Rahmetli şair ve gazeteci Siyami Özel’in kurucusu olduğu, oğulları Cemil ve Melih Özel’in yayımını sürdürdüğü Kastamonu gazetesi Ocak 2017 başında 44. yayım yılına girdi. Bir il gazetesi için 43 yıl asla kısa bir süre değildir. Mayasında Kastamonu’nun köklü gazetelerinden Açıksöz, Doğrusöz, Yenises, Yeni Kastamonu ve Karadeniz vardır. Hüsnü Açıksöz, Ziya ve Aziz Demircioğlu, Ahmet Kıral, Kadir Bilici ve Metin Ahatoğlu vardır. Kastamonulu eşi Sevim Dönmez’den dolayı engin bir Kastamonu sevgisi vardır.
27 Ocak 1927 tarihinde, subay olan babasının görev yaptığı Tekirdağ’da doğan rahmetli Siyami Bey, yaşasaydı bugünlerde 90 yaşında olacaktı. Gazetesinin de 44. yayım yılına girdiğini görecek, mutlaka mutlulukların en doyumsuzunu yaşayacaktı.
Ağabeyim Özdemir Tan’la Gurur Kaynağımız Kastamonulular’ı hazırlarken hep Rıfat Ilgaz ve Siyami Özel üzüntüsünü duymuşuzdur. Kastamonu’ya büyük hizmetleri dokunan, Kastamonu sevgisiyle dolu bu yüce insanları nüfus kütüğüne kayıtlı oldukları ilin farklı olması dolayısıyla kitabımıza alamamıştık. Tesellimiz o ki, Özel’in çocukları, torunları artık tam Kastamonuludur. İlimizde doğup büyümüş, meslek sahibi olmuşlardır. Siyami Bey’in 1947-48 Kastamonu Lisesi mezunu olması da ayrıca övünülecek bir husustur. 54 yıllık ömrünün 1944’ten itibaren 37 yılını Kastamonu’da geçirmiş, Vilayet Tahrirat Katipliği (1950-1958) ve Kastamonu Devlet Su İşleri Müdürlüğünde (1958-1979) ilimize hizmet ederek emekliye ayrılmıştır. Ancak, onun asıl uğraşı alanı şiir ve gazetecilikti. İlk yazısı 1950 yılında Yeni İstanbul gazetesinde yayımlandığında henüz 23 yaşındaydı. 1956’dan sonra Kastamonu basınında sürekli yazmaya başladı. Şiir ve hikâyeleri Varlık, Yeditepe, Hisar, Güney, Akbaba, Pardon gibi Türkiye’nin önemli edebiyat ve mizah dergilerinde yayımlandı (1964-70). Bu dergiler, sanat değeri olmayan şiir, hikâyeleri yayımlamama yönleriyle tanınmıştır. İstanbul’da beğenilmenin verdiği cesaretle Kastamonu’da Yeni Kastamonu Sanat (1970-1974) ve Sanat Dizeler dergilerini çıkardı. Bir Anadolu şehrinde sanat dergisi çıkarmak ne demektir? Ardından haftalık Karadeniz Postası gazetesinde sanat sayfaları düzenlemeyi sürdürdü.
1968 öncesi Kastamonu’da Yeni Kastamonu gazetesine ortaklık ve yazı işleri müdürlüğü yaparak başladığı, Karadeniz gazetesinde sürdürdüğü, Kastamonu gazetesinde taçlandırdığı gazetecilik serüveninde daima doğrunun, adaletin yanında oldu. Vicdanının sesini dinledi. Cumhuriyet’e, Atatürk devrimlerine, vatan ve millet sevgisine hep bağlı kaldı. Günlük gazete çıkarmanın, basımevi işletmenin ağır bir iş temposu vardır. Çok yıpratıcı bir meslektir gazetecilik. Nitekim, bünyesi bu ağır yüke daha fazla dayanamadı. 5 Mart 1981 tarihinde kalp yetmezliği sonucu aramızdan ayrıldı.
Siyami Bey, Sevim Dönmez’le evliliğinden olan oğulları Melih ve Cemil Özel ile kızları Renan ve Deniz’i çok iyi yetiştirmişti. Melih ve Cemil Özel baba mesleğini sürdürdüler, matbaayı geliştirip çağdaş teknolojinin tüm imkânlarını Kastamonu’ya getirdiler. Özeller Medya ve Tanıtım Hizmetleri, bugün İstanbul’da hangi kalitede baskı yapılıyorsa ilimizde aynısını yapabilecek seviyededir. Kastamonu gazetesinin imtiyaz sahibi Melih Özel, sorumlu yazı işleri müdürü ise Cemil Özel’dir.
Siyami Özel ve sanatıyla ilgili, güzel bir bildiriyi II. Kastamonu Kültür Sempozyumu (18-20 Eylül 2003) sırasında değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Saime İnal Savi’den dinlemiştik. Bu bildiri; 2005 yılında Ankara’da bastırılan sempozyum kitabının 783-788. sayfaları arasında yer almaktadır.
Özel’in 1970 yılında Kastamonu’da yayımlanmış Bu Çağın Türküleri ve Sosyal Adalet adlı iki şiir kitabı bulunmaktadır. “Her seherde sen gelirsin aklıma” şiiri bestelenmiş olup sanatçıların sıkça okuduğu Türk sanat müziği eserleri arasındadır.
Yazımızı, rahmetli Özel’in en büyük eseri Kastamonu gazetesine uzun bir yayın hayatı dilerken, onun Bir Daha adlı şiirinin Kastamonu sevgisini dile getiren son bölümüyle bitiriyoruz. Ruhu şad olsun!
İşte geldik gidiyoruz
Şen olasın Kastamonu şehri.
Bitimsiz sevilerin odak noktası,
Anılarımın başkenti.
Nasıl söyleyeyim?
Nasıl,
Hele seni,
Hele seni,
Bir daha görür müyüm?
Bilmem ki!