• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 25 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

DİYET YAPARKEN EKMEK TÜKETİMİNİ SONLANDIRMALI MIYIZ?

8 Nisan 2022
LADEN HEKİMOĞLU
A A
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
Share on FacebookShare on Twitter

 

Dyt. Laden HEKİMOĞLU Özel Nefes Hastanesi

Beslenmede büyük bir yer edinen ekmek ile ilgili merak edilen konular ve bazı sorular mevcuttur. En çok sorulan soru ise “Diyet yaparken ekmeği kesmeli miyim?” sorusu olmaktadır.

Şimdi bu sorunun cevabına geçelim.

Hayır, diyet yaparken ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmamıza gerek yoktur. Sağlıklı bir beslenme programında ekmeğin de bulunması gerekmektedir. Günlük enerjimizin yaklaşık %50’sini karbonhidrat grubundan sağlamaktayız. Bu noktada doğru karbonhidrat seçimi çok önemlidir ve tahıllı bir ekmek tercih etmek karbonhidratlar arasında en doğru seçimlerden biridir. Enerjiyi boş ve basit karbonhidratlardan ya da pilav-makarna gibi yağ içeren karbonhidratlardan karşılamak yerine kompleks karbonhidrat olarak nitelendirdiğimiz tam tahıllı ekmeklerden karşılamak daha doğru olacaktır. Bireylerin enerji ihtiyaçları doğrultusunda, bir diyetisyen tarafından hesaplama yapıldıktan sonra günde kaç dilim ekmek tüketebileceğine karar verilmektedir. Burada önemli olan miktar ve hangi çeşit ekmek tercih edildiğidir. Tercihen tam buğday, çavdar, siyez buğdaylı, karabuğdaylı ya da chialı gibi tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Tam tahıllar; protein, lif, vitamin ve mineral bakımından beyaz una kıyasla daha zengindir. Ek olarak kompleks bir karbonhidrat olduğu için kan şekeri dengesizliklerine neden olmaz ve hızlı acıkmaları önler. Lif içeriği zengin olduğu için ise bağırsak sağlığı için önemlidir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, tam tahıllı besinlerin diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalık risklerini azalttığını göstermiştir.

Başka bir açıdan bakacak olursak, beynin enerji kaynağı glikozdur. Glikoz ise karbonhidrattan zengin besinlerden sağlanmaktadır. Zihinsel olarak güçlü kalabilmek için glikoz yani karbonhidrat tüketimi şarttır. Bunu sağlamanın en güzel yollarından biri ise tam tahıllı ekmeklerdir. Bu noktada en önemlisi vücudun ihtiyacı olan kadar tüketim sağlamaktır.

Doğru planlanmış bir beslenme programında ekmeğin de bulunması gerektiğini ancak miktarını bir diyetisyen kontrolünde belirlemeniz gerektiğini unutmamanızı önerir, sağlıklı günler dilerim.

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU

PaylaşTweet
Önceki Haber

Göz ardı etme lüksümüz kalmadı

Sonraki Haber

Ulaştırma 2053’te Kastamonu yok!

Benzer Haberler

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yeni yılda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye ne dersiniz?

28 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Kas gelişimi için beslenme tüyoları

23 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yaygınlaşan salgın ile baş etmek için bu önerilere dikkat edin

15 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Farkındalıklı beslenme

8 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Sirkadiyen Ritim ve Beslenme

2 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Gezegen diyeti

25 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Matcha çayı nedir?

18 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Ceviz tüketmenin 7 nedeni

28 Ekim 2022
Sonraki Haber
Ulaştırma 2053’te  Kastamonu yok!

Ulaştırma 2053’te Kastamonu yok!

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.