• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 18 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Eyşili pilavın sırrı bulgurunda

23 Şubat 2016
GENEL, KÜLTÜR • SANAT • HAYAT, MAGAZİN, TURİZM
A A
Share on FacebookShare on Twitter

Kastamonu’nun tarihi Münire Medresesi’nde faaliyet gösteren restoranda yapılan eyşili pilavın lezzeti, geçmişi asırlar öncesine dayanan siyez bulgurunda gizli.
Adını tarihi medreseden alan “Münire Sultan Sofrası” adlı restoranın işletmecisi Yavuz Emen, AA muhabirine, eyşili pilavın hem lezzetli hem de sağlıklı olması dolayısıyla tercih edildiğini söyledi. Bu pilavın diğer pilavlara göre sulu olduğunu belirten Emen, “Kastamonu’nun meşhur eyşili pilavının içindeki en önemli malzeme, Kastamonu’ya has siyez bulgurudur. Siyez bulguru, 10 bin yıl önce keşfedilmiş buğdayımızdır. Buğdayın atası diyebiliriz” dedi.
Emen, siyez bulgurunun halen doğal yöntemler kullanılarak Kastamonu’da üretildiğini ve genetiğinin bozulmadığını vurgulayarak, “Köylerimizde siyez bulguru ‘kabılca’ olarak de bilinir. Genetiği bozulmamış bir bulgur. Eyşili pilavda siyez bulguru, asma yaprağı, ısırgan otu, ebegümeci, yeşil ve kuru soğan kullanıyoruz. Sunum sırasında pilava bir miktar ayran ilave ediliyor. Biraz sulu olduğu için diğer pilavlara göre sunumu daha farklıdır” diye konuştu.

Kastamonu'daki tarihi Münire Medresesi'nde faaliyet gösteren restoranda yapılan eyşili pilavın lezzeti, geçmişi asırlar öncesine dayanan siyez bulgurunda gizli. Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk (fotoğraftaki) ise eyşili pilavın yapılışını anlattı. ( Fatih Mehmet Kürkçü - Anadolu Ajansı )
Kastamonu’daki tarihi Münire Medresesi’nde faaliyet gösteren restoranda yapılan eyşili pilavın lezzeti, geçmişi asırlar öncesine dayanan siyez bulgurunda gizli.
Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk (fotoğraftaki) ise eyşili pilavın yapılışını anlattı. ( Fatih Mehmet Kürkçü – Anadolu Ajansı )

Söz konusu pilavın geleneksel lezzetler arasında yer aldığına işaret eden Emen, pilavın önce evlerde yapıldığını, sonra bu geleneksel lezzeti restorana taşıdıklarını kaydetti.
Eyşili pilavın kentlerine gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yemeklerin başında geldiğini dile getiren Emen, “Siyez bulgurunun en önemli faydaları kilo aldırmaması, kolesterol ve karbonhidrat oranının düşük olmasıdır. Ayrıca sindirimi kolaylaştırdığı, bağırsakları temizlediği, anne sütünü artırdığı da söyleniyor” ifadelerini kullandı.
– Eyşili pilavın yapılışı
Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk ise eyşili pilavın adını, içinde bulunan ayranın kattığı ekşi tattan aldığını bildirdi.
Eyşili pilavın yapılışını anlatan Karamuk, önce bir miktar soğanın tereyağıyla kavrulduğunu, ardından bulgurun ilave edildiğini söyledi. Daha sonra pilava bir miktar salça ilave edildiğini belirten Karamuk, “Pilava fazla su koymuyoruz çünkü sunum sırasında ayran ekleyeceğiz. Daha sonra pilavımızı kattığımız baharatlarla pişiriyoruz. Daha sonra da yaş nane, dere otu, asma yaprağı, maydanoz, ısırgan, ebegümeci ve yeşil soğan ekliyoruz” dedi.
– Siyez buğdayı
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. AA

PaylaşTweet
Önceki Haber

“Benim memleketim Kastamonu”

Sonraki Haber

Danışman öğretmenlere eğitim

Benzer Haberler

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası
EKONOMİ

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
KÜLTÜR • SANAT • HAYAT

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın
KÜLTÜR • SANAT • HAYAT

Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

16 Haziran 2025
Karbosan ile Endüstriyel Taşlama ve Kesmede Kalitenin Adresi
TEKNOLOJİ

Karbosan ile Endüstriyel Taşlama ve Kesmede Kalitenin Adresi

16 Haziran 2025
Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili
EKONOMİ

Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili

16 Haziran 2025
Bebeklik ile Bebeğinizin İhtiyaçlarını Güvenle Karşılayın
SAĞLIK

Bebeklik ile Bebeğinizin İhtiyaçlarını Güvenle Karşılayın

16 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
Sonraki Haber

Danışman öğretmenlere eğitim

Son Haberler

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.