• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 16 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Sarımsakta patent ihlali

2 Temmuz 2021
MANŞET, TÜRKİYE
A A
Sarımsakta patent ihlali

Taşköprü toprağında yetişmeyene Taşköprü sarımsağı denmez

Share on FacebookShare on Twitter

Eski Rektör Yardımcısından “Elazığ’da üretilebiliyor” iddiası

 

Tohumu tamam da toprağı nerede?

Kastamonu Üniversitesi’nin eski Rektör Yardımcısı, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Atalar, Taşköprü sarımsağını Elazığ’da yetiştirip, “olmaz denileni başardığını, Taşköprü Sarımsağı üretiminin artık Elazığ’da da yapıldığını” iddia etti.

Tüm özelliğini Taşköprü bölgesinin toprağından alan AB tescilli, patent sahibi Taşköprü sarımsağının tohumu kullanılarak başka bölgede yetiştirilmesi ve çıkan ürünün de “Taşköprü Sarımsağı” olarak lanse edilmesinin beyaz altınımız için sıkıntı yaratacağı ortada.

Elazığ Fırat gazetesine açıklamalarda bulunan Ömer Atalar, söz konusu fikrin ve gelinen süreçteki aşamaları şöyle anlattı:

“Hem kendi memleketimde en faydalı ne yetiştirebilirim düşüncesiyle hem insanlara nasıl örnek olabilirim hem istihdamı nasıl arttırabilirim hem de bu potansiyeli bizim elimizde olan cevheri kendimiz tutup başka yerlerde de bu ürünü yetiştirebilir miyiz düşüncesiyle Taşköprü sarımsağını Elazığ’da denedik. ‘Olmaz’ dediler, Taşköprü’deki insanlar dahi öyle dediler. ‘Bizim Taşköprü Sarımsağı başka yerde yetişmiyor, yetişmez’ dediler. Ama oldu. Çok titiz ve uğraşı veren bir süreç geçirdik. İnternetten, yurtdışı makalelerden, hem de Taşköprü ‘deki çiftçilerden, ziraat mühendislerinden vs bilgiler aldım. İnanın Taşköprü ile Elazığ’ın iklimsel değişikliklerinden nem oranına, rüzgarından gece- gündüz ısı farkına kadar; toprak analizlerine kadar incelemeler yaptım. 6  ay kadar projenin üzerinde çalıştıktan, istişareler yaptıktan ve çalışmalarım sonrasında  tohum istettim.  Zaten daha önceki yıllarda 2 yıl Kastamonu Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı görevinde bulunmuştum. Dolayısıyla bu 2 yıllık süreçte Taşköprü Sarımsağı, Tosya Pirinci, Siyez Bulguru gibi Kastamonu’nun yöresel ürünlerini tanıma imkânım oldu. Kastamonu’nun endemik tıbbi aromatik bitki yoğunluğu çok yüksek. Ancak şöyle bir sıkıntıları var; aynı hataya biz de düşmeyelim diye belirtmek istiyorum; tohum olarak üretimini sarfiyatını yapıyorlar. Benim asıl amacım tohum yaygınlaştıktan sonra işlem noktasında projelendirme yapmak. Bu anlamda da bakanlık ile istişarelerimiz devam ediyor”

Taşköprü sarımsağının da taklitlerinden sakınmak gerektiğini aktaran Atalar, “Ata tohumu bulduk,Taşköprü’nün Kırha denilen bir köyünden temin ettim. Bozulma olmasın istedim. Çünkü oralarda dahi bozulma ve hibritasyon var maalesef. Oradaki dostlarımızın görüşlerini değerlendirdik. Ucuz mu değil, olmamalı da bence. O da ayrı bir konu. Taşköprü sarımsağının da taklitlerinden sakınmak, ata tohumunu muhafaza etmek ve bu ilacın hakkını korumak durumundayız diye düşünüyorum. Hem fiyat konusunda hem hibrit tohum konusunda Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal da çok titizlikle davranıyor; bu da çok sevindirici bir durum” dedi.

Taşköprü Sarımsağını yetiştirme amacının insanlara örnek olabilmek olduğunu kaydeden Ömer Atalar, “Zaten buradaki en büyük amaçlarımdan bir tanesi; örnek olabilmekti. Çünkü Elazığ’da tarım; hep buğday,  arpa gibi bilinen ürünler üzerine yoğunlaşmış durumda. Böylesi stratejik anlamda ekonomik önemi yüksek olan bitkiler; Elazığ’da olmaz gözüyle bakılıyor, cesaret edilememiş; alışılagelen geleneksel düzeyde tarımla,  insanlar iktifa etmişler. Yani onunla yetinmeye çalışmışlar. Üniversiteden bir öğretim üyesinin, bir profesörün bahçesinde hem kendi uğraşıyla hem de işçilerle birlikte bir şeyler yapması örnek oldu. Ben onlara bir çalışma örneği olması hasebiyle temsil olsun istedim” diye konuştu.

 

PaylaşTweet
Önceki Haber

Pınarbaşı, turizmde patlama bekliyor

Sonraki Haber

Vali Hasip Koylan, bayram, spor

Benzer Haberler

Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
Sonraki Haber
Valiliğe şükran

Vali Hasip Koylan, bayram, spor

Son Haberler

KSK kaçırdıklarına yanıyor

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.