• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Pazar, 6 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

İhsangazi’den ekmek ihracatı

21 Nisan 2022
BÖLGE, MANŞET, VİDEO
A A
Share on FacebookShare on Twitter

  • İhsangazi’de siyez buğdayından üretilen ekmekler kargoyla talep gelen birçok şehre gönderiliyor. 
  • Siyez ekmeği üreticisi İrfan Çakal, “Küçük bir üretim kapasitesine sahipken şu an talebe yetişemiyoruz” dedi.

İhsangazi’de, “buğdayın atası” olarak bilinen siyez buğdayından üretilen ekmekler, sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi oluyor.
“Hitit buğdayı” olarak da bilinen buğdaydan yapılan, şeker, tansiyon ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığı bulunanların kolayca tüketebilmesi ve doyurucu özelliğiyle talep gören siyez ekmeği, Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor.
İhsangazi’de siyez ekmeği üreten İrfan Çakal, ekmek başta olmak üzere siyezden kurabiye, şekerpare, simit, tarhana, erişte gibi gıda ürünleri hazırlayıp sattıklarını söyledi.
İlçede siyez buğdayının yüzyıllardır üretildiğini anlatan Çakal, “Siyez atalarımızdan kalma bir tohum. Atalarımızdan kalma yöntemlerle ilçemizde üretip gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz. Atalarımız daha önce sadece un ve bulgur yaparken biz siyezden ekmek, kurabiye, simit, tarhana gibi yeni ve farklı ürünler imal ediyoruz. Bulgur ve undan sonra yeni ürünler yapmaya karar verdim. İlk olarak 2013’te siyez ekmeği yapmaya başladım. Sadece siyez buğdayından yapıyorum. İçine başka bir un katmıyorum.” diye konuştu.
Çakal, “Küçük bir üretim kapasitesine sahipken, şu an talebe yetişemiyoruz. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Siyez ürünlerinin sağlıklı olduğu için talep gördüğünü vurgulayan Çakal, şunları kaydetti:
“Siyez buğdayının genetiğiyle oynanmamıştır, glüten değeri çok düşük. Tansiyonu ve bağırsakları düzenleyen bir yapısı var. Çölyak hastaları, pankreas hastaları, bağırsakları çalışmayan hastalarımız daha çok kullanıyor. Şişkinlik yapmıyor, bağırsakları çalıştırıyor. Unlu mamullere alerjisi olan insanlar siyez buğdayını daha çok kullanıyor. Hazmı kolay bir içeriği var. Hazmı kolay ve tok tuttuğu için zayıflamak isteyenler yoğun şekilde kullanıyor. Şeker hastalığı olanlar da yoğun şekilde tercih ediyor. Zayıflamak isteyenlere, şeker hastalığı olanlara, pankreas ve çölyak hastaları başta olmak üzere Türkiye’nin her yerindeki müşterilerimize kargoyla ürünlerimizi gönderiyoruz.”
İnsanların sosyal medya ve internet sitesi üzerinden kendilerine ulaştığını belirten Çakal, “Günlük ortalama 100 ekmek üretiyorum. Bunun 80’ini kargoyla farklı illere gönderiyoruz. Ekmeğimizin ömrü uzun, 7 gün boyunca bayatlamadan tüketilebiliyor. Bu özelliği dolayısıyla birçok yere gönderebiliyoruz.”
İlçede iki fırının siyez ekmeği yaptığını anlatan Çakal, “Siyez ekmeği taş fırın ve elektrikli fırında yapılabiliyor. Biz çoğu zaman elektrikli fırında yapıyoruz. Siparişe göre üretimimizi artırabiliyoruz. Siyez ekmeği yaklaşık yarım saatte pişiyor. Pişirildikten sonra satışa hazır hale geliyor.” diye konuştu. AA

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Devrekani’de yangın

Sonraki Haber

Nasuh Mahruki geliyor

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Nasuh Mahruki geliyor

Nasuh Mahruki geliyor

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.