• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazartesi, 30 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Çam kozalağı pekmezine ilgi arttı

8 Ekim 2020
KASTAMONU, MANŞET
A A
Çam kozalağı  pekmezine  ilgi arttı

Ormanlarıyla ünlü Kastamonu'da, çam kozalakları pekmez olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin birçok yerinden sipariş alan çam kozalağı pekmezi, uzun süren ve meşakkatli bir üretim sürecinin ardından sofralarda yerini alıyor. ( Halil İbrahim Büyükacar - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Ormanlarıyla ünlü ilimizde çam kozalakları pekmez olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin birçok yerinden sipariş alan çam kozalağı pekmezi, uzun süren ve meşakkatli bir üretim sürecinin ardından sofralarda yerini alıyor.

Tosya ilçesinde pekmez üreticisi Halil İbrahim Büyükacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle pekmez üretimi yaptıklarını söyledi.

İlçelerinin zengin ormanlara sahip olduğunu belirten 48 yaşındaki Büyükacar, “Tosya’nın ormanları oldukça meşhurdur. Bu saf ve temiz ormanlarda, bol oksijenin olduğu herkes tarafından biliniyor. Biz de kozalakları yeşilken toplayıp pekmez yapıyoruz.” dedi.

 

1 3
- +

Pekmezin solunum yollarına iyi geldiğini düşündüklerini ifade eden Büyükacar, “Faydasını yıllardır görüyor, test ediyor ve bire bir yaşıyoruz. Bu sayede bu çam kozalağı pekmezini kullanan aile bireyleri annemde, babamda, eşimde ve diğer aile büyüklerimizde, solunum yolu şikayetleri yaşamıyoruz. Bu yıl daha büyük bir kazanda kaynatıyoruz pekmezi. Sebebi de bunu tükettiğimizi bilen ve gören arkadaşlarımız da bizden istemeye başladı.” diye konuştu.

Her yıl olduğu gibi sonbaharda pekmez yapmaya başladıklarını anlatan Büyükacar, pekmez yapımını şöyle anlattı:

“Kozalakları bir gece ılık suda bekletiyoruz. Üzerine dilim limon ile bir miktar sirke ekliyoruz. Bunlar antioksidan özelliği gösterdiği için içindeki mikropları veya tozları bu şekilde temizliyoruz ve hijyenik bir hale getiriyoruz. Ertesi günü bu kozalakları durulama suyuyla temizledikten sonra içinin açılması için çekiçle tek tek kırıyoruz. Daha sonra, ezdiğimiz çam kozalaklarını yaklaşık 8 saat boyunca kaynatıyoruz. Kozalakların suyu kaynadıktan sonra kırmızı bir renk halini alıyor. Bir gün demlenmesi için suda bekletiyoruz. Daha sonra, kozalakların suyunu süzüyor ve başka kazana koyuyoruz. Üzerine bir miktar şeker ilave ediyoruz, çok olmamak kaydıyla. Çünkü, doğal aromasında şeker yok, tatlılık yok.”

Büyükacar, sabahları aç karnına kullanıldığında daha faydalı ve etkili olduğu ifade edilen bu pekmezin, tatlandırılması gerektiğini belirterek “İsteğe göre pekmez de ilave edilebilir. Bundan sonra yine kazanda kaynatılarak belirli bir kıvamı alması sağlanıyor. Daha sonra çam kozalağı pekmezini tüketeceğimiz kavanozlara alıyoruz. Özellikle kış mevsiminde, solunum yolları hastalıklarına iyi geldiğine inanarak tüketiyoruz. Herkese de tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.

Mürüvvet Büyükacar da eşiyle yıllardır çam kozalağı pekmezini yapıp, sabahları aç karnına tükettiklerini belirterek isteyen komşularına da pekmez hediye ettiklerini söyledi.

Büyükacar, “Türkiye’nin birçok yerine pekmezi gönderiyoruz. Pekmezin kilosunu 75 liradan satıyoruz.” dedi.

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Boyacıoğlu’ndan KÜ’ye armağan

Sonraki Haber

BM’den Azerbaycan’a destek

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
BM’den Azerbaycan’a destek

BM’den Azerbaycan’a destek

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.