Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun, Türk edebiyatının “Koca Çınarı” Rıfat Ilgaz adını Cide Meslek Yüksekokulu’ndan kaldırma kararı aldığıyla ilgili haberimizin yarattığı yankı büyük oldu. KGC, alınan kararı “Akıl tutulması” olarak tanımladı.
Haberin büyük basın ve sosyal medya üzerinden de yayılmasıyla oluşan tepki dalgası, YÖK’ün onayına sunulma noktasındaki Senato kararını askıya aldırdı; DHA’nın kendisiyle görüştüğü Rektör Aydın, kararın uygulanmayacağını beyan etti.
Cideli Milletvekili Murat Demir de, “Konuyu bugün öğrendim ve hemen müdahale ettim. Gerekli yerlerle gerekli görüşmeleri yaptım. Ben milletvekili iken bir daha kimse buna cüret edemez. Bu konu kapandı”açıklaması yaptı.
Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu isminden “Rıfat Ilgaz” ibaresinin kaldırılmasına yönelik aldığı kararın duyulması üzerine oluşan tepki üniversite yönetimine geri adım attırdı.
Yankı yaratan haberimizin büyük basın ve sosyal medyada geniş yankı bulmasının ardından Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, kendisiyle görüşen Doğan Haber Ajansı’na Senato kararını doğruladı ancak bu kararın uygulanmayacağını beyan etti.
Aydın’ın bu beyanı, Senato kararını son onay mercii olan YÖK’e göndermek yerine bekleteceği ve bir dahaki senato toplantısında yeniden gündeme getireceği şeklinde yorumlandı.
Senato önceki kararının aksi istikametinde bir görüşe varırsa, süreç YÖK’e uzanmadan bitmiş ve Rıfat Ilgaz ismi yerinde kalmış olacak.
TEPKİLER
Kastamonu Üniversitası Senatosu’nun, Kastamonu’nun önemli bir insan değerine yönelik kararına öncelikle AK Parti’nin Cideli Milletvekili Murat Demir ve Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nden tepki geldi.
DEMİR: BU KONU KAPANDI
Murat Demir, Şenpazar eski Belediye Başkanı Suat Saygın’ın sosyal medya hesabı üzerinden kararı eleştirdiği paylaşımına, “Konuyu bugün öğrendim ve hemen müdahale ettim. Gerekli yerlerle gerekli görüşmeleri yaptım. Ben milletvekili iken bir daha kimse buna cüret edemez. Bu konu kapandı” cevabını verdi.
KGC: TAM BİR AKIL TUTULMASI
Kastamonu Gazeteciler cemiyeti ise, Senato kararına tepkisini Başkan Erkan Yılmaz’ın şu açıklamasıyla dile getirdi:
“Türk Edebiyatı’nın unutulmaz isimlerinden, Basın Şeref Kartı sahibi Rıfat Ilgaz’ın adının, doğduğu yer olan Cide Meslek Yüksek Okulu’ndan silinmesine yönelik Kastamonu Üniversitesi Senatosu tarafından alındığını öğrendiğimiz karar bizleri derinden üzmüştür.
Rıfat Ilgaz Kastamonu Cide doğumludur.
Kastamonulu olmasıyla da her zaman için gurur duymuşuzdur.
Doğduğu ve yetiştiği kent olan Kastamonu’ya bağlılığını her fırsatta dile getiren Rıfat Ilgaz, memleketini o kadar çok seviyordu ki; Soyadı Kanunu’yla bu kentin en büyük simgesi olan Ilgaz Dağları’nın ismini 1934’de kendi soyadı olarak seçti.
Özellikle doğduğu Cide’nin kültürüne, insanına yapıtlarında geniş yer verdi.
Sarı Yazma, Yıldız Karayel, Halime Kaptan ve Karadeniz’in Kıyıcığında gibi romanlarında bu yöreyi tema olarak aldı.
Çağrımız; anlaşılması mümkün olmayan bu şok kararı onay için YÖK’e gönderen, her defasında ‘Dünya Üniversitesi’ olma sloganını öne çıkararak, emanetçisi olarak görev yaptıkları şehrin büyük değerini göz ardı ederek, aslında bu ülkenin ve bu şehrin insanına ne kadar saygılı olduklarını gösteren Kastamonu Üniversitesi Senatosu’na değildir, kararın üst onay için gönderildiği YÖK’edir. YÖK’ün ‘akıl tutulması’ olarak adlandırdığımız bu kararı ret edeceğine olan inancımız sonsuzdur.”
EĞİTİM-İŞ: SAYGISIZLIK
Karara tepki gösteren Eğitim-İş Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal da, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Basınımızda yer alan haberlere göre Kastamonu Üniversitesi Senatosu, Cide Rıfat Ilgaz MYO’nun adını değiştirmeye karar vermiş ve Rıfat Ilgaz adını çıkartarak okulun adını Cide MYO yapmış!
Sanırız, başta Cide halkı olmak üzere bütün Kastamonu halkı, tıpkı bizler gibi “kafa göz yararcasına” alınan bu karar karşısında şaşkınlık geçirmiştir.
Üniversitemizin sadece ülkemizde değil, Kastamonu’da da bilimin yanı sıra sanat, edebiyat ve kültür yaşamımıza da olumlu katkı yapması beklenir, değerlerimizi anıtlaştırması gerekirken, adı Kastamonu ile, özellikle de Cide ile birlikte anılan edebiyatçımız Rıfat Ilgaz’ın adının, yıllar önce kurulmuş MYO’dan silinmesi kararı, tek sözcük ile Kastamonu’ya, Cide’ye, edebiyatımıza ve bizzat üniversitenin kendi tarihine karşı saygısızlıktır!
Siz bir eser meydana getirir, üniversitenin, ülkemizin, ilimizin özelliklerine göre bir isim verirsiniz. Sizden önce yapılmış eserlerin yerleşmiş, benimsenmiş, halka ve üniversiteye mal olmuş adlarını değiştirmek yakışık alır bir tutum değildir!
K.Ü. Senatosu’nu almış olduğu bu karardan dolayı kınıyoruz!
Merak ediyoruz:
Senatonun almış olduğu bu kararın gerekçesi nedir?
Senato, Rıfat Ilgaz gibi Türk toplumuna mal olmuş edebiyatçımız karşısında alerji mi duymaktadır?
Rıfat Ilgaz adının silinmesi, Cide’de bulunan MYO nasıl bir katkı sağlayacaktır?
Senato, üniversitenin sorunlarını bu yolla mı çözebileceğini düşünmektedir?
Bu soruların hiçbirisine sağduyulu cevaplar verilebileceği kanısında değiliz.
Eğitim-İş Kastamonu Şubesi olarak; Kastamonu Üniversitesi Senatosu’ndan bu anlamsız kararını gözden geçirmesini, Kastamonu ve Cide halkını daha fazla rencide etmemesini ve Rıfat Ilgaz adını iade etmesini kamuoyu önünde talep ediyoruz.
Eğer bu yanlış kararda ısrarcı olunursa Rıfat Ilgaz değerinden hiçbir şey kaybetmeyecek, ancak Kastamonu Üniversitesi ve senatosu çok şey kaybedecektir.
KGG: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Kastamonu Genç Girişimciler derneği ise sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili yapılan çok sayıda paylaşımdan birini gerçekleştirirken, “Kastamonu Üniversitesi Cide Rıfat Ilgaz MYO isminden “Rıfat Ilgaz” ismini çıkarmak için karar alması konusunun yakından takipçisi olacağız” ifadesini kullandı.
VE AYDIN ILGAZ
Üniversite Senatosunun kararına ilişkin Odatv’ye konuşan Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, 31 senato üyesinin imzaladığı kararın YÖK aşamasında olduğunu belirtti. Rıfat Ilgaz’ın yazdığı “Halime Kaptan” kitabının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser” olarak belirlendiğine dikkat çeken Aydın Ilgaz şöyle devam etti:
“Bu kitap Cide’deki bir kadın kaptanın kahramanlıklarını anlatır. ‘Sarı Yazma’ romanı vardır, Cide’nin sembolü olmuştur. Ve ünlü bir sözü var; ‘Ne iyi etmiş de anam beni bu memlekette doğurmuş’ diye… Böyle bir insanın adının kaldırılması için, dışarıdan tayinle gelen bir müdür karar almış.”
Meslek Yüksek Okulu’na 2007 yılında yani AKP hükümeti döneminde Rıfat Ilgaz’ın adının verildiğine dikkat çeken Aydın Ilgaz, “Bu ismi veren başka bir hükümet değil. ‘Aldım, verdim’ oluyor. 2007’den bugüne, 10 yıl sonra, hayatta olmayan bir insan, demek ki yanlış bir şey yapıyor!” diye eleştirilerini yöneltti.