Pandemi tedbirleri kapsamında otel ve lokantaların tam kapasite çalışmaması, okulların uzaktan eğitim yapması, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle patates ve kuru soğan satışlarındaçok büyük düşüş yaşandı. Üretici ve satıcılar, ellerinde kalmaması için maliyetine satışa başladı.
Dün kurulan Çarşamba pazarında tezgâh açan Kuşkara Köyü’nden Tevfik Yılmaz, ‘Ürettiğimiz patatesleri pazara getirdik. Ama isteğimiz satışları yapamıyoruz. Pandemi nedeniyle patates satışlarımız yüzde 10-20’lere kadar düştü. Maliyetine de verdiğimiz halde patateslerimizi satamıyoruz” diyerek, yaşamakta oldukları sıkıntıyı özetledi.
Yılmaz, “Şu anda patates 1,5 liraya mal oluyor biz aynı fiyattan ve 1 liraya kadar satış yapıyoruz. Yine tohumluk patatesi de 75-90 kuruşa veriyoruz. Ürettiğimiz patatesi atmamak için maliyetinde altında sattığımız halde otel, lokanta, yurt, pansiyon gibi yerlerin kapalı olması, kısıtlamalı çalışması en çok biz üreticileri vurdu” dedi.
Hoca Köyü’nden İsmail Erboğa ise, Tevfik Yılmaz’ı destekler biçimde şöyle konuştu:
“Sezonda ürettiğimiz patatesler elimizde kaldı. Pandemi biz üreticilere de büyük zarar verdi. Bu yıl önceki seneden de çok ürün üretildi. Önceki sene 2-3 liraya satılan patates bu günlere 1 lira ile 1,5 liraya satıyoruz. 75 kuruşa dahi verenler var. Bu fiyatlar tohum parası bile değil. Üretici büyük zararda. Böyle olursa seneye çok üretici patates ekmez. Patates az üretilince de fiyatlar üçe dörde katlar. Bu da tüketicinin zararına olur. Şu anda pazarlarda en ucuz olan patates ve soğan. Patatesleri çürütmemek için maliyetine hatta maliyetinin de altına satıyoruz” dedi.
Cengiz MUHZİROĞLU