• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 20 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Karadeniz’deki ısınma balıkçıyı vurdu

15 Ekim 2019
KASTAMONU, MANŞET
A A
Karadeniz’deki  ısınma balıkçıyı vurdu
Share on FacebookShare on Twitter

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Bilen, Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı düşmeden balıkçılıkta istenen verimin alınamayacağını söyledi.

Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan av sezonunda denize açılan balıkçılar, geride kalan bir ayı aşkın dönemde derin sularda umduklarını bulamadı.

Tezgahta balık çeşidi bol olsa da fiyatların düşmemesi balıkçıyı da tüketiciyi de memnun etmedi.

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Bilen (fotoğrafta), Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı düşmeden balıkçılıkta istenen verimin alınamayacağını söyledi. ( Semih Yüksel – Anadolu Ajansı )

Palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılar umutlarını hamsiye bağlarken, deniz suyu sıcaklığı düşmeden Karadeniz’de bol miktarda balık avlamanın mümkün görünmediği değerlendirmesinde bulunuldu.

Doç. Dr. Bilen, yaptığı açıklamada, Karadeniz’de mevsim itibariyle deniz suyu sıcaklıklarının 19, 20, 21 derece arasında seyrettiğini, oysa bu mevsimde su sıcaklığının 10-12 derece olması gerektiğini söyledi.

Uzun süredir deniz suyu sıcaklığının yükselmesinin gözlemlendiğini, kış mevsiminde 6-7 derecelere inmesi gereken sıcaklıkların bu seviyeye düşmediğini belirten Bilen, şöyle devam etti:

“Karadeniz’in olağanüstü sıcaklık seviyelerine ulaşması çok çabuk gerçekleşti ve denizdeki tüm canlılar bundan etkilendi. Kışın balıkların av verebilecek düzeye ulaşması için su sıcaklıklarının 7 dereceye kadar düşmesi gerekiyor ancak 12 derecelerde kaldı. Buna bağlı olarak da av hayvanları olan hamsi, sardalye, gümüş gibi türler bir araya gelmedi, sürü oluşturamadı. Dolayısıyla av vermedi. Bu durum hem küçük hem de palamut gibi büyük balıkları etkiledi.”

– “Karadeniz’de balık var”

Bilen, denizdeki besin piramidinin, su sıcaklığına bağlı olarak bozulduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda palamut başta olmak üzere hamsi ve diğer av veren türler bol miktarda Karadeniz’de dolaşıyor. Balıklar sürü oluşturamıyor, dağınık gruplar halinde dolaşıyor. Bu nedenle onları ağ ile toplamak mümkün olmuyor. Bundaki en büyük etken de deniz suyu sıcaklıkları. Su soğumadığı sürece balık avından verim beklenmesi mümkün değil.”

 – “Türkiye hamsi avcılığında çok şanslı konumda”

Hamsi avcılığı açısından Türkiye’nin çok şanslı konumda olduğunu, bu balığın Türk sularından geçerken av veren bir tür olduğunu anlatan Bilen, şunları kaydetti:

“Aslında ülke olarak balık avcılığı konusunda çok şanslıyız. Hamsi, avını Türk sularından geçerken veriyor. Karadeniz’de iki farklı hamsi sürüsü var. Biri Trabzon-Gürcistan arasında av veriyor, Rize tarafına da gidip geliyor. Dikine göç ile varlığını sürdürüyor. Diğeri ise Trabzon’dan Rusya’ya, ardından Romanya ve Bulgaristan’dan geçerek yeniden Türkiye’ye giriyor. Dolayısıyla av boyuna da bizim sularımızda ulaşıyor. Bugün hamsi verime ulaştığında 200 bin ton ürün veriyor. Bunun 60 bin tonunu ise balık unu fabrikaları kullanıyor. Un ve yağ olarak işlenen hamsiler ekonomiye kazandırılıyor.”

 – “Geçen senelere göre en kötü sezon”

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Turan Akın ise normalde ağustos ortasında oltaya takılmaya başlayan palamutun, sezonun başlamasından 1,5 ay geçmesine rağmen yok denecek kadar az olduğuna işaret ederek, “Geçen senelere göre en kötü sezon. Hamsi de zaten azdı, bu sene o da yok denecek kadar az. Bir ay içinde sezonun ne olacağı belli olur.” diye konuştu. AA

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Elmada rekolte artışı beklentisi

Sonraki Haber

Hayvan ölümleri ve aşı israfı mevzusunun aslı faslı ne?

Benzer Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Sonraki Haber
Valiliğe şükran

Hayvan ölümleri ve aşı israfı mevzusunun aslı faslı ne?

Son Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.