Topraksu’nun ve ardından Köy Hizmetleri’nin efsane bölge müdürü, kıymetli hemşerimiz Sayın Mete Tufan telefonla aradı, yarım saatlik görüşmenin içine koskoca bir tarih ansiklopedisinin sığdığının farkına aldığım notları temize çekerken vardım…
Mete Bey’in şahsında Topraksu’nun ebediyete intikal eden mensuplarına rahmet, hayatta olanlara sağlık ve mutluluk diliyorum.
Kalemle haşır neşir olanın işi çokça vefadır…
Unutulmaz kılma derdiyle yazmaktır suyun üstüne.
Oksijen tüplerinizi takın, dalıyoruz yarım asır önceye…
1969-1970 yıllarında Topraksu sahilde “Toprak Muhafaza Projesi” başlattı, toprağın denize kaymasını önlemek amacıyla. Toprağın üzerindeki 10 santimlik kısmın denize dökülmesi halinde, aynı ölçekte toprağın kayadan vücut bulması için yuvarlak rakamla 10 bin yıl gerekiyor çünkü.
Abana’nın Yakabaşı ve Denizbükü köyleri proje alanı olarak belirlendi…
Topraksu’nun “Çiftçi Eğitim Kampı” adıyla kurduğu şantiyede havalideki köylü vatandaşlar çalışacak ve geceleri de mühendisler tarafından tarım ve toprak muhafazasına yönelik dersler verilecekti.
Küçük bir sorun vardı yalnız…
Bu havalide çalışacak nitelikte erkek nüfus kalmamıştı, göç hızlıydı, doğduğu toprakta doyamayanlar soluğu gurbette almışlardı.
Çözüm hazırdı, erkekler göçmüşse, kadınlar ne güne duruyordu, 200 kadın işçi Hacıveli’de kurulan şantiyede işbaşı yaptı…
Sigortaları yapıldı derhal, kış ayları haricinde iki yıl süreyle aralıksız çalışıldı.
Hazırlanan teraslara fındık fidanları dikilmesine karar verildi…
Ne var ki bu bölgeye fındık dikimi Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı, yasağın hikmeti sebebi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin fındık bölgesi olarak belirlenmesiydi. Ne var ki iddiaya göre devletin fındık toplayıcısı kurumu yine de Kastamonu sahilinden kaçak yolla ucuz fiyata fındık topluyor ve Doğu Karadeniz’de aldığın fındığa ilave ediveriyordu.
Topraksu Bölge Müdürü Mete Tufan, Giresun Fındık Araştırma Merkezi’ne başvurarak fındık fidanı talep etti ancak o dakika ret cevabı aldı…
Peşini bırakmadı, Tarım Bakanı Nusret Zorlu’ya gitti doğruca, 2 saat boyunca derdini anlattı, “Kastamonu’ya uygulanan fındık dikimi yasağını kaldırın, fındık fidanı verin bize” dedi.
Bakan haklı buldu Mete Tufan’ı, yasak kalktı…
Kastamonu’ya 18 bin fidan sözü verdi.
Fındık dikildi sahilimize…
Hem denize kaymakta olan toprak muhafaza edilmiş oldu böylece hem de yöre halkının geçimine destek olundu.
Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlanan bir haberde ilimizin 2016-2017 sezonunda fındık rekoltesinin 585 ton olduğu yer almıştı…
Yarım asır önce vatan toprağını korumak ve geçim için omuz omuza vererek fidan diken Topraksu ve 200 kadının emeğinin meyvesidir bugün toplanan.
Yeter ki bir fidan dik hayata…
Unutulmaz.
•••
Not 1:
O tarihte ilk kez sigorta girişi yapılan 200 kadından birçoğu sigortalılığını başka işyerlerinde devam ettirmeyi sürdürdüler ve emekli oldular…
Ne bereketliymiş “Toprak Muhafaza Projesi”.
Not 2:
Aynı proje kapsamında sahil bölgesinde fındık fidanı dikimi yanı sıra zeytin fidanı dikimi de yapıldı. Öncesinde köy başına devlet tarafından 2 fidan verilirken, kamyonlar dolusu zeytin fidanı Topraksu’nun gayretiyle Abana ve Çatalzeytin köylerine dağıtıldı…
Şu sıralar zeytinyağı bile yapılır hale geldi bölgede.
Not 3:
1974 yılında Topraksu bünyesinde kurulan “Toprak ve Su Tahlil Laboratuarı”ndan devam ederiz yarın…
“Bir zamanlar Kastamonu” deyip.