• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cumartesi, 10 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Siyez üretimi yaygınlaşıyor

12 Ekim 2020
MANŞET, TÜRKİYE
A A
Siyez üretimi  yaygınlaşıyor

BUĞDAYIN ATASI ARTIK BURSA'DA ÜRETİLİYOR (SÜLEYMAN AYDIN/BURSA-İHA) Hititler ve Frigler tarafından da tarımı yapılmış, genetiği değişmeden günümüze kadar gelmiş ve günümüz buğdayının atası kabul edilen Siyez buğdayı, Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle artık Bursa'da üretiliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçilere dağıttığı Siyez tohumundan elde edilen buğdayları hasat sonrası çiftçiden alan BESAŞ, şifa kaynağı Siyez Ekmeğini Bursalılarla buluşturuyor.

Share on FacebookShare on Twitter
  • Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere önce siyez tohumunu verdi. Ardından da üretilen siyezi çiftçiden satın alarak belediyeye ait BESAŞ şirketi aracılığıyla Siyez Ekmeği’ni Bursalılarla buluşturdu.

Kastamonu’nun koruyup kollayıp yaşamasını sağladığı siyez buğdayı, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle artık Bursa’da da üretiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere dağıttığı Siyez tohumundan elde edilen buğdayları hasat sonrası çiftçiden alan BESAŞ, şifa kaynağı Siyez Ekmeğini Bursalılarla buluşturuyor.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle yüksek verimli hayvan ırklarının temini, kaliteli fide, fidan ve tohumluk dağıtımı, ekipman destekleri başta olmak üzere her alanda çiftçilerin yanında olan Büyükşehir Belediyesi sayesinde Türkiye’de ağırlıklı olarak Kastamonu’da üretilen ve buğdayın atası olarak bilinen Siyez buğdayı da Bursa’da üretilen ürünler arasında yerini aldı. Ahududu, yaban mersini, siyah incir gibi katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesinden, dünya pazarlarında tanıtılmasına kadar her alanda önemli hamlalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı aracıyla Siyez buğdayının da Bursa’da üretilebilmesi için çiftçilere tohum dağıtmıştı. Karacabey, Büyükorhan, Keles, Kestel, Orhaneli, Nilüfer, Harmancık, Yenişehir ve Mudanya ilçelerinde ekimi yapılan ve çiftçilerin dönüm başına 250 kilogram ürün ettiği 34 tona yakın buğday, kilosu 2,5 liradan BESAŞ tarafından satın alındı. Bursalı çiftçilerin yetiştirdiği buğdaylar, Siyez Buğday Ekmeği olarak, BESAŞ tarafından tüketiciyle buluşturulacak.

 

  Çiftçiye can suyu

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, her he kadar sanayisi ile öne çıksa da Bursa’nın aynı zamanda bereketli toprakları ile önemli bir tarım şehri olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımla ilgili hedefler belirlediklerini ve kırsal kalkınmanın sağlanması için önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Gerek Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımızın çalışmaları ile gerek iştirakimiz olan Tarım AŞ. marifetiyle, kırsal kalkınmaya destek olabilmek adına etkili projeler yapıyoruz. Ürünlerimizin uluslararası pazarlara açılmasına öncülük ediyoruz. Şehir ve üreticiler adına fuarlara katılıyor, incirden armuda, ayvadan şeftaliye, yaban mersini ve ahududuya varana kadar tüm meyvelerimizi dünyaya tattırıyor ve pazarlıyoruz. Yine gerek ekmek üretimi gerekse de süt ve süt ürünleriyle önemli bir marka haline BESAŞ şirketimizle sezon başında dağıttığımız siyez buğdayının hasadını yaptık. Buğdayın atası olarak kabul edilen ve bazı kaynaklara göre 12 bin yıl önce kültüre alındığı sanılan Siyez buğdayının Bursa’da da üretimi gerçekleştirilmiş olduk. Türkiye’de yoğun olarak Kastamonu’da yetiştirilen Siyez buğdayına ilgi genetik yapısının bugüne kadar hiç değişmemiş olması nedeniyle giderek artıyor. Son yıllarda organik ürünlere olan ilginin artması, fonksiyonel gıda arayışları, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan eski buğdayları yeniden gündeme getirdi. Hasat edilen 34 tona yakın Siyez buğdayı, işlenerek BESAŞ tarafından Bursa’lıların sofralarında yer alacak. Gluten oranı düşük olan Siyez buğdayı, modern buğdaya göre iki kat daha fazla A vitamini içeriyor. Daha fazla demir içeriyor ve genetik yapısında herhangi bir değişim olmadığı için de sağlık açısından bir risk taşımıyor. Bu ürünün Bursa’mızda yetişmesi için emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Bir puandan daha fazlası

Sonraki Haber

Seydiler doluyla uyandı

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
Sonraki Haber
Seydiler doluyla uyandı

Seydiler doluyla uyandı

Son Haberler

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı

Kırmızı Şimşek Play-Off‘a hazır: 2-1

28 Nisan 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.