• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 27 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Pastırmacılar bu beklenti içinde

31 Ekim 2017
GENEL, KASTAMONU
A A
Pastırmacılar bu beklenti içinde
Share on FacebookShare on Twitter

Pastırmacılar, kaliteli pastırma üretimi için olmazsa olmazlardan olan “pastırma yazı”nın heyecanını yaşamaya başladı.

Pastırma üreticileri, sonbahar sıcaklarına adını veren pastırmaların kurutulması açısından çok önemli olan sıcakların uzun sürmesini bekliyor.

Çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanılması, doğal yollarla kurutulması ve lezzetiyle Türkiye’nin birçok kentinden talep gören Kastamonu pastırması için sonbahardaki “pastırma sıcakları” önem taşıyor.

Üreticiler, sonbaharın son dönemlerinde mevsim şartlarına göre iyi giden ve “pastırma yazı” diye tabir edilen sıcak havaların pastırmanın istenilen kıvamı yakalaması için gerekli olduğunu belirtiyor.

Kastamonulu pastırmacılar geleneksel yöntemlerle yılda yaklaşık 200 ton pastırma üretiyor.

Kastamonu’daki pastırma üreticileri, sonbahar sıcaklarına adını veren, pastırmaların kurutulması açısından çok önemli olan sıcakların uzun sürmesini bekliyor. Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu (fotoğrafta) pastırma üretimi hakkında bilgi verdi. ( Özgür Alantor – Anadolu Ajansı )

Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu, ailesinin yaklaşık 2 asırdır  pastırma üretimi yaptığını söyledi.

Dedelerinden öğrendiği şekilde pastırma üretmeye devam ettiklerini anlatan Tabakoğlu, şunları söyledi:

“Pastırmayı ekim ve kasım ayındaki pastırma sıcakları denen dönemde yapıyoruz. ‘Pastırma yazları’ denen dönemde havalar biraz serinler. Gündüzün güneşi gecenin ayazında pastırmalarımızı kuruturuz. Bu koşullar pastırmanın iyi olmasını sağlar.”

– “Pastırmalarımızı hazırlayıp asmaya başladık”

Ürettikleri pastırmaları fırınlarda değil geleneksel olarak güneşte kuruttuklarının altını çizen Tabakoğlu, şunları dile getirdi:

“Pastırmalarımızı hazırlayıp asmaya başladık. Bu süreç kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Havalar şu anda çok güzel gidiyor. Pastırmalar bu hava koşullarında çok güzel olur. Umarım sezon sonuna kadar böyle istediğimiz gibi gider.”

Pastırma üretiminde doğallığın çok önemli olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, “Biz pastırmalarımızı yaylada beslenen büyükbaş hayvanların etinden yaparız. En doğal şekilde hazırlanan pastırmamız bu nedenle çok lezzetli oluyor.” diye konuştu.

Kastamonu’daki pastırma üreticileri, sonbahar sıcaklarına adını veren, pastırmaların kurutulması açısından çok önemli olan sıcakların uzun sürmesini bekliyor. Üretici Tolgahan Karaosmanoğlu (fotoğrafta) pastırma üretimi hakkında bilgi verdi. ( Özgür Alantor – Anadolu Ajansı )

Tolgahan Karaosmanoğlu da 15 yıldır pastırma üretimi yaptığını belirtti.

Pastırmacılığın aile mesleği olduğunu anlatan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

“Kastamonu pastırmasının en önemli özelliği yaylada yetişen hayvanın etinin kullanılmasının yanı sıra çemeninin Taşköprü sarımsağından hazırlanmasıdır. Bunun yanında doğal olan kayatuzu kullanılır. Gündüzün güneşi ve gecenin ayazıyla kuruyan Kastamonu pastırması, bu doğallığıyla damaklarda ayrı bir tat bırakır.”

Bölgede pastırma sıcaklarının başladığını hatırlatan Karaosmanoğlu, “Bu süreç yaklaşık 20 gün daha devam edecek. En iyi şekilde geçmesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ALANTOR – AA

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Gümrük komedimiz

Sonraki Haber

Kastamonu’da sonbahar (Fahri Özbek’in objektifinden)

Benzer Haberler

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Sonraki Haber
Kastamonu’da sonbahar (Fahri Özbek’in objektifinden)

Kastamonu'da sonbahar (Fahri Özbek'in objektifinden)

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.