• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 1 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Yüksek rekolte beklentisi

13 Mart 2017
BÖLGE, GENEL, MANŞET
A A
Share on FacebookShare on Twitter

Taşköprü’de ekimine başlanan sarımsakta bu yıl rekoltenin 30 bin tona ulaşması hedefleniyor.
Şubat-mart aylarında ekimi yapılan, temmuz ortalarında üretici tarafından toplanarak satışa sunulan Taşköprü sarımsağında geçen yıl 24 bin ton rekolte gerçekleşti. Bu yıl ise iklim şartlarının uygun olması halinde rekoltenin 30 bin tona kadar çıkacağı tahmin ediliyor.
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de sarımsak denilince akla ilk gelen yerin Taşköprü olduğunu söyledi.
Taşköprü sarımsağının dünyaca tanındığını dile getiren Butur, “İlçenin ismi sarımsakla özdeşleşmiş durumda. İklim koşullarına göre 10 ay kadar dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de önemli bir ürün.” dedi.
Butur, geçen yıl Taşköprü ilçesinde 20 bin dekar alanda 24 bin ton sarımsak üretildiğini belirterek, 2017’de ise 25 bin dekar alanda 30 bin ton civarında rekolte beklediklerini vurguladı.
Sarımsağın Kastamonu’da yaklaşık 5 bin ailenin geçim kaynağı olduğuna dikkati çeken Butur, “Üreticilerin dışında ekim ve hasatta çalışan işçiler de göz önüne alındığında ilimiz ekonomisine büyük katma değer katmaktadır. Geçen yıl sarımsak kalitesine göre kilogramı 4 ila 12 lira arasında satılmıştı. Bu yıl ekim alanının artması nedeniyle fiyatın biraz düşeceğini sanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Butur, adına uluslararası festivaller düzenlenen Taşköprü sarımsağının daha fazla tanıtılması için çalışmaların sürdürüleceğini kaydetti.
– “Sarımsak üretimi çok zahmetli bir iş”
Kastamonu’da 30 yıldır çiftçilik yapan Satılmış Koç da Taşköprü sarımsağının çok dayanıklı olduğunu vurguladı.
Sarımsak ekiminin makine veya elle yapıldığını anlatan Koç, “Makineyle dikimde yağmur yağmazsa verimli olmuyor, yağmurlama yapmak gerekiyor. Yağmurlama yapma şansımız olmadığı için de mecburen elle ekim yapıyoruz. Sarımsak üretimi çok zahmetli bir iştir. Sadece ekimi esnasında kilogram maliyeti 3,5 liradır. Bu şekilde para kazanmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Bu yıl verimin iyi olmasını beklediklerine işaret eden Koç, “Dönümde 800 kilogram ile 1 ton arası sarımsak alıyoruz.” dedi.
Üretici Nezahat Tuncay ise 25 yıldır eşiyle sarımsak tarımı yaptıklarını belirtti.
Sarımsak üretip satarak 4 çocuk büyüttüğünü bildiren Tuncay, “30 dönüm yer ekiyoruz. Dikim aşaması 15 gün sürdü. Tarlamızda 60 kişi çalıştı. Ekiminden önceki aşamaları daha uzun sürüyor. Sarımsakları elimizle tek tek parçalara ayırıyoruz.” şeklinde konuştu. AA

PaylaşTweet
Önceki Haber

MHP Pınarbaşı’nda Turcihan başkan

Sonraki Haber

"Burası açık hava müzesi olmalı"

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı
GENEL

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Sonraki Haber

"Burası açık hava müzesi olmalı"

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.