidinin çok olduğunu vurgulayan Hayaloğlu, “Türkiye peynir açısından oldukça zengin bir ülke. Yüz çeşit peynir var diyebiliriz çünkü ufak tefek farklarla yeni çeşitler üretmek mümkündür. O nedenle ülkemizde 100 çeşit peynir var demek doğrudur. Özellikle salamura peynir açısından zengin bir ülkeyiz.” dedi.

Hayaloğlu, Türkiye’de beyaz peynirin ön plana çıktığını aktararak şunları kaydetti:

“Ülkemiz Akdeniz sahilinde yer alıyor. Yazları sıcaklık 40 dereceye kadar çıkıyor. Bu nedenle tulum ve kaşar peynirine oranla salamura peyniri daha fazla üretilir ve tüketilir. Bunların başında beyaz peynir gelir. Türkiye’nin beyaz peyniri Avrupa’da ön plana çıkıyor ancak bununla ilgili coğrafi işaret alınması gerekmektedir. Biz beyaz peyniri tescil ettirsek yurt dışı ticari piyasaya girmiş olur.” AA

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

GMG KSK’ya merhaba

Sonraki Haber

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Önemli İpuçları

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Önemli İpuçları

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Önemli İpuçları

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.