• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 17 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

KASTROFEST’E DOĞRU/5

10 Eylül 2019
NAİL TAN
A A
İnebolu-Ankara İstiklal Yolu’nda Yürüyenler – IX / Şair, Romancı, Hikayeci Aka Gündüz
Share on FacebookShare on Twitter
  1. Birinci yazımızda Kültür Bakanlığında Millî Folklor Araştırma Dairesi Başkanı iken Kültür Bakanı Cihad Baban’ın emri üzerine Ankara’da 31 Ekim-1 Kasım 1981 tarihleri arasında Türk Mutfağı Sempozyumu’nu düzenlediğimizi ve sempozyum sırasında da Marmara Oteli’nde “Türk Mutfağından Örnekler Sergisi”açtığımızı belirtmiştik. Serginin broşürünü arşivimizde yorucu bir aramanın sonucu bulabildik. Bu sebeple bir yazı daha yazmak farz oldu.

    “Türk Mutfağından Örnekler Sergisi”ni 31 Ekim 1981 akşamı 19.00-21.00 arasında AOÇ’deki şimdi olmayan, o tarihte Ankara’nın en önemli ziyafet ve düğün oteli konumundaki Marmara Oteli’nde İsmail Karataş’ın şefliğinde düzenlenmişti. Davetliler, bir saatlik gezmeden sonra istedikleri yemeklerden tabaklara alıp yiyebileceklerdi. Salihli’den getirtilen kımız dışında bütün yiyecek ve içecekler otelin aşçıları tarafından hazırlanmıştı. Kısacası, yemekler beklediğinde bozulacağı, lezzetini kaybedeceği için sergi süresi sadece tatma dâhil üç saatti. Sergi dolayısıyla hazırladığımız 16 sayfalık broşürde 19 yemek ve tatlının tarifi verildiği gibi, sergideki 56 örneğin tamamının çeşitli dillerdeki tarifleri de sergide hazır bulundurulmuştu. Büyükelçilerin tamamına yakını, basın mensupları, konunun uzmanları, devlet protokolü davetliydi. Bakan Cihad Baban çok keyifliydi. Bana defalarca teşekkür etti.

    Sergide yer alan 56 örnek şunlardı:

    Çorbalar: İşkembe Çorbası, Tarhana Çorbası

    Et Yemekleri: Külbastı, Sebzeli Şiş Kebabı, Büryan, İçli Köfte, Tavuk Dolması

    Sebzeli Etler: Terbiyeli Ispanak Kökü, Beyinli Beykoz Kebabı, Saray Güveci, Hünkâr Beğendi, Ulu Yahni

    Pilav, Hamur İşleri: Türkistan Pilavı, İç Pilav, Perdeli Pilav, Mantı, Puf Böreği, Dilber Böreği, Ispanaklı Kol Böreği, Talaş Böreği, Saray Böreği, Su Böreği

    Zeytinyağlılar:Kuru Bakla Ezmesi, Çerkes Tavuğu, Yaprak Dolması, Biber Dolması, Lahana Dolması, Barbunya Fasulyesi

    Tatlılar: Muhallebi, Kazandibi, Keşkül-ü Fukara, Tavukgöğsü, Güllaç, Zerde, Aşure, Kaymaklı Kaysı Tatlısı

    Hamur Tatlıları: Bülbül Yuvası, Dilber Dudağı, Un Helvası, Kadayıf Dolması, Şambaba Tatlısı

    Salatalar: Patlıcan Salatası, Bostana, Turp Salatası, Çoban Salatası, Havuç Salatası, Marul Salatası, Kısır

    Turşular: Bütün turşu çeşitleri

    İçecekler: Ayran, Kızılcık Şurubu, Üryani Pestili Şerbeti, Nar Şerbeti, Antep Fıstığı Hoşafı, Üryani Eriği Hoşafı, Kımız.

    Yabancı konuklar düşünülerek yiyecek ve içecek adlarının İngilizce karşılıkları da listede gösterilmişti. Misafirlerin istedikleri yemekten tatmaları, kalabalık dolayısıyla mümkün olamayacağından aç olarak salondan ayrılmamaları için döner kebap, baklava, bülbül yuvası, kadayıf gibi yine Türk mutfağının ünlü yiyeceklerinden hazırlatılmıştı. Nitekim, sergiye ilgi çok büyük oldu. Yaklaşık 300 kişi bekliyorduk, 500’ü aştı. Hiç kimseyi de aç göndermedik.

    Yazımızın ekinde broşürün kapağını ve 17 Aralık 1983 tarihine 70 kadar Türk tatlı ve şerbetinin sunulduğu Topkapı Sarayı’ndaki Türk Tatlıları Sergisi’nden bir fotoğrafı KASTROFEST düzenleyicilerine ve değerli hemşehrilerimize sunuyouz.

     

 

Etiketler: kastamonuKastamonu gazetesiköşe yazarınailnail tansarı receptanyazar
PaylaşTweet
Önceki Haber

Bağımlılıklara karşı en güçlü kalkan aile

Sonraki Haber

Cezaevi firarileri Tosya’da yakalandı

Benzer Haberler

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

KTB belgesel film arşivi dijital kullanıma açılırken

27 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılına Doğru: KASTAMONU’NUN OYNADIĞI ROLÜN BELGELERİ: II

22 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru

16 Aralık 2022
NAİL TAN

ŞAİR, BİLGİN, EĞİTİMCİ SOFUZÂDE MEHMET TEVFİK (SAFOĞLU) EFENDİ DOKTORA TEZİ DE KİTAPLAŞTI

1 Aralık 2022
NAİL TAN

BAŞKENT’TE KASTAMONU GÜNLERİ 17’NİN ARDINDAN

29 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DOĞUMLU KADIN ROMANCI MÜFİDE FERİDE TEK’İN AY DEMİR ROMANI ÜZERİNE

24 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DERNEKLER PLATFORMUNUN ANKARA TOPLANTISI ÜZERİNE

3 Kasım 2022
NAİL TAN

NUMAN KARANLIK DADAY ÖYKÜLERİNİ SÜRDÜRÜYOR: DAĞLAR DUMAN

1 Kasım 2022
Sonraki Haber
Cezaevi firarileri  Tosya’da yakalandı

Cezaevi firarileri Tosya’da yakalandı

Son Haberler

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.