İNSAN VÜCUDUNUN DOSTU; YABAN MERSİNİ

 

Dyt. Laden HEKİMOĞLU

Yaban mersini meyvesi blueberry ya da mavi yemiş olarak da bilinen, anavatanı ise Kuzey Amerika olarak söylenen bir meyve türüdür. Ülkemizde Karadeniz bölgesinin dağlık kesimlerinde üretilmektedir.

Yaban mersini; kalorisi düşük, yağ içermeyen, vitamin ve mineralden zengin olan bir meyvedir.

Faydalarına baktığımızda;

  • A, C, E, B ve K vitaminlerinden zengindir.
  • İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde vücuttakikolajen üretimini artırır. Böylece cildin yaşlanmasını geciktirir.
  • Kas hasarını önler ya da var olan kas hasarlarını iyileştirici etki gösterir.
  • Antioksidan açısından yüksektir. Bol miktarda polifenol, karoten ve mavi/mor rengini veren antosiyanin bileşenlerini içerir. Bu bileşenler göz ve kalp-damar sağlığını korur. Kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Sodyum içermediği için kan basıncını dengede tutar.
  • Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Şeker içeriği diğer meyvelere göre daha düşüktür. Bu nedenle kan şekerini dengede tutar.
  • Yüksek lif oranına sahiptir. Sindirim sistemini düzenler.
  • Potasyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengindir.
  • Kandaki hemoglobin ve oksijen yoğunluğunu artırır. Böylece bağışıklığı güçlendirir.
  • Böbrek dostudur. Böbrek hasarlarını önler ve idrar yollarını temizler.
  • Enfeksiyonu önler.
  • Viral ve bakteriyel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Hücrelerin zarar görmesini önler. Zarar görmüş hücrelerin hasarlarını en aza indirir.
  • Doğal bir antidepresan özelliği taşır.

Yaban Mersinini Nasıl Tüketebilirim?

  • Öncelikle yaban mersininden tam anlamıyla faydalanabilmek için taze-çiğ olarak tüketilmelidir.
  • Suyu sıkılıp meyve suyu olarak tüketilebilir.
  • Sabah kahvaltılarında tüketmek için reçel-marmelat yapılabilir.
  • Evde dondurma yapanlar için tercih edilebilir.
  • Kurutulmuş yaban mersini ile çayı yapılabilir.
  • Yoğurdun içine taze ya da kurutulmuş yaban mersini eklenebilir.
  • Salatalara eklenebilir.

Yaban Mersini Yan Etki Yapar mı?

Genellikle yaban mersini meyvesi güvenilir kabul edilir. Buna ek olarak bazı bireylerde yaban mersini alerjisine rastlanabilir. Yaban mersini tükettikten sonra kaşıntı, nefes darlığı gibi besin alerjisi semptomlarına rastlanırsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Ayrıca K vitamininden zengin olduğu için kan pıhtılaşmasında etkilidir. Kan sulandırıcı kullanan bireyler bu bilgiye dikkat ederek tüketmelidir.

Kurutulmuş yaban mersini, taze olana göre daha çok şeker ve kalori içerir. Bu nedenle öncelikli tercihiniz taze yaban mersini tüketmek olmalıdır.

Faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyi beslenme programınıza eklemenizi tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.Detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Dyt. LADEN HEKİMOĞLU