AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, İnebolu Limanı’nın özelleştirme ihalesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay’a açılan davadan sorumlu tuttuğu İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner’i sert ifadelerle eleştirdi, “İnebolu’ya ihanet ettiği” şeklinde ciddi suçlamalarda bulundu.
Uzuner’in İnebolu Limanı ihalesini iptal ettirmek için birçok dava açtığını söyleyen Murat Demir, “Bu davalardan kendisi sonuç alamayınca, İstanbul’da ikamet eden Zeynel Gür isimli bir vatandaşa dava açtırdı. Danıştay da, Zeynel Gür isimli vatandaşın açtığı davaya istinaden liman ihalesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi” dedi.
Demir, önceki akşam düzenlediği basın toplantısında, “İnebolu Belediye Başkanı’nın ne yapmaya çalıştığını anlayamıyorum. Belki 2019 yerel seçimlerine kadar limanın özelleştirmesi yapılmasın, ben de yerel seçimlere elim güçlü gireyim, limanı da siyasi rant olarak sahada kullanayım’ diyordur. Ama açıkça söylüyorum, İnebolu Belediye Başkanı uygulamaları ile İnebolu’ya ihanet ediyor” diye konuştu.
İnebolu Limanı’nın sadece İnebolu için değil, il ve hatta bölge için büyük öneme sahip olduğunu belirten Demir, “Eğer biz Kastamonu’yu büyüteceksek, geliştireceksek; Kastamonu ülkenin önemli illerinden olup göçü çevirecekse bunun başarmamız için elimizdeki en önemli envanter İnebolu Limanı’dır. İnebolu Limanı, o kadar çok şeyi değiştirecek ki, ama İnebolu Belediye Başkanı’nın bunu anlaması mümkün değil” dedi.
İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner’in yaptıkları ile İnebolu Yolu’nun da önünü kestiğini söyleyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kendisi, İnebolu Limanı ihalesi yapıldığında Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’na ‘ben bütün davalarımdan vazgeçtim’ diye bir belge göndermiş. Fakat öyle bir kurnazlık yapmış ki, bu belgeyi sadece Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’na göndermiş, Danıştay’a göndermemiş… Yani kısacası vazgeçtim dediği davaların hiçbirinden vazgeçmemiş. İnebolu Limanı ihale edilmemesi için, özelleştirilmede birine verilmemesi için dava tutanakları hepsi elimizde var. Danıştay reddetmiş, itiraz etmiş, temyize göndermiş, hepsi elimizde var, Açıkça söylüyorum. İnebolu’ya yaptığı ihaneti açıkça belgeledik. İnebolu Belediye Başkanı bu yaptıkları ile İnebolu Yolu’nun da önünü kesiyor. Çünkü eğer İnebolu limanı olmazsa, Kastamonu İnebolu yolunun çok fazla bir anlam ve önemi de yok. Sadece bir ilçeye 1,8 milyarlık projeyi hiç kimse yapmaz. Ben ve diğer vekil arkadaşlarımızla birlikte bu süreci geçtiğimiz gün öğrendim.”
Danıştayın aldığı karardan haberdar olunmadığı yönündeki değerlendirme ve eleştirilere de değinen Demir, “İnebolu limanı ile alakalı süreci bire bir an ve an takip ediyorum. O dava üzerinden Danıştay yürütmeyi durdurma kararını vermedi, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. Biz süreci an ve an takip ediyoruz. Uyumadık… Süreci an ve an takip ettik ve ediyoruz. Basın mensupları bizlere de sorabilir ve önemli konularda bizlerde arkadaşlara yardımcı oluruz.
Maalesef karşımızda bir tek şeytani düşünen, kendi ilçesinin gelişmesini asla ve asla istemeyen, ‘İnebolu Limanı işletmeciliği benden kalsın, benim olsun, ben buradan yılda 300,500 bin lira bir gelir elde edeyim’ düşüncesiyle ortada olan bir belediye başkanı var.”
“İNEBOLU’YA İHANET EDİYOR”
Engin Uzuner’in İnebolu Limanı’nın siyasi rant için kullanmak istediğini iddia eden Milletvekili Demir, “Belediye Başkanı kendi meclis üyelerini de kandırıyor. İnebolu Limanı’nın işletmesinin belediyeye verilme gibi bir ihtimal olmamasına rağmen belediye meclisinde limana güvenlik görevlisi almak için karar aldırmış. Özelleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından İnebolu Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazı ile limanın işletmesinin belediyeye geçişi gibi bir durum olmadığı belirilmiştir. İnebolu Belediye Başkanı’nın ne yapmaya çalıştığını anlayamıyorum. Belki 2019 yerel seçimlerine kadar limanın özelleştirmesi yapılmasın, ben de yerel seçimlere elim güçlü gireyim bunu da siyasi rant olarak sahada kullanayım diyordur. Ama açıkça söylüyorum İnebolu Belediye Başkanı uygulamaları ile İnebolu’ya ihanet ediyor” diye konuştu.
STK’LARA VE SİYASİLERE SİTEM
Sivil toplum kuruluşlarının bu olaya sessiz kalmasına çok üzüldüğünü de söyleyen Murat Demir,
“Sivil toplum kuruluşları olarak Kastamonu’yu düşünüyorsanız, buna tepki göstermeniz gerekiyordu. Birisi çıkıyor demiryolundan bahsediyor. Ne İnebolu Limanı’ndan anladıkları var. Ne de demiryolundan anladıkları var. Hiç bir bilgi birikimi olmadan sadece siyasi rant için bunu yapıyorlar. Hiçbir şeyde bilgileri yok sadece konuşuyorlar. Sivil toplum örgütleri eğer Kastamonu’yu düşünüyorlarsa İnebolu Belediye Başkanı’nın açtığı davaların hesabını gidip sormaları gerekirdi. Sadece satırlar dolsun diye açıklama yapılırsa bu herkesi zedeler” ifadelerini kullandı.
DEMİRYOLU
Kastamonu’ya demiryolunun gelebilmesi için limanın faal halde olması gerektiğini söyleyen Demir, “Demiryolu için konuşuyorlar ancak, bizim demiryolu için genel müdürlüğe gidip taslak proje hazırlanmasını için ricada bulunduğumuzu kimse biliyor mu? Hayır kimse bilmiyor. Zamanı geldiğinde açıklayacağız. Peki Kastamonu’ya demiryolunun gelmesi fizıbıl mı? Hiç de fizıbıl değil. Peki bu ne zaman fizıbıl hale gelir? İnebolu Limanı faaliyete geçer, ciddi bir ihracat limanı haline gelirse demiryolu olmazsa olmaz olur. Evet Murat Demir’in dili sivri, ama yeri geldiğinde Murat Demir’in dili daha da sivrilecek. Murat Demir’in tek amacı var o da Kastamonu’dur” dedi.
SERBEST BÖLGE TALEBİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den Kastamonu için Serbest Bölge talep ettiğini de söyleyen Murat Demir, “Eski milletvekillerimizden bir tanesi benim hakkımda ‘Otomobil fabrikasını Kastamonu’ya getireceğim, demiştin ne oldu?’ diyor. Ben otomobil fabrikasını Kastamonu’ya getireceğim demedim. Kastamonu’ya isteyeceğim dedim. Bunu her iki başbakanımızdan da talep ettim. Geçtiğimiz günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü geldi. Sayın bakana da bu talebimi yineledim. Ancak sayın bakandan Kastamonu ile alakalı başka bir talebim oldu. Mutlaka stratejik bir yatırım için bana yardımcı olun dedim. Bunun sözünü aldım. Geçtiğimiz günlerde Sayın Bakan’ın yanına gittiğimde ‘İnebolu Limanı bitme noktasına geldiğinde sizden bir de Serbest Bölge istiyorum’ dedim. Serbest bölge ne demek? Bir gümrüklü saha demek. İthalat ve ihracattaki mallara tek kuruş ödemezsiniz, oralarda depolayıp dünyanın her yerine gönderirsiniz. Bu ne demek oluyor. Ankara gibi çevre illerde serbest bölge olmadığı için malları buraya getirip depolayıp göndermeleri anlamına geliyor” diye konuştu.
RUS FİRMADAN TEKLİF
İnebolu Limanı’nın bölge için çok önemli olduğunu da açıklayan Demir, “Kastamonu için en büyük proje elden gidiyor. Bütün sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. Derdiniz Kastamonu’ysa gelin ne yapmamız gerekiyorsa beraber yapalım. Geçtiğimiz günlerde İnebolu Limanı için Ruslar ulaştı bana. Yılda 10 milyon ton tahıl üretip ihraç eden bir firma. Adamlar Karadeniz Bölgesi’nde bir liman bulmayı hedeflemişler. ‘Bize 300 ile 500 dönün arasında arazi bulabilecek misiniz? Burada lisanslı depolama tesisleri kurup liman sayesinde ihraç edeceğiz’ dediler. Bu Rusya’da üretilen bir ürünün Kastamonu üzerinden dünyaya dağılması anlamına geliyordu. Bu durumun İnebolu’ya ve bölgeye katkısı çok büyük olacaktı. Konya’dan da aynı talep vardı. Bakın bütün İç Anadolu Bölgesi’nin ihracatını çekeceğimiz alan burasıydı. İnebolu Limanı içerisinde o kadar çok avantaj yatıyor ki ama bunu Engin Uzuner’e anlatamazsınız. İnebolu Limanı’nın bu memlekete kazandırılması için son dakikaya kadar uğraşacağım” dedi.
“BAŞKANLIĞI BIRAK”
Engin Uzuner’in Milliyetçi Hareket Partisi’nin ruhuna uygun olmayan işler yaptığını söyleyen Demir, şöyle konuştu:
“Danıştay tarafından davaları reddolunca İstanbul’dan birisine dava açtırıyor. Neymiş efendim peşkeş çekiyormuşum. Bu yatırımcı İnebolu Limanı’na 76 milyon lira para ödeyecek İnebolu’ya da 200 milyon lira da yatırım yapacak. Emin Çınar, İnebolu Limanı’nı bana soracağına gitsin partisinin belediye başkanına sorsun. Hiç kimse ona bir şey söyleyemiyor. Bana soracak olursanız bir partide böyle belediye başkanı olmaz. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’nin ruhuna uygun olmayan işler yapıyor. Birincisi 2. Bahar Tekstil’i İnebolu’dan gönderdi, ikincisi ise İnebolu Limanı’nın özelleştirme ihalesinin iptali için yaptıkları ortada. Engin Uzuner sen başkanlığı bırak.”
TOSYA YOLU
Murat Demir yol çalışmaları ile ilgili de şunları söyledi:
“Tosya Yolu İle ilgili Karayolları Bölge Müdürümüz yoğun bir şekilde proje çalışmaları devam ediyor. Tosya çevre Yolu ile alakalı görüştük, orayı fizibil hale getirilebilmesi için şu anda iki tane proje çalışması yapılıyor. Bu iki projeden bir tanesi 2018 yatırımı için Genel Müdürlüğe sunulacak, bizde takibini yapacağız, şimdi o bölgenin iyileştirilme noktasında iyi bir proje çalışması yapılıyor.
Cide Kurucaşile yolu için projeyi hızlandırdılar. İki aya kadar da proje bitecek. Çünkü orada yeni bir güzergah değişikliği olunca ilave o süre çok uzadı, orada mahalle halkının 7-8 evi gidiyordu, belediye başkanın da ısrarı ile yol şehrin dışından geçmesi istendi, bu da dikkate alındı, buranında iki aya kadar projesi biterse, yıl sonuna kadar ihalesinin yapılması ile alakalı önemli bir aşamaya da gelinecek, yıl sonunda ihalesi yapılırsa Kastamonu için çok büyük bir iş de sahil yolu başarılmış olacak ve çalışmanın devamı da sürecek. Bunu da genel müdürümüzle ayrıntılı olarak konuştuk. Kastamonu Karayoları Bölge Müdürlüğü şu anda Türkiye’de en büyük kaynağı Kastamonu almış durumda, en büyük kaynak, Bölge Müdürü ve Genel Müdürümüz bunu rakamlarla bize söyledi, şu anda Ilgaz sonrası Çankırı Bölgesindeki yapılacak asfaltı da işin içine katarsak 4,5 milyar Karayolları Bölge Müdürlüğünün Kastamonu civar ve çevresinde, şu anda Kurucaşileye kadar yapılacak olan yol sonrası devam eden Cide bağlantısı da yaklaşık 1 milyar lira bir maliyet tutuyor, bu bölge ile birlikte yaklaşık 4,5 milyar 2019 yılına kadar da bölgemizde bu büyük projeler var.”