• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 16 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Ormanı mantar tarlası yaptı

21 Ekim 2020
KASTAMONU, MANŞET
A A
Ormanı mantar  tarlası yaptı
Share on FacebookShare on Twitter

Cezaevinden korona izniyle köyüne dönen öfke kurbanı Yakup Özkan, hortumla suladığı ormanlık alanı kanlıca mantarı tarlasına dönüştürdü.

Kayınpederine kızıp ateşe verdiği evle birlikte köydeki 6 evi yakmaktan 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Özkan, yetiştirdiği mantarları kilosu 50 liradan satıyor.

Taşköprü’nün Paşa köyünde şaşırtıcı bir güzellik yaşanıyor.

Bu güzelliği yaratan ise, 7 yıl önce köyde büyük bir yangına sebebiyet veren Yakup Özkan.

Kayınpederine kızıp ateşe verdiği evle birlikte köydeki 6 evinyanmasına sebep olmaktan 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Özkan, bu kez ateşle değil su ve sabırla gündeme geldi.

Cezaevinden koronavirüs izniyle köyüne dönen öfke kurbanı Yakup Özkan, 100 metrelik hortumla günlerce suladığı, başında nöbet beklediği ormanlık alanı kanlıca mantarı tarlasına dönüştürdü.

İzinli çıktıktan sonra köyde ilk olarak evleri yanan vatandaşlarla helalleşen Özkan, gelir elde etmenin yolunu cezaevinde katıldığı mantar yetiştiriciliği kursundan edindiği bilgiyle buldu.

Köyün ek gelir kaynağı olan mantarın bu yıl kuraklık nedeniyle çıkmayışından ve köy yakınındaki çeşmenin işlevsizkalmış olmasından da esinlenen Özkan, 200 metre uzunluğu hortum satın alarak ormanlık alanı sulamaya başladı.

Özkan, 25 gün boyunca sabahtan akşama hem sulayıp, hem de hayvanların girmemesi için nöbet tuttuğu alanda  kanlıca mantarını yetiştirmeyi başardı.

Yaklaşık iki aydır köylerine yağmur yağmadığını söyleyen Yakup Özkan, “Harçlığımı çıkartmak için ne yapabilirim diye düşündüm. Bu fikir aklıma geldi. Burada küçük bir ormanlık alan vardı, ama çöple kaplıydı. Çöpleri temizledim. Köyümüze giden bir su hattı vardı. Bostanlar bozulduğu için kimsenin suya ihtiyacı kalmamıştı. Baktım çeşmedeki su boşa gidiyor, dereye doğru akıyor.

İlçe merkezine giderek 100 metre uzunluğunda hortum aldım ve mantar yetişeceğine inandığım için burayı sulamaya başladım” dedi.

Ormanlık alanı 17 Eylül’de sulamaya başladığını belirten Özkan, bu süreci şöyle anlattı:

“İlk 15 gün toprağı suya doyurdum. Ondan sonraki aşamada kitaplardan, kurslardan öğrendiğim kadarıyla nemlendirme işine geçtim. Her 10 dakikada bir nemlendirerek, bazen de 20 dakika civarında nemlendirerek ormanın içerisinin nemine göre sulamaya başladım; kurudukça nemlendirdim.

Bir haftadır mantarlar bitmeye başladı. Hepsi üst üste bitiyor. Bir grupta 30’a ulaşan kanlıca mantarı bulunuyor. Toprak, bir metrekare alandan bir kilo çıkacak şekilde mantar vermeye başladı. Ben de satış yapmaya başladım. 10-15 kilogram şimdiye kadar sattım. Kilosunu 50 liradan veriyorum. Alanda var. Şu anda Karadeniz bölgesinde bildiğim kadarıyla Kanlıca mantı bulunmuyor. İnşallah emeklerimin karşılığını alacağım. 25 gün boyunca burada mücadele verdim. Sabah 6’da geldim, akşam 7’de eve gittim. Allah bereket versin, harçlığımı çıkartmaya başladım. Aileme de bir destektir bu. İnşallah cezaevinden de çıkınca aynı işi yapacağım.”

  “Bana gülüp, dalga geçtiler”

 Ormanlık alanı hortumla sulamaya başlamadan önce çevresindekilerin kendisine güldüğünü, hatta dalga geçtiğini söyleyen Özkan, “Ben, bu işe başlamadım önce kısmen bazı dedikodular kulağıma gelmeye başladı. Kimisi güldü, kimisi dalga geçti, orman sulanır mı, bu şekilde mantar biter mi? Değişik değişik konuşanlar oldu, ama buyursunlar gelsinler baksınlar, buradan kendilerine mantar da ikram edeyim, para falan da istemez” dedi.

  “Tahliye olunca mantar ve salep işini yapmak istiyorum”

 Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koronavirüs nedeniyle izne gönderildik. İznimiz üç defe 3’er ay olarak uzatıldı. Benim iki yıllık bir cezam kaldı. 8 yıldır cezamı çekiyorum. 20 yıl ceza aldım mala zarar verme suçundan. Yangında bütün köylüler zarar görmüş… Devlet kendilerine yardım etti, evlerini yaptırdılar. Ben de cezaevinden izne gelince çoğunlukla evleri yananlarla barıştım; görüşüyorum, selamlaşıyorum.

Her çeşit mantarı iyi bilirim. Şu anda hayvanımız, bağımız bahçemiz yok. Tarım ve hayvancılıkla uğraşamıyoruz, annem babam yaşlı. Ben, iş yurtlarına da başvurdum. Oradan dergiler, kitapçıklar istedim. Cezaevinde boş zamanlarımda mantar yetiştiriciliği okudum. Salep yetiştiriciliğini okudum. Kurslara da katıldım. İnşallah tahliyemden sonra devletimizin de desteğiyle hem hayvancılık yapacağım, bir taraftan da mantar ve salep işini yapmak istiyorum.”

 

İHA

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Savaş’a sertifikası Bakan Selçuk’tan

Sonraki Haber

Azerbaycanlı üniversitelilerden ülkelerine destek

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Sonraki Haber
Azerbaycanlı  üniversitelilerden  ülkelerine destek

Azerbaycanlı üniversitelilerden ülkelerine destek

Son Haberler

KSK kaçırdıklarına yanıyor

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.