• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Cuma, 23 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Siyez sofraları zenginleştiriyor

18 Mayıs 2021
KASTAMONU, MANŞET
A A
Siyez sofraları zenginleştiriyor
Share on FacebookShare on Twitter

Siyez buğdayından erişte, içli köfte, lavaş, çiğ köfte gibi ürünler üretiliyor.  Mergüze Organik sahibi Mustafa Afacan, “Burada şu an 5 kadın çalışıyor. Buradaki bütün ürünler kadın emeğiyle yapılıyor. Bu ürünlerin hazırlanmasından pazarlama aşamasına geçen tüm süreci de buradaki kadın istihdamımız sağlıyor” dedi.

Firma müdürü Dilek Demirci Kün ise “Yurt içinde birçok yere ürün gönderiyoruz, hedefimiz yurt dışında da birçok yere ürün göndermek” dedi.

 

Kastamonu’da kadınlar, “Hitit buğdayı” olarak da bilinen siyez buğdayından ürün çeşitliliğini artırmak için çalışıyor. Mustafa Afacan’ın (fotoğrafta) sahibi olduğu firmada üretim faaliyeti 5 kadın tarafından yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek, erişte, kurabiye, içli köfte, lavaş, çiğ köfte gibi ürünler, Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor. ( Bilal Kahyaoğlu – Anadolu Ajansı )

İlimizde kadınlar, “Hitit buğdayı” olarak da bilinen siyez buğdayından ürün çeşitliliğini artırmak için çalışıyor. Mustafa Afacan’ın sahibi olduğu firmada üretim faaliyeti 5 kadın tarafından yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek, erişte, kurabiye, içli köfte, lavaş, çiğ köfte gibi ürünler, Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor.

Mergüze Organik sahibi Mustafa Afacan, AA muhabirine, son 10 yıldır tarladan sofraya kadar üretim zincirini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Kastamonu’nun hem tarımsal anlamda hem de orman anlamında potansiyeli geniş bir bölge olduğuna işaret eden Afacan, “Biz bu bölgede gerek tarla ürünleri yani 10 bin yıllık geçmişi olan siyez ve buğday çeşitleri ile gerek özellikle Karadeniz sahilindeki ormanlardan topladığımız yabani ürünlerle gıda ürünleri üretiyoruz. Bu ürünlere katma değer katarak ve bu ürünleri ileride ihracat anlamında yurt dışına nasıl gönderebiliriz, bunların çalışmasını yapıyoruz.” diye konuştu.

İŞGEM’de ve Kastamonu Üniversitesi Teknokent’te çalışmalar yürüttüklerini anlatan Afacan, “Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın teknik danışmanlığıyla da yine bu ürünleri Avrupa piyasasına nasıl açabiliriz, nasıl gönderebiliriz onların çalışmasını yapıyoruz.” dedi.

– “Buradaki bütün ürünler kadın emeğiyle yapılıyor”

Kadın girişimciliği ve kadın emeği ile kırsal bölgelerdeki insanların ekonomiye katılabilmesi için çaba sarf ettiğini anlatan Afacan, “Burada şu an 5 kadın çalışıyor. Buradaki bütün ürünler kadın emeğiyle yapılıyor. Bu ürünlerin hazırlanmasından pazarlama aşamasına geçen tüm süreci de buradaki kadın istihdamımız sağlıyor. Bu anlamda gerek şehrimize gerekse de bölgemize ülkemize de örnek bir model yaratmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

– “Burada 100’ün üzerinde ürün üretiyoruz”

Siyez buğdayının son yıllarda daha da ön plana çıktığına dikkati çeken Afacan, şunları dile getirdi:

“Burada 100’ün üzerinde ürün üretiyoruz. Bu ürünleri Kastamonu bölgesindeki ürünlerden üretmeye çalışıyoruz. Bu pandemi süreci de bizim için kriz olmanın ötesinde belki genel anlamda bir fırsat olmaya evrildi. Çünkü pandemi öncesine kadar çok üzerinde durmadığımız elektronik satış ve ihracat seçeneklerini mecburen düşünmek zorunda kaldık. Bu ürün çeşitliğimizi de aslında biz pandemide yarattık. Bu pandemi döneminde hem istihdamımızı koruyarak hem de ürün çeşitliliğimizi ve ürün satış kanallarımızı da aslında geliştirerek bir anlamda bu işten karlı çıkmanın peşindeyiz. Çünkü şartların bize uymasını beklemektense bizim şartlara uyum sağlamamız ve krizi fırsata çevirmek için çalışmaktan başka seçeneğimiz yok. Kastamonu kadınları yerel gıda ürünleri ve özellikle siyez üzerindeki araştırdıkları ve geliştirdikleri yeni ürünlerle ülkemize örnek olacaklardır.”

Kastamonu’da kadınlar, “Hitit buğdayı” olarak da bilinen siyez buğdayından ürün çeşitliliğini artırmak için çalışıyor. Mustafa Afacan’ın sahibi olduğu firmada üretim faaliyeti 5 kadın tarafından yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek, erişte, kurabiye, içli köfte, lavaş, çiğ köfte gibi ürünler, Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor. Şirket müdürü Dilek Demirci Kün (fotoğrafta), açıklama yaptı. ( Bilal Kahyaoğlu – Anadolu Ajansı )

Şirket müdürü Dilek Demirci Kün ise siyezden birçok ürün ürettiklerini söyledi.

Teknokent’te de firmalarının bulunduğunu anlatan Kün, “Bu işi yapmaktan çok mutluyuz. Siyez ekmeği, siyez kurabiyeleri, erişteler, çiğ köfte, sebzeli lavaş üretiyoruz. Burada kadınlarla birlikte üretim yapmak çok güzel. Yurt içinde birçok yere ürün gönderiyoruz, hedefimiz yurt dışında da birçok yere ürün göndermek.” diye konuştu.

Esra Nurten Özkan ise ilk önce evinde üretim yaptığını daha sonra Mustafa Afacan ile tanıştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Siyezin birçok çeşidini ürettik. Orman meyvelerinden reçel çeşitlerimiz var. Siyezden sebzeli erişte, sebzeli lavaş çeşitlerimiz, siyezden içli köfte, çiğ köfte, siyezden ekmek çeşitlerimiz var. Biz Kastamonu kadınları olarak üretmekten çok memnunuz. İnsanlara faydalı şeyler yaptığımızı biliyoruz. Genetiği bozulmamış siyez unundan ürünler üretmek bizleri mutlu ediyor.” (AA)

PaylaşTweet
Önceki Haber

Özel Anadolu 15 yaşında

Sonraki Haber

“Fatura yine esnafa çıktı”

Benzer Haberler

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN
GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva
GÜNDEM

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik
GÜNDEM

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
Yaşasın ulusal egemenlik
GÜNDEM

Yaşasın ulusal egemenlik

23 Nisan 2025
Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Duyuru
MANŞET

Duyuru

5 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Sonraki Haber
“Karşılıksız destek  kaçınılmaz oldu”

“Fatura yine esnafa çıktı”

Son Haberler

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız KUTLU OLSUN

19 Mayıs 2025
Kırşehir mesaisi başladı

16 Mayıs 2025
Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

Kastamonu’ya yeni perspektif: Monuva

16 Mayıs 2025
KSK kaçırdıklarına yanıyor

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.