• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 9 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Bağışıklığı güçlendirmenin 2 altın kuralı: Bol su, bol meyve-sebze

26 Mart 2020
MANŞET, SAĞLIK
A A
Bağışıklığı güçlendirmenin 2 altın kuralı: Bol su, bol meyve-sebze
Share on FacebookShare on Twitter

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, koranavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2 litre su içilmesinin ve 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesine neden olan koronavirüsün (COVİD-19) bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireyler için tehlike olduğu biliniyor. Henüz ilacı ve aşısı bulunmayan bu hastalık için hijyen tedbirlerine özen göstermenin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerekiyor. Peki koronavirüse karşı bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilmeli, hangi besinler tüketilmeli? İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy bu noktada pratik tavsiyelerde bulundu.

“ÇEŞİTLİ MEYVE VE SEBZERLERDEN EN AZ 5 PORSİYON TÜKETİLMELİ”

Ersoy konuya ilişkin yaptığı açıklamada bağışıklık sisteminin desteklenmesinde en önemli besin öğelerinin içinde A, B, C ve E vitaminleri ile çinko, karotenler, demir ve selenyum barındıran besinler olduğunu söyledi. İçerdikleri antioksidan maddeler nedeniyle sebze ve meyve tüketiminin çok etkili olduğunu ifade eden Ersoy şöyle dedi: “Bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemli. Mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önerebiliriz. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun sebze ve meyvenin yanı sıra, 15-20 adet fındık (30 g) veya 5-6 adet ceviz (30 g) ve haftada 2-3 defa kurubaklagil (mercimek, kuru fasulye, nohut) tüketilmelidir. D vitamini, bağışıklık sisteminde antimikrobiyal fonksiyonları desteklerken inflamatuvar aktiviteyi azaltır. Günde en az 3 öğün beslenilmesi ve öğünlerde besin çeşitliliğinin sağlanması çok önemlidir. Ayrıca basit şeker tüketiminden kaçınarak sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek gerekiyor. Yüksek yağ içeren kızartmalardan ise uzak durulmalı.”

 “GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU TÜKETİN”

Tüm vücut sistemlerinin çalışması için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Düzensiz ve az uyuyan kişilerde vücut direncinin azalacağına vurgu yapan Ersoy şöyle dedi: “Tüm vücut sistemlerinin çalışması için su gereklidir. Günde en az iki litre su içmek; toksinlerin vücuttan atılmasına, besinlerin hücrelerimize ulaşmasına, bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Düzenli uyku ve dinlenme ise çok büyük önem taşıyor. Çünkü uyku, yapım onarımın vücutta en fazla olduğu zamandır. Evde 30 dakika kadar egzersiz yapmak stresi azaltırken; oksijen alımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, aynı zamanda vücudun stresini azaltan kimyasalları artırır.”

PaylaşTweet
Önceki Haber

İlçelerde önlemler

Sonraki Haber

Alperen Ocakları Yazıcıoğlu’nu andı

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
Sonraki Haber
Başer’den milli birlik vurgusu

Alperen Ocakları Yazıcıoğlu’nu andı

Son Haberler

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı

Kırmızı Şimşek Play-Off‘a hazır: 2-1

28 Nisan 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.