• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Çarşamba, 9 Temmuz 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Model projeyle verimde yüzde 20’lik artış

10 Ağustos 2021
KASTAMONU, MANŞET
A A
Model projeyle verimde yüzde 20’lik artış

GÜBRETAŞ'ın model üretim alanları projesinde ilk hasat Taşköprü sarımsağında gerçekleştirilirken, verimde yüzde 20 artış sağlandı. ( GÜBRETAŞ - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

GÜBRETAŞ’ın model üretim alanları projesinde ilk hasat Taşköprü sarımsağında gerçekleştirilirken, verimde yüzde 20 artış sağlandı.

GÜBRETAŞ’ın açıklamasına göre, şirket, bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetleriyle tarım sektörü için katma değer üretmeyi sürdürüyor.

Bu amaca yönelik 2021’de Türkiye’nin 33 noktasında 21 çeşit bitki için model üretim alanı oluşturuldu. Yılın ilk hasadı, Kastamonu Taşköprü’de sarımsak için kurulan model alanda gerçekleştirildi. Sarımsak model üretim alanında, ortalamaların üzerinde ürün elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.

Sezon boyunca 18 dekarlık arazinin yarısında uzman ziraat mühendisleri danışmanlığında bilinçli tarım uygulamaları yürütülürken, diğer yarısında üretici geleneksel yöntemlerle bitki beslemeye devam etti. Taşköprü’deki model üretim alanı çalışması verimli bir hasatla tamamlandı. Üreticinin kendi yöntemleriyle aldığı sonuca göre model alandan kuru sarımsakta yüzde 20 daha fazla verim alındı.

Etkili ve dengeli bir gübreleme programının uygulandığı arazide, dekar başına 2 bin 800 kilogram verime ulaşılırken, üretici uygulamasıyla elde edilen verim 2 bin 320 kilogram olarak gerçekleşti.

– “Verim ve kaliteyi artırmanın yollarını geliştiriyoruz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, model üretim alanları projesiyle ülke için ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünlerde verim ve kaliteyi artırmanın yollarını geliştirdiklerini bildirdi.

Proje kapsamında son 4 yılda 15’ten fazla tarımsal ürün için 100’e yakın model üretim alanı kurduklarını kaydeden Yumaklı, şu açıklamalarda bulundu:

“Geleneksel üretici alışkanlıklarından farklı olarak, toprak ve yaprak analizleri sonuçlarına göre bilimsel yöntemlerle oluşturulan bitki besleme programlarını uyguladık. Fındık, zeytin, badem gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerde çok ciddi verim artışları sağladık. Bu örnekler, bilinçli tarım uygulamalarının verimliliği nasıl artıracağını göstermek için üreticilerimize rehberlik etti.”

İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin farklı noktalarında yürüttükleri model üretim alanlarında üreticilere danışmanlık yaparak pazar değeri yüksek kaliteli ürünler hasat edilmesine katkı sağladıklarını anlattı.

Bu yıl da 33 lokasyonda 21 farklı bitki üzerinde çalışarak zirai danışmanlık faaliyetlerini ülkenin her noktasında üreticilere ulaştırmaya devam ettiklerini kaydeden Yumaklı, “Proje kapsamında yaptığımız ilk hasat markalaşmış ve coğrafi işaret ile tescillenmiş sarımsak ürünü oldu. Sarımsak üretiminde yakalanan bu ivmenin Taşköprü’nün ekonomisi açısından verim ve kalite artışıyla devam etmesini önemsiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Yumaklı, tarlalarını projeye açan çiftçilerin, etkili gübreleme programları sayesinde bölge ortalamasının üzerinde verim alındığına bizzat şahit olduğunu belirterek, yüksek verimli ve kaliteli ürünü elde etmek için dengeli ve düzenli gübrelemenin önemini tecrübe ettiklerini bildirdi.

– “Sarımsağa bebek gibi bakıyorum”

Proje ortağı üreticilerden Enver Bayar, birim alandan daha fazla ürün kaldırmanın öneminden bahsederek, makine ile çalışamadıkları ve sarımsağın ekimini, bakımını, sökümünü insan emeğiyle yaptıklarını bildirdi.

Çok emek ve zahmet isteyen sarımsağa, kaliteli ve bol ürün alabilmek 10 ay boyunca bebek gibi baktığını kaydeden Bayar, şu açıklamalarda bulundu:

“Toprak analizinin ve doğru gübrelemenin önemini fark ettim. Ziraat mühendisi arkadaşların toprak analizinden sonra hazırladıkları reçeteye göre uygulama yapınca gördüm ki bilinçli gübre kullanmak verimimin daha da artmasını sağladı. Toprağın ne istediğini anlayıp ona uygun gübre verince sarımsak kiloya bastı. Mahsul bol olunca gelir de artıyor. Bitki beslemenin dengeli bir şekilde yapılması önemli. Bölge ortalamasına göre yüksek verim almama rağmen bu zamana kadar bitki beslemeyi bilinçli yapmadığımı fark ettim. Bilinçli gübrelemeyle daha bol ve kaliteli mahsul elde edebileceğimi gördüm.”

 

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Kastamonu’dan yangın bölgesine yardım eli

Sonraki Haber

KORKUTAN TIRMANIŞ!

Benzer Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu
KÖŞE YAZILARI

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen
GÜNDEM

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
İyi bayramlar
GÜNDEM

İyi bayramlar

6 Haziran 2025
“Hedefimiz daha güçlü bir KSK”
GÜNDEM

Aygün’den “destek” sözlü bayram ve veda mesajı

6 Haziran 2025
Sakallı Lütfü’nün ardından
GENEL

Sakallı Lütfü’nün ardından

27 Mayıs 2025
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Sonraki Haber
Kovid servisleri yeniden AÇILIYOR

KORKUTAN TIRMANIŞ!

Son Haberler

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

Lütfü Seymen’e veda / Melih Kuyulu

23 Haziran 2025
Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

Kent Müzesi Bilim Günleri’nin 11. konuğu Saadet Özen

18 Haziran 2025
Legem Yayınevi: Hukuk Dünyasının Güvenilir Kaynağı

Teksan ile Kesintisiz Enerji Çözümlerine Ulaşın

16 Haziran 2025
Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

Mazlum: Sakarya’nın Lezzet Mirasından Dünyaya Açılan Bir Çikolata Markası

16 Haziran 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.