• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cumartesi, 21 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

I.TÜRK MUTFAĞI HAFTASI KUTLAMASININ ARDINDAN ACI HABER: DÜNYA MUTFAĞI SIRALAMASINDA 17. SIRAYA DÜŞTÜK

28 Haziran 2022
NAİL TAN
A A
İnebolu-Ankara İstiklal Yolu’nda Yürüyenler – IX / Şair, Romancı, Hikayeci Aka Gündüz
Share on FacebookShare on Twitter

Haziran 2022 ayının ilk haftasında öğrendik ki, “TASTE Atlas” isimli dünyanın en iyi mutfakları değerlendirmesini yapan kuruluşun ilk 50 en iyi mutfak sıralamasında 17.sıraya düşmüşüz. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığında Bakan Cihad Baban’ın talimatıyla Türk Mutfağı Sergisi ve Sempozyumunu düzenlediğimiz 1981 yılında yayın taramaları sonucu Türk Mutfağının dünyanın en zengin ilk üç mutfağı arasında yer aldığını görmüş, Bakana hazırladığımız notta ve yazılarımızda sık sık tekrarlamıştık.

Hürriyet gazetesinin 7 Haziran 2022 tarihli baskısında Fulya Soybaş Türkiye Bunu Konuşuyor köşesinde “Türk Mutfağı Neden İlk 10’a Giremedi?” başlığı altında konuyu ele alıp belli başlı uzmanların (Müge Akgün, Vedat Milor ve Deniz Temel) görüşlerine başvurmuş. İlgili Bakanlık, eğitim kuruluşları ve işletmelerin yararlanacakları değerli görüşler ileri sürüp “listeyi o kadar ciddiye alıp üzülmeyin” sonucuna yaklaşmışlar. Üç uzmanın görüşlerini Soybaş, şu başlıklar altında yayımlamış: “Yemeklerimiz Enfes Ama Gastronomi Kültürümüz Yok/Müge Akgün; Lokanta Farklı Ülke Mutfağı Farklı Şey/Vedat Milor; Mutfağımıza Yatırım ve İyi Tanıtım Şart/Deniz Temel.”

TasteAtlas’ın Haziran 2022 ayı “Dünyanın En İyi 50 Mutfağı/50 Best Cuisines” listesindeki ilk 20 ülke şöyle sıralanmış: 1. İtalya, 2. Yunanistan, 3. İspanya, 4. Romanya, 5. Fransa, 6. Japonya, 7. Meksika, 8. Hırvatistan, 9. Portekiz, 10. Hindistan, 11. Çin, 12. Brezilya, 13. USA, 14. Endonezya, 15. Polonya, 16. Bulgaristan, 17. Türkiye, 18. Almanya, 19. Filipinler, 20. Macaristan.

Bu listenin düzenlenmesinde, ülkelerin dünyada yaygın ve ilgi gören lokantalarının rolünün ön planda olduğu, yiyecek içecek zenginliğinin dikkate alınmadığı, bu itibarla listenin pek o kadar ciddiye alınmaması gerektiği görüşünde birleşiyorlar genellikle Türk mutfak yazarları. Biz o görüşte değiliz. Teselliye değil çalışmaya mecburuz. “Tanıtıma yeteri kadar yer vermiyoruz.” sözü de doğru değil. Mutfak öyle birşey ki, kendi tanıtımını, reklamını kendisi yapar en iyi. İtalya’ya gittik. En az on lokantada pizza ve makarna çeşitleriyle karnımızı doyurduk. En küçüğünden en büyüğüne lokantaların hepsinde de kalite, hijyen, lezzet birbirine çok yakındı. Domates ve peynirleri çok lezzetli. Bizim İsrail tohumlarını kullanmıyorlarmış. Türkiye’deki İtalyan lokantaları, pizzacılar peynirlerini İtalya’dan getirtiyorlar genellikle.

Bir başka Akdeniz ülkesi 2. sıradaki Yunanistan’ın mutfak ürünlerini, ona yakın adalar ve anakara Yunanistan seyahatlerimizde yedik. Çayların yanında mutlaka şeker yerine konulan hakiki balları, kahvaltılarda sunulan bizde âdeta parfüm şişesi gibi ambalajla ilaç gibi satılan zeytinyağını, gerçek salatalık domates ve peynirle hazırlanmış salatalarını, nefis zeytinyağlı yemeklerini, ızgara deniz ürünlerini birbirine yakın kalitede ucuz-pahalı her lokantada yedik. Dönerini de tavsiye ettiler ama domuz eti kaygısıyla tadına bakamadık. Utanarak, iki litre zeytinyağı getirdik. Bizdeki marketlerde 75-100 tl (1 litre) bandında satılan zeytinyağları, sözüm ona süzme ballar, devletin bütün kontrol tedbirlerine rağmen ne yazık ki Yunanistan’la rekabet edemez.

“Bizim asıl mutfağımız evlerdedir, ev yemeklerindedir.” sözü de artık değerini yitirdi. Eskiden (1950’nin sonuna kadar denebilir) ailelerin çoğu şehirde, ilçede bile yediklerinin çoğunun hammaddesini bahçe, tarlalarında üretirdi. Kışlık yiyeceklerini yazdan hazırlardı. Bakkaldan alınanlar sınırlıydı. Lokantalar; esnaf lokantası, meyhane özelliğindeydi. Bu sebeple, “tasteatlas” listesini lokantalardaki izlenimlere göre hazırlamıştı. Bugün Türk işçi ve öğrencileri sayesinde dünyanın dört bir yanında Türk lokantaları var. 17.sıraya bunlar sayesinde oturmuşuz. Yoksa, Türkiye’ye gelen turistlerin izlenimleri ağır bassa daha gerilere gidebilirdik.

Bugün Türk mutfak kültürünün en önemli sorunu, kaliteli yemek malzemesinin bulunmamasıdır. Kaliteli olanlar ise yurt dışına satılmaktadır. Sera sebzeciliğinde son adım “topraksız tarım”, işi daha da cıvıtmıştır. Organik ürün alanındaki aldatmacayı bir köşe yazımızda (12 Mayıs 2022) dile getirmiştik. Her zaman yazıyorum, yine tekrarlayacağım. Lütfen, Türkiye’den her vatandaşımız en az bir kez Azerbaycan’a gitsin. Üç öğün Azerbaycan lokantalarından beslensin yeter. Et, tavuk, domates, salatalık, yeşillik, çilek yediğini anlasın. “Çay içtim,” desin. Bugün Azerbaycan 37.sırada ama çok yakında ilk 20’ye girecektir.

Türkiye’de ikinci büyük mutfak sorunu, lokantalar arasında kalite, standart farkının normalin üzerinde olmasıdır. Adana’ya gittiğiniz zaman, size Adana kebabını gerçek tadında yiyebileceğiniz 3-5 kuruluş adı sayarlar. Türkiye’nin birçok yerinde de Adana kebabı pişirirler ama hiçbiri sizi tatmin etmez. Pizzacılara ve Mc Donalds zicirlerine bakınız. Aralarında çok az kalite farkı vardır. Devletin, coğrafi işaret kuruluşlarının, ticaret odalarının getirdikleri standartlar şüphesiz yararlı olmuştur ama gene de mutfakta neyin, nasıl piştiğine tam olarak güvenemeyiz. Her ailenin, mutlaka yaşadığı olumsuz (midesini bozan) lokanta tecrübeleri vardır. Çok seyahat ettiğim için (Türkiye’de altı il kaldı görmediğim) defalarca gıda zehirlenmesiyle karşı karşıya kaldım.

Türkiye’nin önünde yer alan ülkelerden İtalya, Yunanistan, Romanya, Fransa, Hırvatistan, Portekiz, Polonya ve Bulgaristan’a gittim. Sıralamadaki yerlerini asla yadırgamıyorum. Tarım ve hayvancılığın darboğazda olduğu bir ülkenin mutfak sıralamasında 17.olmasını asla küçümsemeyelim. Bu liste, her ay güncelleniyor. Daha gerilere düşmemek için tarım ve hayvancılıkta reform yapmak şarttır. Bırakın listede yükselmeyi, aç kalmamak, ölmemek için buna mecbursunuz!

NAİL TAN

 

Etiketler: kastamonuKastamonu gazetesiköşe yazarınailnail tantanyazar
PaylaşTweet
Önceki Haber

1 kişi kayıp

Sonraki Haber

Kütahya’da TOKİ Konutları Satılacak

Benzer Haberler

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

KTB belgesel film arşivi dijital kullanıma açılırken

27 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılına Doğru: KASTAMONU’NUN OYNADIĞI ROLÜN BELGELERİ: II

22 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru

16 Aralık 2022
NAİL TAN

ŞAİR, BİLGİN, EĞİTİMCİ SOFUZÂDE MEHMET TEVFİK (SAFOĞLU) EFENDİ DOKTORA TEZİ DE KİTAPLAŞTI

1 Aralık 2022
NAİL TAN

BAŞKENT’TE KASTAMONU GÜNLERİ 17’NİN ARDINDAN

29 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DOĞUMLU KADIN ROMANCI MÜFİDE FERİDE TEK’İN AY DEMİR ROMANI ÜZERİNE

24 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DERNEKLER PLATFORMUNUN ANKARA TOPLANTISI ÜZERİNE

3 Kasım 2022
NAİL TAN

NUMAN KARANLIK DADAY ÖYKÜLERİNİ SÜRDÜRÜYOR: DAĞLAR DUMAN

1 Kasım 2022
Sonraki Haber
Kütahya’da TOKİ Konutları Satılacak

Kütahya'da TOKİ Konutları Satılacak

Son Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.