İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, Türkiye’de iş beğenmezlikten kaynaklanan işsizlik olduğunu söyledi. Özkan, ayrıca kayıt dışı istihdamla mücadele Türkiye’ye 40 milyar TL kazanç sağladıklarını kaydetti.
‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında Genel Müdür Başdanışmanı Ercüment Işık, SGK İnşaat ve Emlak Daire Başkanı İsmail Ertüzün, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ergün Can ve Çalışma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Çağdaş’la birlikte geldiği Kastamonu’da basın mensupları ile bir araya gelen Mehmet Ali Özkan, açık iş olmasına rağmen Türkiye’de iş beğenmezlikten kaynaklanan işsizlik olduğunu, vasıflı işçinin az olduğunu, vatandaşlar kendilerini vasıflı olarak yetiştirmediklerini, genelde de bunun sıkıntısının yaşandığını, İşverenin de bu yüzden sıkıntı yaşadığını söyledi.
Özkan, şöyle konuştu:
“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ Milli Seferberlik’ çağrısı doğrultusunda, Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun 6 Ocak 2017 tarihinde Konya’dan kamuoyuna duyurduğu ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında bu gün güzel şehrimiz Kastamonu’dayız. Bu seferberlik kapsamında Bakanlık yöneticileri olarak bu hafta Adıyaman, Karabük, Ağrı, İstanbul, Malatya, Amasya, Aydın, Rize, Sivas, Tokat, Uşak ve Yalova olmak üzere 12 ilimizi daha ziyaret ediyoruz. İstihdama katkı sağlama hedefiyle, kayıt dışı istihdamla mücadelemizde tarafların desteğini isteyeceğiz.”
Daha güçlü bir Türkiye için çalışma hayatının sorunlarını belirleyerek, çözüm yollarını birlikte bulacaklarını belirten Özkan,” İşçimizin, işverenimizin yanında olacak, alın terinin akıl teriyle değerlendiği, her ikisinin de hakkının korunduğu daha müreffeh bir Türkiye için çalışacağız. Yine hizmetlerimizle ilgili görüş ve önerilerini alarak hizmet kalitemizi attırmak için ihtiyaçlarını belirleyeceğiz. Bu kapsamda siz değerli basın mensuplarının desteğine büyük ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek isteriz. Bu seferberliğin her kesime ulaşması ve etkinliği için basınımızın desteği büyük önem taşımaktadır. Bu gün burada beraber olduğunuz ve programımıza sunacağınız katkılar için yeniden teşekkür ederim” diye konuştu.
Kayıt dışı istihdam konusunda tüm tarafların bir arada olacağı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Özkan, şunları söyledi:
“Türkiye’de kayıtdışılık oranının bir puan azaltılmasının Türkiye ekonomisine 1,9 milyar TL’lik yani 2 milyar TL rahatlama sağlayacak. Kayıt dışı istihdama baktığımız zaman bugün evet yüzde 30’un üzerinde olan bir kayıt dışı oran var. Fakat bundan 10 yıl öncesine baktığımız zaman bu puan yüzde 52 seviyelerinde bulunuyordu. Yüzde 52 kayıt dışı istihdam oranından yüzde 30’lar seviyesine geldik. Yüzde 52’lerden yüzde 30’lar seviyesine bu oran çekilmesiyle her dönemi 2 katı içe çarptığımızda yaklaşık 40 milyar TL devletimize kazanç sağladık. 2003 yılından 2017 yılına kadar geçen sürece baktığımız zaman yaklaşık olarak 40 milyar TL devletimizin kazancı olduğundan bahsedebiliriz. Fakat hala kayıt dışılık var. Kayıt dışı istihdamda her bir puan ekonomimize 1.9 milyar TL etki yapıyor. Bu sebepten dolayı ve bundan sonraki süreçte de hep birlikte kayıt dışı istihdamla ilgili olarak bir şekilde mücadele etmiş olacağız. Bunun için bilinçlendirme, bilgilendirme çok büyük önem arz ediyor. Hep birlikte hareket edeceğiz. Önemli olan şu aslında. Biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyız. İnsanların hem istihdam hayatı bu noktada çok önemli, hem de diğer taraflardan baktığımızda sosyal güvenliği çok önemli.”
İnsanların sosyal güvenlikleri anlamında bilinçlendirmemiz ve bilgilendirmemiz gerektiğini vurgulayan Özkan, bu konuda da şöyle konuştu:
”Bugün Allah korusun kayıt dışı olarak çalışan birisi bir iş kazası geçirdiğinde sosyal güvenlik anlamında ciddi sıkıntılar yaşayacak, işveren ciddi sıkıntılar yaşayacak. Bundan ötesi bugün genciz çalışabiliyoruz. Kayıt dışı olarak çalışıyoruz. Peki, emekli olduğumuz zaman ne yapacağız. Nasıl hayatımızı devam ettireceğiz. Aslında insanların da kendileri açısından da bu konu çok iyi değerlendirilmesi gerekli. Burada herkese yükümlülük düşüyor. Herkes üzerine düşeni yapmakla yükümlü diye düşünüyoruz. Kayıtdışı rakamlarla ilgili veriyi Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Farklı illerde çok farklı sonuçlar var. İller bazında rakamları değerlendirmek çok doğru olmaz ama Kastamonu’nun da içerisinde bulunduğu Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerine baktığımızda ülke ortalamasının üzerinde kayıt dışı oranın olduğunu söyleyebiliriz. Bir tarafta iş arayan vatandaşlarımız, öbür tarafta da işçi arayan işverenlerimiz var. Bunları bir araya getirmekte güçlük çekiyoruz. Bunun farklı sebepleri var. Bunlardan bir tanesi iş beğenmezlik. Diğer taraftan alacağı ücreti beğenmemeden kaynaklanan sebepler, değişik sebeplerden iş beğenmeme olabilir. Diğer açıdan baktığımızda da aranan işe uygun niteliğe sahip olmamasından kaynaklanan sebepler var. Bu durum tek taraflı bir olgu değil aslında. Ortada bir iş ve bu işi yapacak niteliklere sahip mi iş arayanlar. Bir bu açıdan bakmamız gerekiyor” dedi.
Türkiye genelinde alanda olacaklarını da söyleyen Özkan, ” Daha çok alanda olacağız, alanda neler olup bitiyor takip edeceğiz, alanın durumuna ve ihtiyacına göre yeni programlar yapacağız. Olan biteni yerinde göreceğiz. Alandan alacağımız sese göre yeni politikaları belirleyip ona göre hareket edeceğiz. Ankara’ya döndüğümüzde de gördüklerimizi, duyduklarımızı, belirlediklerimizi görüşerek ve çözerek çalışmalarımızı sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.
İş bulamama ve beğenmeme ile ilgili ülkemizde çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Özkan konuşmasına şöyle tamamladı:
“Kastamonu’da da bu kapsamda daha önceden çalışmalar yapıldı. Söylediğimiz gibi tek taraflı bir olgu değil. Onun için biz bir arada olacağız. İş meslek danışmanlarımız Türkiye’de 81 ilde bu konuda çalışıyorlar. İş arayanlarla işverenleri bir araya getirerek en iyisini bulmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda şunu değerlendirmekte fayda var. İŞKUR’a geldiğimiz zaman açık iş var. Yani bugün ben işsizim, iş bulamıyorum diyen kişi en yakınındaki İŞKUR’a müracaat etsin. Açık işlerimiz var. Bu açık işlerimizin hepsini kapatamıyoruz. Bununla ilgili ülke çapında çalışmalar yapıyoruz. Arzu ettiğimiz şey, işverenlerden gelen bütün talepleri kapatmak. Bunun için de dediğimiz gibi iki tarafın uzlaşması gerekiyor. Aslında biliyorsunuz iş akdi denen bir durum var. Karşılıklı iki tarafın bir arada kabul etmesi gereken şartlar. Bu şartları biz en iyi şekilde yaptırmaya çalışıyoruz ama iş beğenmeme maalesef ülkemizde var.”