• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cumartesi, 28 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

MULTİFONKSİYONEL BİR İÇECEK; KEFİR

11 Aralık 2020
LADEN HEKİMOĞLU
A A
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
Share on FacebookShare on Twitter

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Günümüzde özellikle probiyotik, prebiyotik ve fonksiyonel besinlere olan talep giderek artmaktadır. Kefir ise geleneksel olarak sütün kefir taneleri ile fermente edilmesiyle üretilen probiyotik bir süt ürünüdür.

Kefirin önemi; 1920’ li yıllarda Rus bilim insanlarının probiyotik bakteriler üzerine araştırma yaparken kefiri araştırmaları ve yoğurtta 2 olan probiyotik bakteri sayısının kefirde yaklaşık 25-30 tane olduğunun fark edilmesiyle anlaşılmıştır. Daha sonra dünyanın birçok noktasına yayılan ve insanların severek tükettiği bu içeceğin tüketimi giderek artmıştır.

Fermente bir süt içeceği olan kefir, sütün yapısında bulunan temel besin öğelerinin büyük çoğunluğunu içermektedir. Hatta geçirdiği fermantasyon nedeniyle süte göre daha kolay sindirilebilen ve daha kolay emilebilen bir içecek haline gelmiştir.

Homojen, pürüzsüz, viskoz ve kremamsı bir yapıya sahip olan kefir içerisinde karbondioksit, etil alkol ve uçucu yağ asitleri gibi fermantasyon ürünlerini bulundurmaktadır. Kefir, farklı hayvanların tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız sütlerinden üretilebilmektedir.

Kefirin Sağlık Üzerine Etkileri

  • Güçlü ve zengin probiyotik içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
  • Antibakteriyel, antitümör ve antikanserojen etkileri vardır.
  • Antibiyotik kullanımı sonucu azalan yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar.
  • Mide ve bağırsak florasına olumlu etkileri mevcuttur.
  • Sindirim problemlerini azaltır ve sindirim sistemini güçlendirir.
  • Kalsiyum içeriği sayesinde osteoporoz (kemik erimesi) önleyicidir. Böylece kemik sağlığına iyi gelir.
  • Kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını önler.
  • Hipertansiyonu önleyicidir.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Çocuklarda astım ve besin alerjisi gibi alerji türlerini azaltıcı etki gösterebilir.
  • Depresyon, anksiyete gibi ruhsal sağlık sorunlarına olumlu etkileri vardır.

Kefir Nasıl Tüketilebilir?

  • Gün içerisinde herhangi bir ara öğünde ya da gece yatmadan önce 1 su bardağı kefir tüketilebilir.
  • Tatlandırmak adına yanında 1 porsiyon (1 adet elma gibi) meyve tüketilebilir.

 

Kefir Yapımı

  • Öncelikle 1 litrelik süt kaynatılır.
  • Süt bir kavanoza alınır ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar kefir tanesi eklenir. Kavanozun üzerinde yaklaşık 2-3 cm boşluk bırakılır.
  • Kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra karanlık bir yerde ve oda sıcaklığında 24-48 saat aralığında bekletilir. Ne kadar uzun beklerse tadı o kadar ekşi olacaktır.
  • Mayalanma süreci bittikten sonra süzgeç yardımıyla süzülür ve buzdolabına koyulur. Böylece tüketime hazır hale gelir.
  • Rengi değişen kefir mayaları asla kullanılmamalıdır.

Kefirin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmanız için günde 1 bardak tüketmenizi önerir, sağlıklı günler dilerim.

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU

PaylaşTweet
Önceki Haber

Kastamonu’nun önceliği “millet bahçesi” mi, “kentsel dönüşüm” mü?

Sonraki Haber

Uğurlama

Benzer Haberler

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yeni yılda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye ne dersiniz?

28 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Kas gelişimi için beslenme tüyoları

23 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yaygınlaşan salgın ile baş etmek için bu önerilere dikkat edin

15 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Farkındalıklı beslenme

8 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Sirkadiyen Ritim ve Beslenme

2 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Gezegen diyeti

25 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Matcha çayı nedir?

18 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Ceviz tüketmenin 7 nedeni

28 Ekim 2022
Sonraki Haber
Yeni normal anormallik getirdi

Uğurlama

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.