• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 9 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Lezzet hazinemize akademik destek

15 Mart 2021
KÜLTÜR, MANŞET
A A
Lezzet hazinemize  akademik destek
Share on FacebookShare on Twitter

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay, “Kastamonu’nun önemli değerlerinden biri de sahip olduğu gastronomi ürünleri. Birçok ürün coğrafi işaret almış durumda” dedi.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu ise “Projedeki amaçlarımızdan biri de Kastamonu mutfağının ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtlamak. Kastamonu’nun Ilgaz ve Küre dağlarında pek çok endemik bitki var. 30’un üzerinde yenilebilir ot ve 26 çeşit mantarımız var” diye konuştu.

 

 

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından hayata geçirilen projeyle, geçmişi asırlar öncesine dayanan ve bir kısmı unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekler kayıt altına alınıp gelecek nesillere aktarılacak.

“Gastronomi Alanında Mesleki Tecrübelerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Kastamonu ve ilçe belediye başkanları, Turizm Fakültesi mutfağına konuk oluyor.

Belediye başkanları, yörelerinin yemeklerini, o yemek hakkında en fazla bilgisi bulunan kişiyle yapıyor. Orijinaline uygun yapılmaya çalışılan yemekler kayıt altına alınarak, yöresel lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay, AA muhabirine, Kastamonu’nun tarihi, doğası ve kültürü ile ülkenin eşsiz yerlerinden biri olduğunu söyledi.

Turizmin geliştirilmesi adına birçok proje yürüttüklerini belirten Oktay, “Kastamonu’nun önemli değerlerinden biri de sahip olduğu gastronomi ürünleri. Birçok ürün coğrafi işaret almış durumda. Biz de Kastamonu gastronomisine nasıl katkıda bulunuruz diye düşündük ve bilimsel araştırma projesine başladık.” dedi.

Projeye ilgiden memnun olduklarını dile getiren Oktay, “Kastamonu yöresel yemeklerini, o bölgenin önde gelen insanları ve yemeği gerçeğine en uygun yapan kişiyle fakültemizde hazırlıyoruz. Kastamonu merkez ve İnebolu, Devrekani, Daday, İhsangazi, Pınarbaşı belediyeleri konuğumuz oldu. Buraya gelip çekimlere katıldılar. Kayıt altına alınan videoları fakültemizin internet sitesinde yayımlayarak herkesin beğenisine sunuyoruz.” diye konuştu.

Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı da Kastamonu’nun gastronomisi, tabiatı, doğal güzellikleri, inanç turizmi ve tarihi dokusuyla çok önemli bir destinasyon olduğuna işaret ederek, bu özellikleriyle gelecek yıllarda kendinden söz ettireceğini söyledi.

– Kastamonu’nun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olması için çalışma yapılıyor

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu da Kastamonu’nun gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olması için başvuru hazırlıkları yaptıklarını bildirdi.

Türkiye’de şu ana kadar 3 ilin gastronomi şehri unvanını aldığına dikkati çeken Çılgınoğlu, “Proje kapsamında Kastamonu’nun geçmişte yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini geçmişte nasıl yapılmışsa aynı şekilde yapıp kayıt altına alıp gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Şu ana kadar 22 yöresel yemek kayıt altına alındı.” ifadelerini kullandı.

Kastamonu merkez ve 4 ilçe belediye başkanını ağırladıklarını anlatan Çılgınoğlu, “Yemeklerimizin yüzlerce yıl öteye dayanan hikayeleri var. Bu hikayeleri ortaya çıkarıyor ve bunları bütünleştiriyoruz. Bu konuda 1963 ve 1967 yıllarında araştırmalar yapan Ahmet Gökoğlu iki önemli çalışma yapmış. O tarihte 812 çeşit yemek sayısına ulaşmış.” dedi.

Çılgınoğlu, Kastamonu mutfağının sadece hamur ve etten oluşmadığını vurgulayarak, “Projedeki amaçlarımızdan biri de Kastamonu mutfağının ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtlamak. Kastamonu’nun Ilgaz ve Küre dağlarında pek çok endemik bitki var. 30’un üzerinde yenilebilir ot ve 26 çeşit mantarımız var. Dolayısıyla bu endemik bitki türleri Kastamonu yemeklerine de etki etmiş ve sağlıklı hale getirmiş.” diye konuştu.

PaylaşTweet
Önceki Haber

Kuzeykent Taksi’den sağlıkçılara yüzde 10 indirim

Sonraki Haber

Tez ödevi 20 kişiye istihdam sağladı

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Ertuğrul Özkök: Kastamonu giderek ilgimi daha çok çekiyor
GÜNDEM

Ertuğrul Özkök: Kastamonu giderek ilgimi daha çok çekiyor

20 Nisan 2025
Kent Müzesi’nde “Bilim Günü” etkinliği
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde “Bilim Günü” etkinliği

17 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Sonraki Haber
Tez ödevi 20 kişiye  istihdam sağladı

Tez ödevi 20 kişiye istihdam sağladı

Son Haberler

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı

Kırmızı Şimşek Play-Off‘a hazır: 2-1

28 Nisan 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.