• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazartesi, 7 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Ölçek ekonomisi mi, lezzet ekonomisi mi: Kastamonu tatları

16 Eylül 2022
KÖŞE YAZILARI, MANŞET
A A
Ölçek ekonomisi mi, lezzet ekonomisi mi: Kastamonu tatları
Share on FacebookShare on Twitter
ÇAĞATAY ARSLAN

Vedat Milor üstadı İstanbul’un en iyi dönerlerinden birini yapan Engin’e götürmemin hikayesi görselde yer alıyor . Buna karşın Vedat bey ilk tanışmamızda kendisine sitem etmeme haklı olarak şaşırmıştı. Şaka ile karışık  dünyanın en güzel dönerinin tanıtımına yaptığı katkı nedeniyle artık dünyanın en güzel dönerini yiyemediğimizden dert yanmıştım.

Memleketim Kastamonu’nun artık  kentsel sit alanı ilan edilmesi gereken “Kasaplar Çarşısı”ndaki Dönerciyle Vedat Milör’ün tanışması kısa sürede işletmenin daha büyük bir dükkana taşınması ile sonuçlanmıştı.

Bu değişiklik  hiç de hayırlı olmadı. Dönerin ölçeğinin büyümesi  lezzette aynı etkiyi yapmadı. Üretimi artan ve satış yeri değişen döner artık dünyanın en iyi döneri değildi. Hala çok iyi dönerdi ama Vedat Milör’ün birkaç porsiyon birden yediği en iyi döner değildi. Yeri değişen döner “iyi” bir dönerden fazlası olamadı.

Vedat Milör’ün porsiyonlarca döneri tüketerek İtalya’da yediği çeşitli etlerle mukayeseler yaptığı eski dönerci dükkanı ise uzun süre boş kaldı. Hatta onun çarşıyı terk etmesi diğer dükkanların da işlerini bozdu.  Çarşıda onun kadar lezzetli olmasa da Avrupa, Balkanlar ve Orta Doğu’nun en iyi köftesini, yemeğini yapan işletmeler bu şoktan etkilendi. Bu etki bir süre devam ettikten sonra aynı dükkanda yine döner kesilmeye, satılmaya başlandı ve birden dünyanın en iyi döneri kente geri döndü. Kerametin kimde yada nerede olduğu anlaşılmıştı. O birkaç masadan ibaret ve  ikindi ezanı  okunmadan çok önce tükenen  döneri satan dükkan tekrar dünyanın en iyi dönerinin mekanı olmuştu.

Elbette üretim metodu, hammaddesi, ustası değişmeyen bir ürün  daha fazla üretildiğinde de aynı lezzetini koruyabilir. Ama bunun böyle olmasının çok zor olduğu anlaşılıyor.  Bu durumun en önemli sebebinin, üretim artışının kontrolü zorlaştırması olduğu akla gelebilir.  Diğer tarafta daha fazla üretim için araya karışan daha fazla elin lezzeti de azalttığı düşünülebilir.

Bu noktada kıyaslama yapılacak olursa; Kastamonu’da pek çok yemeği hala evlerde yiyebilirsiniz.  O yüzden yemeklerin lezzetinde çok da kayıp olmadan kuşaklar boyunca aktarım yapılabilmiş. Kastamonu’nun geleneksel ev yemekleri ağırlıkla kadın bireylerin elinde nesilden nesile varlığını ve lezzetini koruyarak varlığını sürdürüyor.  Bir evin çatısı altında ve aynı yöntemlerle üretilen yemekler lezzetlerini koruyabiliyor.

Kastamonu’da etli ekmek dışında geleneksel yemeklerin çok da restoranlara girmemesi belki biraz da bu bilinçten kaynaklanıyor. Çok az lokanta sahibi  evlerdeki bu yemek festivalinden rol çalmaya cüret ediyor. (Üstelik herkesin bildiği sırrı gizlemeye gerek yok. Gerçek  etli ekmek fırında değil sacda yapılır. O yüzden  etli ekmekçilerin yaptığı ekmeği evde yapılanla mukayese etmek de çok doğru bir yaklaşım değil.) Tiritçilerde de gün bitmeden çok önce yemek bitmiş oluyor. Ayarınca üretim işin sırrı.

Ölçek ekonomisi ile lezzet ekonomisi arasındaki  çizgiyi iyi çizmek ve tayin etmek gerekiyor.

Kastamonu’da nüfus , turizm hareketi   ve tanıtımla büyüyen pazarın üretim hacmini artırmasının lezzetten ödün verilmesine yol açmaması  gerekiyor.

Daha çok pastırma satarak daha çok para kazanmak tabii ki mümkün . Ama daha çok satmak pastırmayı ucuzlatmadığına göre bundan pastırma yiyenlerin faydasının en lezzetli pastırmayı farklı ve daha büyük mekanlarda bulmak olması gerekir. Peki bu mümkün mü?  Dönerin başına gelenlere bakacak olursak bazı riskler bizi bekliyor.

Yine de daha çok döner üretmekle daha çok pastırma üretmek, daha çok kel simit üretmek, daha çok  çekme helva üretmek aynı anlama gelmeyebilir.  Bu ürünlerin üretim hal ve şartları birbirinden farklı olabilir.

Seri, endüstriyel ve kitle üretimin geleneksel üretimin yerini alması bir taraftan üretim miktarı artarken üretilen nesnenin bambaşka bir  nitelik kazanmasına yol açabilir. Ortada  yaşanmış bir deneyim varken dikkatli olmak için çok fazla gerekçe var.

PaylaşTweet
Önceki Haber

Konut satışlarında ranta darbe

Sonraki Haber

Su kanalına uçtu

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber

Su kanalına uçtu

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.