Kividen gelen sağlık

 

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Bağışıklık sistemi, bu soğuk kış aylarıyla birlikte düşüşe geçebilmektedir. C vitamini yüksek içerikli meyve ve sebzelerin tüketimi ise bağışıklık sistemindeki düşüşlerin önüne geçmektedir. Kivi de yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlü tutmakta, birçok hastalığı önlemekte ve sağlığı korumaktadır.

Zengin besin içeriği ile birlikte insan vücudunda çeşitli olumlu etkilere sahip olan küçük ama güçlü olan bu meyveyi yakından tanıyalım.

  • 1 orta boy kivi 150 gramdır. 45 kkal enerji ve 150 mg C vitamini içermektedir. Bu C vitamini içeriği sağlıklı bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katına denktir.
  • Şeker içeriği birçok meyveye kıyasla daha düşüktür.
  • C vitamininden zengin olması nedeniyle antioksidan özellik göstererek bağışıklığı güçlendirir.
  • Yüksek oranda lif içerir ve diğer meyvelere oranla daha az yağ içerir. Bu sayede bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Antioksidan içeriği sayesinde antitümör etkisi mevcuttur.
  • Özellikle kadınlarda menopoz sonrası görülen meme kanseri riskini azaltmaktadır.
  • Kan damarlarında yağ birikimini önleyerek kolesterolü düşürür.
  • Vücutta sodyumun birikmesini önler, tansiyonu düzenler.
  • Ergenlik döneminde büyümeyi sağlayan inositolü içerir.
  • Makula dejenerasyonu (Sarı Nokta) hastalığından korumaya yardımcıdır. İçerdiği zeaksantin ve lutein sayesinde göz sağlığını korur.
  • Aynı zamanda lutein içeriği sayesinde cildi korur, yaşlanmasını geciktirir.
  • İçerdiği E vitamini ile saç sağlığını korur.
  • Zengin su ve mineral içeriği sayesinde sıvı ve elektrolit kayıplarını karşılamaktadır.
  • Yüksek C vitamini içeriği sayesinde akciğer fonksiyonlarını düzelterek astım tedavisinde kullanılabilmektedir.
  • Çocuklarda nefes darlığını azaltmaktadır.
  • Serotonin içeriği sayesinde uyku problemlerini çözer.

Bunların yanı sıra birçok faydasını saydığım kivi, alerjik bünyeli bireylerde ise dikkatli tüketilmelidir. Kivi alerjisinde şişme, kaşıntılı ve sulanmış gözler, burun ve ağızda tahriş ve hayati tehlike oluşturabilen anafilaksiye neden olabilmektedir. Sağlıklı günler dilerim.

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU