Hayvancılık memleketi olduğumuz iddiasıyla tarımsal üretimin göz ardı edildiği vilayetimizde son dönemde sarımsak, siyez, ceviz, kestane, fındık gibi ürünlerle gelen bereket ezberleri fena halde bozduracak gibi duruyor…
Vali Günaydın “Sarıkılçık” başta olmak üzere Tosya pirincinin üretiminin ve tanıtımının artırılarak dünya markası haline getirilmesi için kapsamlı bir çalışma başlatmanın eşiğinde.
Çok uzağa gitmeye gerek yok…
Gaziantep’in gastronomi dalında geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağına” girmesiyle kısa sürede kat ettiği mesafe bile ilimizin bu rotada yolunun ne kadar açık olduğunu göstermek için yetiyor da artıyor. Gastronomi alanında dünya markası olmayı kafaya koyan Gaziantep; belediyeleri, üniversitesi, sivil toplum örgütleri, özel sektöre temsilcileriyle mayıs ayında bir “bulgur festivali” düzenleyecek misal.
Heyhat…
Türkiye’de belki de ilk bulgur festivali 2008 yılında Kastamonu’da düzenlenmişti.
Yeniden pirince dönersek…
Vali Günaydın Tosya pirinci üzerine “bütüncül” bir proje uygulamayı ve bu sayede üretimden-tüketime kadar sürdürülebilir bir yol haritası ortaya konmasının hazırlığında. Üretim alt yapısı ile ilgili bazı konuların netleşmesinin ardından kamuoyu ile paylaşacak sanırım.
Sarıkılçık cinsi başta olmak üzere…
Tosya pirincinin nesli tükenmeye yüz tutmuş tohum çeşitlerinin yeni baştan üretilmeye başlanmasıyla yörenin kat edeceği yolun farkında çünkü.
Kastamonu hayvancılık merkezi olabilir eyvallah…
Sarımsak, buğday, pirinç, meyve, kestane, defne, ceviz ve örneklerini daha çoğaltabileceğim birçok tarım ve orman tali ürünü ile de değil ülkemizin dünyanın önde gelen yörelerinden biri ne var ki.
Vali Günaydın Tosya pirinci ile ilgili proje hazırlığında…
Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili akademisyenlerle beraber yaptığı çalışmayı da sonraki bir yazıda ele alırız artık.
«««
Not:
İlimizin ilk ve son kadın milletvekili Hacer Dicle’dir…
1902 Taşköprü doğumlu olup 18 Nisan 1966 tarihinde aramızdan ayrıldı, kabri Ankara’da.
Öğretmendi…
Kastamonu Merkez İnas (Kız) Mektebi ve Kastamonu Kız Muallim Mektebi’nde okudu. Kastamonu Merkez Riyazülbenat İlk Mektebi, Zafer İlk Mektebi, Merkez İkinci Kız Mektebi ve Gazipaşa İlk Mektebi’nde başöğretmen olarak görev yaptı. Atandığı Amasya’da Merzifon Karamustafa Paşa Mektebi’nde de aynı görevi sürdürdü. Kastamonu Merkez Rumsındı Mektebi’nde öğretmen olarak görev yaptı.
23 Şubat 1935 tarihinde Vilayet Umumî Meclis Azalığı’na seçildi…
Daimi Encümen Azası olarak görev yaptı
1939 yılında 6’ncı dönem Kastamonu Milletvekili oldu…
TBMM’de ilk konuşmasını 25 Mayıs 1939 günü Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine yaptı. Bu konuşmasında ülkemizin eğitim-öğretim alanındaki durumunu gerçekçi bir dille anlatırken Kastamonu’dan da çeşitli örnekler verdiğini görüyoruz.
Bugün “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”…
Ne bir okulda ne bir caddede ismi, 364 gün bihaberiz bari bugün analım istedim Hacer Dicle’yi.
Ruhun şad olsun…
Onur kaynağımız kadın