• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, 22 Haziran 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Balık üretimindeki kayıplar "tetra " ile azaltılacak

10 Şubat 2016
EĞİTİM, EKONOMİ
A A
Share on FacebookShare on Twitter

 

20160205Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde yürütülen çalışmalar sonucunda “tetra bitkisi”nün özünden elde edilen ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiği ortaya konuldu.

KÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilen: “Tetra bitkisini birtakım özel işlemlerden geçirip sulu özütünü hazırladık. Ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiğini keşfettik. Bunların üzerinde çalışıp Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ürünün patentini aldık”
SEMİH YÜKSEL

20160204Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) balık üretiminde hastalıklardan kaynaklanan kayıpları azaltmak amacıyla tetra bitkisi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen ürünün patenti alındı.

KÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında “peruka çalısı” veya “duman ağacı” olarak bilinen tetra bitkisinin özünden elde ettikleri ürünün sektöre katkı sağlayacağını belirtti. Bitkinin alt Akdeniz iklimine sahip Batı Karadeniz sahillerinde kaydeden Bilen, ürünün Kırklareli bölgesinde ve Balkanlar’da yara iyileştirici özelliğiyle tanındığını söyledi.

Yaptıkları bilimsel araştırmalar ışığında ortaya olumlu sonuçlar çıktığını anlatan Bilen, “İlk aşamada bitkinin antimikrobiyel özellikleri üzerinde çalıştık. Sonuç beklediğimizin üzerinde gelince bağışıklık uyarıcı etkilerine yöneldik. Özellikle alabalıklarda bağışıklık sistemini uyardığını, hastalıklara karşı koruma sağladığını gördük” dedi.

20160203Ürünün sulu özütünü de elde ettiklerini bildiren Bilen, “Ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiğini keşfettik. Bunların üzerinde çalışıp Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ürünün patentini aldık. Bu bitkileri KÜ bünyesinde markalı ürün haline getirip ülkemizde her geçen gün gelişen su ürünleri sektörünün hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Bilen, ortaya konulan ürünün balık üretimindeki olumsuzlukların önüne geçeceğini, bitkinin diğer hayvancılık sektöründeki etkilerinin de araştırmaya açık olduğunu kaydetti.

 “Su ürünlerinin üretilmesinde en büyük sorun balık ölümleri”

20160200Balık üretiminde en büyük sıkıntının hastalıklara bağlı ölümlerde yaşandığına dikkati çeken Bilen, sadece Türkiye’nin değil, üretim yapan tüm ülkelerin ortak sorununun buna bağlı kayıplar olduğunu vurguladı.

Bilen, sektörün sıkıntısını önemli seviyede azaltmayı istediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

20160209“Gün yüzüne çıkarttığımız ürün, ortam dezenfektanı ve bağışıklık güçlendirici yönüyle tüm bu olumsuzlukları en az seviyeye indirecek, sektöre sağladığı faydalarıyla öne çıkacak. Bilindiği gibi AB standartlarına göre yemlerin içerisine organik ürünlerin dışında herhangi bir şey ilave etmek mümkün değil. KÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak balıkların bağışıklığını güçlendirecek ve hastalıklara karşı direncini geliştirecek organik ürüne yoğunlaştık. Netice olarak tetra bitkisinin iki önemli yönünü keşfettik. Türkiye’de kullanılan bu tarz ürünler yurt dışı kaynaklı. Ürünü markalaştırıp piyasaya sunarak dışa bağımlılığımızı da azaltmış olacağız.”

Bitkinin kanser hücreleri üzerindeki etkilerinin araştırmaya açık olduğuna işaret eden Bilen, alabalık üzerinde bunu incelemeyi hedeflediklerini belirtti.
20160201Kansere yol olan tümörlü hücrelerin üzerinde kendine has alıcıları olduğunu dile getiren Bilen, “Alabalıklar özellikle karaciğer kanseri araştırmalarında deney hayvanı olarak kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalarda bitkinin kanserli hücrelere karşı etkilerini incelemeyi düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. AA

 

Etiketler: balık ölümlerini önlemeKastamonu ÜniversitesipatentYrd. Doç. Dr. Soner Bilen
PaylaşTweet
Önceki Haber

Maşalacı: Omuz omuza yürüme zamanı

Sonraki Haber

En yaşlı bölgeyiz

Benzer Haberler

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası
EKONOMİ

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili
EKONOMİ

Hasırcıoğlu ile Evinizi Yenileyin: Kredi Kartsız Taksit İmkanı vehttps://www.kastamonugazetesi.com.tr/hasircioglu-ile-evinizi-yenileyin-kredi-kartsiz-taksit-imkani-ve-kaliteli-ev-tekstili/ Kaliteli Ev Tekstili

16 Haziran 2025
Kar yağışları siyez üreticilerinin yüzünü güldürdü
EKONOMİ

Kar yağışları siyez üreticilerinin yüzünü güldürdü

25 Mart 2025
Özel birey annelerinin hayatını değişten proje
EKONOMİ

Özel birey annelerinin hayatını değişten proje

17 Mart 2025
Öğrencilere ağız ve diş sağlığı eğitimi
EĞİTİM

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı eğitimi

16 Mart 2025
Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı başarılı projeleri belli oldu
EKONOMİ

Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı başarılı projeleri belli oldu

15 Mart 2025
Başkan Arslan: “Taşköprü’de sulanmayan arazi kalmayacak”
EKONOMİ

Başkan Arslan: “Taşköprü’de sulanmayan arazi kalmayacak”

15 Mart 2025
Kastamonu Üniversitesi, yüzde 98,59 doluluk oranına ulaştı
EĞİTİM

KÜ, URAP’ta yükselişte

13 Mart 2025
Sonraki Haber

En yaşlı bölgeyiz

Son Haberler

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.