• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 16 Aralık 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Coğrafi işaretli Tosya pirincinin hasadı başladı

30 Eylül 2024
EKONOMİ, GENEL, GÜNDEM, KASTAMONU, MANŞET
A A
Coğrafi işaretli Tosya pirincinin hasadı başladı
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya ilçemizde 10 bin dekar alanda yetiştirilen çeltiğin hasadına başlandı.

Türkiye’de pirinç denilince ilk akla gelen ilçeleri arasında yer alan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çeltiğin hasadına başlanıldı. İlçenin ekonomi lokomotifi olan coğrafi işaret tescil belgeli Tosya pirinci, çiftçiler tarafından hasat ediliyor. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede coğrafi işaret tescilli Sarıkılçık cinsi pirinç ön plana çıkarken, Osmancık, Efe ve Yatkın çeşitleri de yetiştiriliyor. Çiftçiler tarafından biçerdöverlerle hasat edilen çeltik, güneş altında kurutuluyor. Daha sonra fabrikalara satılan çeltikler işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. İlçede yaklaşık 10 bin dekar alana ekilen çeltikten aldıkları verimden memnun olduklarını söyleyen çiftçiler, ürettikleri pirinçlerin Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiğini söyledi.

 

1 10
- +

“Eskisi kadar zor değil”
Tosya ilçesine bağlı Ortalıca köyünde çeltik yetiştiriciliği yapan Ahmet Reçber, çeltiğin ekim süreci ile ilgili bilgi vererek, “Çeltiği Mayıs aylarında ekmeye başlarız. Şu anda da hasat ederiz. Tarlalara su akışını iki hafta öncesinden keseriz. Suları kestikten sonra tarlalar kuruyunca biçime başlanır. Eskisi kadar zor değil. Artık her şey makinelerle yapılıyor. Eskisi kadar zorluğu kalmadı. İlaçları da don ile atıyoruz. Süreç bu şekilde geçiyor. Bizim köyümüzde yaklaşık bin 500 dekar alanda bu pirincin ekimini yapıyoruz. Biçip dövüp pirinç olarak satıyoruz” dedi.

“Tosya pirincinin önemi, pilavının güzel olması”
Ortalıca köyünde çeltik üretimi yapan Aydın Yiğit de arazilerinin bir kısmında sulama suyunun az olması sebebiyle çeltik yetiştiremediklerini belirterek, “Şimdi pirincimizin hasat zamanı. Köyümüzde su sorunundan dolayı bazı tarlalar dönem dönem ekilmiyor. Hasat zamanı olduğu için tarladayız. Çeltikler harmana geliyor, kurutuyoruz. Kurutulduktan sonra fabrikaya gidiyor. Oradan da satışa sunuluyor. Bizim köyümüzde bin 500 dekar arazide ekiliyor. Bazı yerler su yetersizliğinden dolayı dönem dönem ekilemiyor. Tosya pirincinin önemi, pilavının güzel olması. Fazla iri taneli değildir ama pilavı çok güzel olur. Bundan dolayı da yoğun ilgi görüyor” diye konuştu.

“Karşılığını alıyoruz, Allah bereket versin”
Verimden memnun olduklarını kaydeden Reçber, “Benim çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyoruz. Bir yıl pancar ekildi, o zor geldi. Ondan bu yana da hep çeltik ekiliyor. Köyde insan kalmadığından hep emekli insanlar yapıyor. Karşılığını alıyoruz, Allah bereket versin. Pirinç fabrikamız da var. Ticareti de yapılıyor ve genelde İstanbul’a gönderiliyor” şeklinde konuştu.

“Çeltikleri güneşin altına seriyoruz”
Çeltikleri kürekle savurarak kurutan Mahmut Güllü de, “Şu anda hasat edilen çeltikleri kurutuyoruz. Çeltikleri güneşin altına seriyoruz, tarladan biçerdöver getirince boşaltıyoruz. Daha sonra burada kurutuyoruz” şeklinde konuştu.

• Vedat Yunus İkizoğlu (İHA)

PaylaşTweet
Önceki Haber

Polisin durdurduğu araçtan “Uzi” çıktı

Sonraki Haber

Meteoroloji’den yarın için uyarı

Benzer Haberler

Kastamonu kadınının onur günü
GENEL

Kastamonu kadınının onur günü

10 Aralık 2025
Başkent EDAŞ’ta  dijital dönem
GÜNDEM

Başkent EDAŞ’tan kışa hazırlık

11 Kasım 2025
Atamızı saygı ve özlemle anıyoruz
GENEL

Atamızı saygı ve özlemle anıyoruz

10 Kasım 2025
Atamızdan armağan
GENEL

Atamızdan armağan

29 Ekim 2025
Batı Karadeniz’in Ruhunda Pedal Çevirmek
BÖLGE

Batı Karadeniz’in Ruhunda Pedal Çevirmek

17 Temmuz 2025
Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Sonraki Haber
Meteoroloji’den yarın için uyarı

Meteoroloji’den yarın için uyarı

Son Haberler

Kastamonu kadınının onur günü

Kastamonu kadınının onur günü

10 Aralık 2025
Başkent EDAŞ’ta  dijital dönem

Başkent EDAŞ’tan kışa hazırlık

11 Kasım 2025
Atamızı saygı ve özlemle anıyoruz

Atamızı saygı ve özlemle anıyoruz

10 Kasım 2025
Atamızdan armağan

Atamızdan armağan

29 Ekim 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.