• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 1 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

“Pastırma yazı” uzadı, üretim arttı

15 Ocak 2021
KASTAMONU, MANŞET
A A
“Pastırma yazı” uzadı, üretim arttı

"Coğrafi işaretli" Taşköprü sarımsağından doğal yollarla kurutularak üretilen tescilli Kastamonu pastırması yoğun ilgi görüyor. ( Özgür Alantor - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Geçtiğimiz yıllarda 15-20 günle sınırlı kalan pastırma sıcaklarının bu yıl 2,5 aya kadar uzaması, üretimi artırdı. 

Pastırma üreticisi Ayhan Ekicioğlu, yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır pastırmacılık yaptıklarını söyledi.

Kastamonu pastırmasının fırınlarda değil doğal kurutulduğunu ve lezzetiyle ön plana çıktığını ifade eden Ekicioğlu, “Kastamonu pastırmasının en önemli özelliği doğal olmasıdır. Sarımsağından tutun etine, çemenine kadar doğal yapılır. Makine kullanılmaz. Kesiminden kurutulmasına kadar her şeyi eski usulle yapılır. Ustalarımızın ustalarından ne gördüysek o şekilde üretiriz. Biz pastırma üretiminde bu geleneği sürdürüyoruz.” dedi.

Ocak ayına girilmesine rağmen sıcakların devam ettiğini anlatan Ekicioğlu, şöyle devam etti:

“Havaların kurak gitmesine elbette üzülüyoruz. Bir an önce yağışların gelmesini istiyoruz çünkü kuraklık daha önemli ve acil bir konu. Pastırma sıcakları dediğimiz dönem normalde kasım ayında başlar ve 10-15 gün sürer. Bu sene bu süre neredeyse 2,5 ay uzayarak ocak ayına kadar sarkmış oldu. Bu da doğal olarak üretimimizi artırdı.”

Kastamonu pastırmasının lezzetinin doğal yollarla üretilmesi ve çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanılmasından geldiğini aktaran Ekicioğlu, “Taşköprü sarımsağı çok özel bir sarımsak. Çemeninde biz kendi yöremizde üretilen bu sarımsağı kullanıyoruz. Sarımsağın aroması çemenle ve baharatla karıştırıp çemensiz pastırmanın üzerine sürdüğümüzde daha bir başka lezzeti oluyor.” diye konuştu.

“Pastırmamızı kargo ile Türkiye’nin her yere gönderiyoruz” diyen Ekicioğlu, “Güney Kore, Hollanda, Almanya’dan müşterilerimiz geldiğinde alıp götürüyor. Gurbetçiler yurt dışına götürüyor.” ifadelerini kullandı.

Pastırma üreticisi Hasan Ayanoğlu ise 30 senedir bu işi yaptığını söyledi.

Bu yıl havanın uzun süre sıcak gittiğini dile getiren Ayanoğlu, “Kuraklık açısından üzülüyoruz ve kötü oluyor ama bu havalar üretimimiz artırdı. Doğal yaptığımız için pastırmanın gündüzün sıcağına, gecenin ayazına ihtiyacı var. Zaten ürünün lezzeti de doğallığından geliyor. Yılık 30 ton civarında pastırma üretiyoruz. Her geçen gün talep artıyor.” dedi.

Pastırma müşterisi Mustafa Şen de Kastamonu pastırmasının doğal olması nedeniyle lezzetiyle ön plana çıktığını dile getirdi.

 

ÖZGÜR ALANTOR (AA)

 

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Orhan Reis Gıda kapasitesini katlayacak

Sonraki Haber

AK Gençlik’te Sayıkoğlu aday

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
AK Gençlik’te  Sayıkoğlu aday

AK Gençlik’te Sayıkoğlu aday

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.