Şair, yazar, folklor araştırmacısı, öğretmen, halk ozanı, din adamı, halk bilimci ve aşıklık geleneğinin Kastamonu’daki son temsilcisi İhsan Ozanoğlu’nu ölümünün 41. yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Kastamonu kültürüne ilişkin hem sözlü, hem de maddi kültürüne ilişkin birçok bilginin günümüze ulaşmasında birinci el olan Ozanoğlu, 13 Şubat 1981 tarihinde aramızdan ayrılırken ardında Kastamonu’ya ait birçok bilgi bırakmış; sözlü kültür ve halk müziği üzerine derlemeciliği, halk ozanlığı, edebiyatçılığı, divan yazarlığı ve tarihçiliğiyle Kastamonu’nun belleğinin korunması ve geleceğe taşınması için çok önemli bir isim olmuştu.
Ozanoğlu, Muzaffer Sarısözen’in notaya aldığı Çanakkale türküsünün kaynak kişisiydi…
VİDİNLİOĞLU’NUN MESAJI
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İhsan Ozanoğlu’nun ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayınladı.
Vidinlioğlu anma mesajında şöyle dedi:
“Çanakkale Türküsü’nün kaynak kişisi, şair, yazar, öğretmen ve ilim adamı hemşehrimiz merhum İhsan Ozanoğlu’nu vefatının 41’inci yılında saygı ve rahmetle yad ediyorum.
İhsan Ozanoğlu sadece Kastamonu’nun değil Türkiye’nin bir değeridir. Çanakkale Türküsü başta olmak üzere TRT arşivlerine kazandırdığı birçok eser vardır. İhsan Ozanoğlu eserleriyle pek çok konuyu aydınlatmıştır. Hayatını ilme ve bilme adayan, halk ozanımız, İhsan Ozanoğlu unutmamamız ve unutturmamamız gereken bir değerimizdir. Yaptığı çalışmalarla değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan ihsan Ozanoğlu, Kastamonu belleğinin korunmasında çok önemli bir görev yürütmüştür. Bıraktığı eserler bugün kuşaktan kuşağa aktarılmaya devam etmektedir.
Bu duygu ve düşünceler içerisinde şehrimizin kültürünün yaşayıp nesilden nesile aktarılmasında büyük emeği bulunan İhsan Ozanoğlu’nu vefatının 41’inci yılında rahmetle ve minnetle anıyorum.”