• AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Namlı, Kastamonu’nun 350 bin ton olan pancar kotasını doldurabilmek için gerekli görülen söküm makinesinin Pancar-Koop ve Ziraat Odası tarafından alınabileceğini belirtti.
• Namlı, “Her iki çiftçi örgütümüz de bu makineden alabilecek güçteler bildiğim kadarı ile. Zaten bu kuruluşların asil görevi de, bu tip teknolojik yenilikleri üyelerinin hizmetine sunmak değil mi? Ben her iki kuruluşumuzdan birinin en kısa zamanda asil görevlerini yerine getirmek için bir girişimde bulunacaklarına inanıyorum” dedi.
AK Parti Merkez İlçe Yönetimi, ziyaretlerini sürdürüyor.
İlçe Başkanı Ahmet Namlı, ziyaretlerini dün Valilik’te, önceki gün ise Şeker Fabrikası ve Şeker-İş’te sürdürdüklerini bildirdi.
Vali Vekili Ünal Kılıçarslan’la bir tanışma toplantısı olmasına karşın verimli bir görüşke yaptıklarını söyleyen Namlı, Şeker Fabrikası ve Şeker-İş ziyaretlerinde 2016 kampanya sonuçları ve 2017 sezonu üretim tahminleri üzerinde durduklarını kaydetti.
Namlı, Şeker Fabrikası Müdürü Uğur Karabaltaoğlu ve Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu’nun, 2016 sezonunda toplam 180 bin ton pancar işlenip 24 bin ton şeker üretimi yapıldığını, bu sene için ise 280 bin ton pancar üretimi hedeflendiğini ancak kotanın 350 bin ton olduğu ve kota fazlası olduğunu belirtip, isteyen çiftçinin daha fazla üretim kotası alabileceğini ifade ettiklerini açıkladı.
Namlı, pancar ve şeker üretimiyle ilgili görüşmeleri ve bundan çıkardığı sonuçlar hakkında şunları söyledi:
“Pancar ekiminde çiftçilerimizin tereddüt etme sebeplerinin başında ise pancar söküm makinesinin bölgemizde olmaması sebebi ile elle söküm yapıldığını, bunun da maliyetleri yükseltmesi olarak belirttiler.
Bu makinenin toplam üretimi 60-70 bin ton olan Kars ilinde Ziraat Odası tarafından alındığını ve ikinci yıl ekilmeyen binlerce dönüm alana pancar ekimi yapılmasının teşvik edildiğini örneğini verdiler.
Benim de aklıma 250-300 bin ton üretim olan Kastamonu’muzdaki Pancar Kooperatifi ve Ziraat Odası geldi. Her iki çiftçi örgütümüz de bu makineden alabilecek güçteler bildiğim kadarı ile. Zaten bu kuruluşların asil görevi de, bu tip teknolojik yenilikleri üyelerinin hizmetine sunmak değil mi?
Ben her iki kuruluşumuzdan birinin en kısa zamanda asil görevlerini yerine getirmek için bir girişimde bulunacaklarına inanıyorum.
Zira mesele çiftçimizin kazanması, mesele Şeker Fabrikamızın hayatta kalması, mesele Kastamonu’ muzun kazanması değil mi?”
SİBEL BİLİR