• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 27 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

HİPERTANSİYON VE BESLENME TEDAVİSİ

31 Ocak 2020
LADEN HEKİMOĞLU
A A
Demir Eksikliği ve Beslenmesi
Share on FacebookShare on Twitter
Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), gelişmiş ülkelerde yaygın  bir halk sağlığı problemidir. Kan basıncında oluşan bozukluklarla meydana gelmektedir. Kan basıncı; kalbin kanı pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır. Bu basıncın istenilen değerlerin üzerine çıkması durumunda “hipertansiyon” yani “yüksek tansiyon” meydana gelir.

Hipertansiyon, dünyada ölüm nedenlerinde ilk sırada yer almaktadır ve “silent killer” yani “sinsi katil” olarak da anılmaktadır. 2000 yılında dünyadaki yetişkin nüfusunun %27’si hipertansiyon hastası iken bu yüzdeliğin 2025 yılında %30’u bulacağı öngörülmektedir.

Büyük (sistolik) kan basıncının 120 mmHg, küçük (diyastolik) kan basıncının 80 mmHg olması ideal tansiyon değerleridir. Eğer büyük kan basıncı 160 mmHg ve küçük kan basıncı 95 mmHg ise hipertansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncındaki her 6 mmHg’lık artış, kalp krizi riskini % 15 oranında artırmaktadır.

Hipertansiyonun Nedenleri Nelerdir?

  • Genetik
  • İleri yaş
  • Erkek cinsiyet
  • Düşük doğum ağırlıklı doğan bebekler
  • Böbrek nefron sayısında azalma
  • İnsülin direnci ve diyabet
  • Yüksek kolesterol
  • Obezite
  • Hipotiroidi ve hipertiroidi
  • Epinefrin ve norepinefrin hormonlarının sürekli olarak artışı
  • Sürekli ilaç kullanımı
  • Beslenme bozukluğu
  • Sigara ve alkol
  • Hareketsizlik

Hipertansiyonun Sebep Olabileceği Hastalıklar

  • Kalp krizi
  • Kalp yetmezliği
  • Görme bozuklukları
  • Damarlarda pıhtı oluşumu
  • Felç
  • Böbrek yetmezliği

Hipertansiyon Hastaları İçin Beslenme Önerileri

  • Birey mutlaka ideal vücut ağırlığına getirilmelidir.
  • Yemeklere hiç tuz eklemeden bile, sadece içerdikleri sodyum miktarı günlük ihtiyaç olan sodyumu karşılamaktadır. Bu nedenle yemekler olabildiğince tuzsuz pişirilmelidir. Buna ek olarak ekmekler de tuzsuz tercih edilebilir.
  • DASH diyeti kan basıncını düşürmektedir. DASH diyetinde meyve ve sebze tüketimi ağırlıktadır. Süt ve süt ürünleri az yağlı tüketilmektedir. Doymuş yağ olabildiğince az tüketilmektedir. Etler ise yağsız tüketilmektedir.
  • Fastfood tüketimi tamamen sınırlandırılmalıdır. Yüksek miktarda sodyum ve tuz içerirler.
  • Potasyum; kan basıncının artmasını önler. Potasyumdan zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kurubaklagiller ve patatestir.
  • D vitamini; kan basıncını düşürmektedir. D vitamininden zengin besinler; kılıç, somon, tuna, sardalya, yumurta sarısı, zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleridir.
  • Kalsiyum; insülin direncini ve kan basıncını düşürür. Biriken sodyumu vücuttan dışarı atar. Kalsiyumdan zengin besinler; süt ve ürünleri, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kuru meyvelerdir.
  • Magnezyum; biriken sodyumu azaltır ve damar açıcıdır. Böylece kan basıncını düşürür. Magnezyumdan zengin besinler; kabuklu meyveler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ürünlerdir.
  • Toplam yağ alımı azaltılmalıdır. Fakat bunun aksine omega 3 yağ asitleri kan basıncının artmasına engel olur. Bu nedenle haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Doymuş yağ dediğimiz hayvansal yağlardan ise uzak durulmalıdır. Ayrıca kızartmalardan, paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar kavrulmuş değil de çiğ tüketilmelidir. Günde 1 avucu geçmemelidir.
  • Posa tüketimi insülin duyarlılığını artırarak dolaylı yoldan damar yapısını korur ve kan basıncını düzenlemede rol oynar. Bu nedenle çiğ sebze tüketimi ihmal edilmemeli, tam tahıl, çavdar, siyez, bulgur gibi posalı ürünler tercih edilmeli ve meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmelidir.
  • Şeker; idrarın hacmini azaltarak kan basıncını artırır. Olabildiğince sınırlandırılmalıdır.
  • Soslar, salam, sucuk, sosis, salamura yiyecekler (turşu, zeytin gibi) yüksek miktarda tuz içerirler. Bu nedenle kısıtlanmalıdır.
  • Alkol; epinefrin ve norepinefrin hormonlarını artırarak kan basıncını yükseltir. Tüketilmemelidir.
  • Günde 10-12 bardak kadar su tüketilmelidir.
  • Her gün düzenli olarak kısa-tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.

Sorularınız için [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz. Beslenme önerilerimi dikkate almanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.

 

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU

PaylaşTweet
Önceki Haber

Turizmde farkı kapama çabası

Sonraki Haber

Bir hayal ve getirdiği istihdam

Benzer Haberler

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yeni yılda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye ne dersiniz?

28 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Kas gelişimi için beslenme tüyoları

23 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yaygınlaşan salgın ile baş etmek için bu önerilere dikkat edin

15 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Farkındalıklı beslenme

8 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Sirkadiyen Ritim ve Beslenme

2 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Gezegen diyeti

25 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Matcha çayı nedir?

18 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Ceviz tüketmenin 7 nedeni

28 Ekim 2022
Sonraki Haber
Konaklamada umut veren sayı

Bir hayal ve getirdiği istihdam

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.