• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 17 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Tecrübe, Bilgi Işığında TÜRK MUTFAĞI HAFTASI ÜZERİNE/VII

7 Nisan 2022
NAİL TAN
A A
İnebolu-Ankara İstiklal Yolu’nda Yürüyenler – IX / Şair, Romancı, Hikayeci Aka Gündüz
Share on FacebookShare on Twitter

Türk mutfak kültürü köklü, eski bir tarihten geldiği için yiyecek ve içecek adlarında Türkçenin güzel kullanımlarına şahit oluyoruz. Bu yazımızda yiyecek, içecek adlarımızın güzelliği üzerinde duracağız.

Prof.Dr. Bahaeddin Ögel’in Türk Kültür Tarihine Giriş adlı muhteşem kitabının IV. Cildi (1991) mutfak kültürü tarihimize ayrılmıştır. Bu ciltte Büyük Hun İmparatorluğu’ndan başlayarak Tüklerin beslenmesi, ürünler gelenekleriyle birlikte açıklanmaktadır. Türkçenin ilk yazılı sözlüğü (1074) DivanüLugât’it- Türk’te de (Kaşgarlı Mahmut’un) Türkyiyecek ve içecekleriyle ilgili pek çok sözle karşılaşmaktayız. Türkçenin gelişim dönemlerine uygun olarak Arapça, Farsça kelimeler de yemek adı olarak kullanılmıştır. Türk tarihi boyunca yiyecek ve içecek adlarında Türkçenin kullanımı, gösterdiği temel özellikler bir köşeyazısının oylumunu çok aşacağı, hatta bir doktora, kitap konusu oluşturacağı için biz sadece çeşitli illerimizden bazı güzel yemek adlarını vermekle yetineceğiz. Bu adları seçerken kullandığımız kaynak; bir makalemizde de yararlandığımız Ankara Ticaret Odasının Ankara Patent Bürosuyla işbirliği yaparak 2008 yılında hazırladığı 81 ilimize ait 2205 yiyecek ve içecekten oluşan listedir. İller bu yiyecekleri coğrafi işaretle tescil ettirmek üzere patent kurumuna başvurmuşlardır:

Adana: Yüzük çorbası, karakaş tatlısı

Adıyaman: İçli köfte, yapıştırma

Afyonkarahisar: Sakalaçarpan çorba, ağzıaçık

Ağrı:Selekeli, abdigör köftesi

Aksaray: Soğanlama, çiğleme

Amasya: Çatal çorba, pirpirim

Ankara: Toyga çorbası, pıtpıt pilavı

Antalya: Paça çorbası, sac kavurması

Ardahan: Kuymak,bozbaş

Artvin: Hınkal, çinçar çorbası

Aydın: Kulak çorbası, yuvarlama

Bartın: Pumpum çorbası, kabak burması

Batman: Sumaklı dolma, bumbar

Bayburt: Lor dolması, tel helvası

Bilecik: Büzme, katırcı helvası

Bingöl: Tutmaç, gömme

Bitlis: Katıklı dolma, kengerli pilav

Bolu: Kedi batmaz, kaşık atmaç

Burdur: Ceviz ezmesi, et böreği

Bursa: Cennet köşkü, dilber dudağı

Çanakkale: Kaçamak, erik macunu

Çankırı: Hoşmerim, yumurta tatlısı

Çorum: Cızlak, yanıç

Denizli: Çaput Aşı, ayran ufaklaması

Diyarbakır: Cartlak kebabı, patlıcan meftunesi

Düzce: Katlama, şıl börek

Edirne: Akıtma, satır kebabı

Elazığ: Anamaşı, keklik üflemesi

Erzincan: Haşıl, şirin

Erzurum: Boranı, kadayıf dolması, cağ kebabı

Eskişehir: Çiğ börek, düğün köftesi/çorbası

Gaziantep:Ezo Gelin çorbası, Köse Sefer kabağı dolması

Giresun: Çalı çiçeği çorbası, merevcan kavurması

Gümüşhane: Kuşburnu çorbası, fasulye bulgurlusu

Hakkâri: Kiftik, gulol

Hatay: Taş kadayıf, kuş gözü

Iğdır: Sabahaşı, cızdık

Isparta: Kuyruğu sulu, derdimialan

İstanbul: Uykuluk, hünkâr beğendi

İzmir: Gerdan tatlısı, boyoz, lokma

Kahramanmaraş: Külbastı, bastık

Karabük: Cizleme, deli oğlan sarığı

Karaman: Kalburabastı, paraköfte

Kars: Haşıl, nezik

Kastamonu: Bandırma, cırık, karaçorba, çekme helva

Kırıkkale: Külleme, çürütme (cılbır)

Kırklareli: Kaymakçına, külür

Kırşehir: Çullama, soğanlama

Kilis: Şıllık, Alinazik

Kocaeli: Çiğceli yumurta/kavurma, otur Fatma tatlısı, pişmaniye

Konya: Sedirler böreği, topalak köftesi

Kütahya: Kurşun geçmez köftesi, analı kızlı

Manisa: Otlu pide, güveç kapama

Mardin:İkbebet (içli köfte), zerde

Mersin: Cezerye, kerebici

Muğla: Balıklen, ot ekşilemesi

Muş: Muş köftesi, keskek

Nevşehir: Düğü, sızgıt

Niğde: Ditme, papara

Ordu: Hoşgıran kavurması, fırın fasulyesi

Osmaniye: Kısır, mercimek köftesi

Rize: Enişte lokumu, çumur

Sakarya: Islama köfte, yoğurt tatlısı

Samsun: Turşu kavurması, kocakarı gerdanı

Siirt: Perde pilavı, Siirt büryanı

Sinop: Nokul, mamalika

Sivas: Pezik turşusu, madımak pilavı

Şanlıurfa: Bostana, lahmacun

Şırnak: Kutlık, suryaz

Tekirdağ: Tekirdağ köftesi, çeneçarpan çorba

Tokat: Bacaklı çorba, çökelikli

Trabzon: Hamsi kuşu, hamsi çıtlatması

Tunceli: Döğme çorbası/pilavı, kavut

Uşak: Alacatene, tas kapama

Van: İlitme, otlu peynir

Yalova: Yaprak pidesi, kalanga

Yozgat: Testi kebabı, arabaşı

Zonguldak: Uğmaç, beyaz baklava

 

Ağzınız, günleriniz daima tatlı olsun!

NAİL TAN

 

Etiketler: kastamonuKastamonu gazetesiköşe yazarınailnail tantanyazar
PaylaşTweet
Önceki Haber

Tarihi liseler “vakıf” ile güçlü

Sonraki Haber

İstanbul Arel Üniversitesi Rektörlüğü akademik personel alacak

Benzer Haberler

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

KTB belgesel film arşivi dijital kullanıma açılırken

27 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılına Doğru: KASTAMONU’NUN OYNADIĞI ROLÜN BELGELERİ: II

22 Aralık 2022
Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru
NAİL TAN

Kastamonu 2023 Uluslararası Gastronomi Kongresi’ne doğru

16 Aralık 2022
NAİL TAN

ŞAİR, BİLGİN, EĞİTİMCİ SOFUZÂDE MEHMET TEVFİK (SAFOĞLU) EFENDİ DOKTORA TEZİ DE KİTAPLAŞTI

1 Aralık 2022
NAİL TAN

BAŞKENT’TE KASTAMONU GÜNLERİ 17’NİN ARDINDAN

29 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DOĞUMLU KADIN ROMANCI MÜFİDE FERİDE TEK’İN AY DEMİR ROMANI ÜZERİNE

24 Kasım 2022
NAİL TAN

KASTAMONU DERNEKLER PLATFORMUNUN ANKARA TOPLANTISI ÜZERİNE

3 Kasım 2022
NAİL TAN

NUMAN KARANLIK DADAY ÖYKÜLERİNİ SÜRDÜRÜYOR: DAĞLAR DUMAN

1 Kasım 2022
Sonraki Haber
İstanbul Arel Üniversitesi Rektörlüğü akademik personel alacak

İstanbul Arel Üniversitesi Rektörlüğü akademik personel alacak

Son Haberler

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

Kervan ile Yaşam Alanlarınıza Şıklık Katın

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.