• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, 29 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Kenevire katma değer kazandırıyor

9 Ekim 2020
BÖLGE, MANŞET
A A
Kenevire katma değer kazandırıyor

Kastamonu'da kenevirden çeşitli ürünler yapan Erdoğan Topuz (fotoğrafta), bunları bir firma aracılığıyla yurt dışına gönderiyor. ( Özgür Alantor - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

Kenevirden çeşitli ürünler yapan Hanönülü Erdoğan Topuz, bunları bir firma aracılığıyla yurt dışına gönderiyor.

Hanönü ilçesinde 4 yıl önce kenevir tarımına başlayan Topuz, bu yıl 15 dekar alana ektiği ürününün hasadına başladı.

Ektiği kenevir ile çevre illerden aldıklarını dükkanında işleyen Topuz, çeşitli eşyalar yapıp aracı firma üzerinden ABD ve Kanada’ya satıyor.

Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kenevir hasadının başladığını söyledi.

Geçmiş yıllara göre bu sene ekim alanını biraz düşürdüğünü belirten Topuz, “Sökülen ürünleri serip kurutacağız. Erkek ve dişiler ayrılacak. Bir süre su içinde bekletildikten sonra soyulup lifleri ayrılacak. Kalitelerine göre ham maddeyi ayırıp kilim, çanta, sicim, heybe, takı gibi ürünler yapılacak.” dedi.

Ürünlerin çoğunu ilçedeki dükkanında işlediklerini anlatan Topuz, ayda ortalama 500 parça ürün yaptıklarını, işlerini büyütüp başka bir iş yerine taşınmayı planladığını kaydetti.

Kenevir ham maddesinden birçok çeşit ürün yapabildiklerini dile getiren Topuz, “Bunları ABD’ye ve Kanada’ya gönderiyoruz. Türkiye’de satışımız yok. Özellikle hayvan bağlamak için kullanılan yularlar, kedi ve köpek yatakları çok satılıyor.” diye konuştu.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinden kenevir hasadı için gelen Fazıl Murat ise çocukluğundan bu yana neredeyse 40 yıldır kenevir işiyle uğraştığını aktardı.

Kenevir hasadının zorluğuna işaret eden Murat, “Kenevirleri elle topraktan söküp seriyoruz. 4-6 gün yerde kaldıktan sonra tohumunu bir brandaya çırpıp alıyoruz. Sonra havuzlama, ardından lifi çıkıyor. Lifi de urgan olarak değerlendiriliyor. Onlardan da çeşitli ürünler yapılıyor. Kenevir tarımı en zor tarımsal faaliyetlerden biridir. Hemen hemen her şey elle yapılıyor.” ifadelerini kullandı. (AA)

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Çenet’ten muhtarlara iadeyi ziyaret

Sonraki Haber

Vali Yardımcısı Kılıçarslan: “Vakalarda azalış var ama istenilen noktada değil”

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Vali Yardımcısı Kılıçarslan: “Vakalarda azalış var    ama istenilen    noktada değil”

Vali Yardımcısı Kılıçarslan: “Vakalarda azalış var ama istenilen noktada değil”

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.