• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Perşembe, 19 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Tosya’da çeltik mesaisi başladı

21 Mayıs 2018
KASTAMONU
A A
Tosya’da çeltik mesaisi başladı

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde üreticilerin zorlu bir süreç gerektiren çeltik ekim mesaisi başladı. Tarlalarda büyük kare şeklinde alanlar hazırlayan çiftçiler, daha sonra bu alana su salarak su tutmasını sağlıyor. Tarla bataklık haline gelince de çeltik tohumunu toprakla buluşturuyor. ( Mehmet Ulusoylar - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Tosya ilçesinde üreticilerin zorlu bir süreç gerektiren çeltik ekim mesaisi başladı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1926 yılında Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da 8 bin 500 dekar alanda pirinç ekimi yapılıyor. İlçede yılda ortalama 5 bin ton çeltik üretiliyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde üreticilerin zorlu bir süreç gerektiren çeltik ekim mesaisi başladı. Tarlalarda büyük kare şeklinde alanlar hazırlayan çiftçiler, daha sonra bu alana su salarak su tutmasını sağlıyor. Tarla bataklık haline gelince de çeltik tohumunu toprakla buluşturuyor. ( Mehmet Ulusoylar – Anadolu Ajansı )

Lezzetiyle Türkiye genelinde rağbet gören Tosya pirinci, “Sarıkılçık” türüyle ön plana çıkıyor. Coğrafi işaret almak için 2012’de başlatılan çalışmalar sonucunda da “Sarıkılçık” türü pirinç tescil edildi.

Ilgaz’dan gelen kar sularıyla beslenen çeltik tarlalarında bu tür başta olmak üzere “Yaşar”, “Maratelli” ve “Osmancık” pirinç çeşitleri de tüketiciye sunuluyor.

Çiftçilerin çeltik yetiştirmek için gerçekleştirdiği zahmetli çalışma, mart veya nisan ayında tarlanın hazırlanmasıyla başlıyor.

Tarlalarda büyük kare şeklinde bölgeler hazırlayan çiftçiler, daha sonra bu alanlara su veriyor, tarla bataklık haline gelince de çeltik tohumu toprakla buluşturuluyor.

Büyük özveri ve zahmetle pirince dönüşen çeltiğin yetişmesi yaklaşık 5 ayda tamamlanıyor. Mevsim şartları normal seyreder ve kuraklık yaşanmazsa kaliteli ve bol ürün alınabiliyor.

Belirli olgunluğa erişen çeltik biçerdöverlerle hasat ediliyor, ardından kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirilip tüketicilerle buluşturuluyor.

– “En önemli sorun parçalı ve küçük tarım alanları”

Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en önemli sorunlarının parçalı ve küçük tarım alanları olduğunu söyledi.

Arazilerin toplulaştırılması gerektiğine işaret eden Koçgözlü, “Bizi en çok sıkıntıya sokan şey, arazinin parçalı olması. Hem küçük hem de birbirinden uzak tarlalar ister istemez maliyeti artırıyor. Bu da daha az kazanmamıza neden oluyor. Tosya ve çevresinde arazilerin bir an önce toplulaştırılması gerekiyor. Bu şekilde maliyetler düşer.” ifadelerini kullandı.

Devrez Çayı ve çevresinde de ıslah çalışması yapılması gerektiğini belirten Koçgözlü, bu gerçekleştirildiği takdirde bölgede su sıkıntısı yaşanmayacağını dile getirdi.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde üreticilerin zorlu bir süreç gerektiren çeltik ekim mesaisi başladı. Tarlalarda büyük kare şeklinde alanlar hazırlayan çiftçiler, daha sonra bu alana su salarak su tutmasını sağlıyor. Tarla bataklık haline gelince de çeltik tohumunu toprakla buluşturuyor. ( Mehmet Ulusoylar – Anadolu Ajansı )

– 40 gün sabah akşam tarladalar 

Akbük köyü muhtarı Hayrettin Gül de havaların iyi gitmesiyle çeltik ekiminin başladığını anlatarak, “Mart veya nisan aylarında önce tarlayı sürüyoruz. Ardından su bırakıyoruz. Tarla düzenlendikten sonra suyun üzerine çıkan kuru otlar tırmıklarla ayıklanıyor. Bu işlemlerle tarlanın hazırlanışı bitmiş oluyor.” dedi.

Ekimin ardından tarlayı sık sık kontrol ettiklerine dikkati çeken Gül, “Tohumu saçtıktan sonra 40 gün boyunca sabah akşam tarlaya gelip suyunu kontrol ediyoruz. Su yeterli seviyede olmazsa biten çeltik kuruyabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi Safiye Demirci de 30 yıldır çeltik ekimi yaptığını belirterek, “Çeltik ekiminde ailenin tüm fertleri çalışır. Sulamasından otunun alınmasına kadar kadın erkek ayrımı yok. Eşlerimizle birlikte çalışıyoruz. Yerine göre kürekle, yerine göre tırmıkla yardım ediyoruz. Herkes gücüne göre bir şeyler yapıyor.” diye konuştu. (AA)

 

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Maviyle yeşilin buluştuğu zorlu güzergah

Sonraki Haber

Babaş’ın çağrısı televizyon reklamında

Benzer Haberler

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Motosiklet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı
ASAYİŞ

Motosiklet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
Sonraki Haber
Valiliğe şükran

Babaş’ın çağrısı televizyon reklamında

Son Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.