• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 25 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

GUT HASTALIĞI VE BESLENME TEDAVİSİ

14 Aralık 2019
LADEN HEKİMOĞLU
A A
Demir Eksikliği ve Beslenmesi
Share on FacebookShare on Twitter
Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Medikal hikayesi eski yıllara dayanan ve “kralların hastalığı” olarak da bilinen gut, kalıtsal yatkınlığı olan ve kanda ürik asit düzeyinin artmasına sebep olan pürin metabolizması bozukluğu olarak tanımlanabilen bir hastalıktır.

Besinlerde bulunan pürin sağlıklı vücutlarda parçalanarak ürik aside dönüşür ve büyük bir kısmı idrarla dışarı atılır. Fakat pürin metabolizmasında bozukluk olan ya da  böbreklerden idrar yolu ile yeterli miktarda atım sağlayamayan bireylerde ürik asit kanda birikmeye başlar ve kandaki düzeyi yükselir. Bunun sonucunda kemik, eklem ve dokularda sodyum ürat tuzu şeklinde birikim gözlenir ve bu birikim ağrılı iltihaplanmalara sebep olur. Böylece gut hastalığı meydana gelir.

Kanda Kabul Edilen Ürik Asidin Üst Sınırı

  1. Erkeklerde 7 mg/dl
  2. Kadınlarda 6 mg/dl

Gut hastalığında bu değerler 7 mg/dl’nin üzerine çıkmaktadır.

Gut Hastalığı Risk Grupları

  1. Genellikle 40-60 yaş aralığında rastlanır.
  2. Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık gözlenir.
  3. Menopoz döneminden itibaren kadınlarda risk artmaktadır.
  4. Ailesinde gut hastalığı olan bireylerde risk daha yüksektir.

Gut Hastalığının Belirtileri

  1. Genelde ayak baş parmağında şiddetli ağrı gözlenir. Buna ek olarak dirsek, diz, ayak, ayak bileği, el ve el bileğinde de ağrılar gözlenebilir.
  2. Ağrıların yanında şişme, kızarıklık, sertlik ve sıcaklık hissi de gözlenebilir.
  3. Böbrek hastalığına bağlı bir gut hastalığı mevcutsa bel ve karın bölgesinde ağrı, idrarda kanama gözlenebilir.

Kandaki Ürik Asidi Artırabilecek Hastalıklar

  1. En sık görülen sebep böbrek yetmezliğidir.
  2. Diğer böbrek hastalıkları
  3. Obezite
  4. Yüksek tansiyon
  5. Hipotiroidizm
  6. Diyabet

Gut Ataklarını Tetikleyen Faktörler

  1. Alkol kullanımı
  2. Yanlış beslenme
  3. Aşırı beslenme (yüksek kırmızı et tüketimi gibi)
  4. Şiddetli hastalık geçirme
  5. Eklem travmaları
  6. Cerrahi operasyonlar
  7. Soğuğa maruz kalma
  8. Radyoterapi
  9. İlaç tedavileri (idrar söktürücü ilaçlar)

Gut Hastalığında Beslenme Tedavisi

  1. Öncelikle mutlaka düşük pürin içerikli bir beslenme tedavisi uygulanmalıdır.
  2. Yüksek yağ tüketimi, böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve birikime yol açar. Bu nedenle özellikle doymuş yağ tüketimi düşük tutulmalıdır. Bunun için süt ve süt ürünleri az yağlı tercih edilebilir. Kızartmalar, krema, kaymak, mayonez, tereyağ, kuyruk yağı gibi yağlı ürünlerden uzak durulmalıdır.
  3. İdrarla ürik asit atımına yardımcı olabilmek adına su tüketimi yüksek (2,5-3 Lt.) tutulmalıdır.
  4. Alkollü içecekler tüketilmemelidir.
  5. Obezite ve şişmanlık kanda ürik asit düzeyini artırmaktadır. Bu nedenle ideal vücut ağırlığı bulunmalı ve korunmalıdır. Ancak ani ve hızlı kilo kayıpları da kandaki ürik asidi artırarak gut ataklarına neden olabilir. Bu nedenle zayıflatıcı diyetler diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır.
  6. İdrarın asit düzeyini azaltmak, idrarı alkali hale getirebilmek adına meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır.
  7. Yüksek şekerli beslenmeden kaçınılmalıdır.
  8. Yüksek tuz tüketiminden (günde 6 gr’ın üstü) kaçınılmalıdır.

Diyetten Tamamen Çıkarılması Gereken Besinler

Bu besinler yüksek miktarda (100 gramlarında 100-1000 mg)  pürin içerirler.

  • Ançuez, et suyu, sakatatlar, kaz eti, ördek eti, keklik gibi av hayvanları, soslar, salam, sosis, sucuk, pastırma, midye, balık yumurtası, sardunya, istiridye, maya, ringa balığı, uskumru.

Atak-Ağrı Anında Tüketilmemesi Gereken Besinler

Bu besinler orta derecede (100 gramlarında 9-100 mg) pürin içerirler. 1 gün içerisinde bunların arasından sadece 1 tanesi, belirtilen ölçüleri geçmemek şartı ile atak dışı günlerde tüketilebilir. Birden fazla çeşit tüketilmemelidir.

  • Kırmızı et, balık eti, tavuk eti, kurubaklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
  • Kurubaklagil 8 yemek kaşığını geçmemeli.
  • Etler 60 gramı geçmemeli.
  • Ispanak, karnabahar, mantar ve kuşkonmaz 4 yemek kaşığını geçmemeli.

Gut hastalığı takip edilmesi ve beslenme kurallarına özen gösterilmesi gereken, aksi halde ileride böbrekleri yorabilecek bir hastalıktır.  Sadece beslenmeye dikkat edilerek ürik asit düzeyleri ve atakları büyük ölçüde azalmış birey sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle gut hastalığına özgü beslenme kurallarını dikkate almanızı önerir, sağlıklı günler dilerim.

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU

PaylaşTweet
Önceki Haber

Başkan’dan öncelikli 4 hedef

Sonraki Haber

Kastamonu Lezzet Durakları- 20: Arslan Kardeşler

Benzer Haberler

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yeni yılda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye ne dersiniz?

28 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Kas gelişimi için beslenme tüyoları

23 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Yaygınlaşan salgın ile baş etmek için bu önerilere dikkat edin

15 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Farkındalıklı beslenme

8 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Sirkadiyen Ritim ve Beslenme

2 Aralık 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Gezegen diyeti

25 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Matcha çayı nedir?

18 Kasım 2022
YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
LADEN HEKİMOĞLU

Ceviz tüketmenin 7 nedeni

28 Ekim 2022
Sonraki Haber
Eleştiri…

Kastamonu Lezzet Durakları- 20: Arslan Kardeşler

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.