Dr. Burcu Emeksizoğlu, Cumartesi Sohbetleri’nde gerçekleştirdiği sumunda, Kastamonu’nun öne çıkan iki tarım değeriyle ilgili olarak, “Biz hem sarımsağımıza hem de siyezimize sahip çıkmalıyız. Bu ürünlerimizin doğallığının bozulmasına da izin vermemeliyiz.İki ürünümüz de değerli ürünlerimiz. Kalitesi ile fiyatı da diğerlerine göre daha fazla. Bu da üreticimiz ve ilimizin ekonomik olarak kalkınması için çok önemli” dedi.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Kültür Vakfı’nın İlim Hikmet Sofrası etkinliği Cumartesi Sohbetleri programının 103’üncüsünde ilimizin parlayan değeri siyez buğdayı ele alındı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şubesi’nde Gıda Mühendisi Dr. Burcu Emeksizoğlu,siyez buğdayı ve ürünlerinin önemi ile Kastamonu’daki durumu hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Dr. Burcu Emeksizoğlu
Kültüre alınmış günümüz buğdayınıun atası olan Siyez buğdayının
içeriğinde yüksek oranda B grubu vitaminler yer aldığını belirtti ve bunun hem sindirim, hem de sinir sistemini olumlu etkilediğini, siyezin kullanıldığı bölgelerde unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıkların bu sayede olabildiğince daha az gözlendiğini söyledi.
Siyezin güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu keydeden Dr. Emeksizoğlu, 2017 yılında il genelinde 700 çiftçi 10 ilçede 15 bin dekar alana siyez buğdayı ekimi yaptığı bilgisini paylaştı ve coğrafi işaret başvurusunun incelenme aşamasındad olduğunu kaydedip, sonuç ve öneri olarak şunları söyledi:
“Günümüzde Kastamonu’da özellikle İhsangazi’de ekimi yapılan bu buğday çeşidinin özelliklerinin belirlenerek sürdürülebilirliğinin ve orijinalliğinin korunmasını sağlamak. Tüketicilere sağlıklı beslenme materyali sunulacak. Birincil ve ikincil üretim yapanların, çiftçimizin gelirinin artmasını sağlamak. İlkimizde ikincil üretim yapan işletmelerin kurulması ve istihdam imkanının artmasını sağlamak. İhsangazi’de her sene düzenlenen siyez buğdayı festivali sayesinde siyezin daha fazla duyulmasını sağlamak. Dolayısıyla da üretimini ve tüketimini artırmak gerekir.
Biz hem sarımsağımıza hem de siyezimize sahip çıkmalıyız. Bu ürünlerimizin doğallığının bozulmasına da izin vermemeliyiz.
İki ürünümüzde değerli ürünlerimiz. Kalitesi ile fiyatı da diğerlerine göre daha fazla. Bu da üreticimiz ve ilimizin ekonomik olarak kalkınması için çok önemli. Siyez tavuklara ve hayvanlara yedirilirdi. Bu hayvanlarımız da siyez ile çok iyi beslenirlerdi. Şimdi de organik ve doğal protein tarafından zengin olan bu ürünü son yıllarda insanlarımızda kullanıyor. Sağlıklı beslenmemiz için üreteceğimiz ürünlerimize ilaç ve bunun benzerlerini de kullanmamalıyız. Sağlıklı beslenmek için tüketeceğimiz ve üreteceğimiz gıdalara dikkat etmeliyiz.”
Program sonunda sunumu yapan Burcu Emeksizoğlu’na Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Kültür Vakfı Başkanı Yrd. Doç Dr.Muharrem Avcı ve Muhsin Emeksizoğlu birlikte teşekkür belgesi vererek sunumu için teşekkür ettiler. Katılımcılara vakıfca ikramdabulunuldu.
Cengiz MUHZİROĞLU