• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Salı, 1 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Festival ana sponsoru Mehmet Reis “Kastamonu’nun kültür birikimi yemeklerde de görülüyor”

28 Eylül 2019
KASTAMONU, MANŞET
A A
Festival ana sponsoru Mehmet Reis  “Kastamonu’nun  kültür birikimi yemeklerde de  görülüyor”
Share on FacebookShare on Twitter

Kastamonu Gastronomi Festivali’nin ana sponsoru Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, günümüzde turizmin artık daha geniş anlamlar içerdiğini belirterek, “Gezip görmek dinlenmek eğlenmek kadar; doğal, sağlıklı beslenmek ve yeni lezzetleri tatmak istiyor insanlar” dedi.

Dünyada ortalama 1.2 trilyon dolar olarak ifade edilen turizm gelirinin yaklaşık yüzde 30’unun gastronomi turizminden elde edildiğini de söyleyen Mehmet Reis, “Kastamonu 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Kastamonu öyle bir şehir ki, binlerce yıllık kültür birikimini ve coğrafi önemini; yemek çeşitliliğinde de gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre yemek kültürünün de başkenti sayılabilecek kadar büyük bir zenginlik barındırıyor. Şehrimizin mutfak kültürüyle ilgili en önemli derleme çalışması Ahmet Gökoğlu tarafından 1940 ile 1950 yılları arasında yapılmıştır. İlimizde 38 çorba, 51 ekmek ve 812 çeşit yemek adı ve tarifi belirlenmiştir. Mutfak kültürü yazarlarının ilimizi ilk sıralarda göstermelerinin ana dayanağı bu sayıların işaret ettiği zenginlikte. Bu yemeklerin pek çoğuna Türkiye’nin bazı bölgelerinde rastlanabilir. Ancak burada önemli olan bu tariflerin doğduğu yerin Kastamonu olmasıdır” diye konuştu.

Kastamonu’nun 12. yy’dan itibaren yoğun olarak Oğuz boylarının yerleşimine sahne olmasının mutfak kültürünü de zenginleştirdiğini söyleyen Mehmet Reis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pastırmacılığın bu derecede önem kazanmasında, Türklerin Orta Asya’dan pastırmayı getirmelerinin rolü büyüktür. Tarhana çeşitleri Kastamonu yemek kültürüne zenginlik katmıştır. Kastamonu’da tarım ve hayvancılığa dayalı yaşam tarzı tahıl, sebze ve meyve üretimini artırmış olup, çok sayıda yiyecek ve yapılmasını da sağlamıştır. Bol yağmur alan, arazisinin yarısından fazlası orman ve otlaklarla kaplı Kastamonu’da, tabiatta kendiliğinden yetişen yenilebilir bitki ve meyvelerin çeşitliliği oldukça fazla. Toprak ve iklim yapısına göre yetişen siyez buğdayı, sarımsak, üryani eriği, keten ve kenevir Kastamonu’yla bütünleşmiş en önemli ürünlerdir. Yabani orkide soğanı salep adıyla tanınmakta olup bu zenginliğin bir parçasıdır. Tabiatta tüm bu doğal zenginlikler arıcılığı da ön plana çıkarmıştır. Kestane ve çam balı bu zenginliğin en güzel örneğidir.”

 

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Gülsen Kırbaş: “Kastamonu yemek kültürünün başkentidir”

Sonraki Haber

Enis Yeter: “Çok zengin bir kültürel yapıya sahip”

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Festival ana sponsoru Mehmet Reis  “Kastamonu’nun  kültür birikimi yemeklerde de  görülüyor”

Enis Yeter: “Çok zengin bir kültürel yapıya sahip”

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.