• Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim
Perşembe, 15 Mayıs 2025
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Siyez üretiminde tırmanış

11 Ağustos 2017
GENEL, KASTAMONU
A A

Buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayına son yıllardaki ilgi, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde ekim alanlarının 10 yılda 10 kat artmasını sağladı. ( Vural Akkirpi - Anadolu Ajansı )

Share on FacebookShare on Twitter

10 bin yıllık geçmişi bulunan siyez buğdayının hasat çalışmaları İhsangazi’de devam ediyor. Yaklaşık 16 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada yoğun talep görüyor. Siparişleri hasat edilmeden alınan siyez buğdayı adeta yok satıyor.
“Kabulca” veya “kaplıca” olarak da bilinen, günümüzde adı sıkça duyulan bir buğday türü olan ve doğal ortamda ilaçsız gübresiz büyüyebilen tek tahıl ürünü olan siyez, 10 bin yıllık geçmişi ile 14 kromozom sayısıyla genetik olarak yeryüzündeki ilk buğday türü olarak kabul ediliyor.
Günümüze kadar Kastamonu’da korunarak yetiştirilen siyez en çok İhsangazi, Seydiler ve Devrekâni ilçelerinde üretiliyor.
Siyez buğdayının sağlık ve lezzet açısından önemli bir buğday olduğunu ifade eden Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, siyez buğdayının Kastamonu’da yetişiyor olmasının büyük bir şans olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekerek ekim ve üretim alanlarının her geçen yıl arttırılması gerektiğinin altını çizdi.
Mehmet Butur, “Siyez son zamanlarda ulusal bazda yer almaya başladı. Geleceğin temel gıdası haline gelecek. İnsanlar pirinç tüketmekten korkar hale geldi. Şeker hastası ve obezite insanları doğal yiyeceklere yönlendiriyor. Doğal büyüyecek olan siyez bulguruna yönelim başladı. Kastamonu bunun için iyi bir fırsat. Son dönemlerde siyeze gösterilen ilgi ilimiz için çok önemli. Siyeze sahip çıkmamız gerekiyor. Üreticilerimiz çoğalmaya başladı. Üretici ile tüketici arasında büyük bir fiyat farkı var. Siyezin şu anda 2 TL gibi bir fiyatı varken bu rakam büyük marketlerde 8-10 TL arasında satılıyor. Çok büyük fiyat farkı var. Bu fiyat farkının önlenmesi için birileri devreye girmelidir. İşleme tesisleri oluşması gerekiyor mutlaka. Fabrikasyon tesisleri kurulduktan sonra pazara da bu şekilde sunulması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Siyez çiftçilerimiz için çok önemli bir geçim kaynağı. Tüketici de siyez buğdayını arıyor. Üreticilerimiz de Pazar olduğu sürece üretmeye hazır zaten” dedi.
İhsangazi ilçesine bağlı İbişler Köyü’nde üretim yapan Muhtar Adnan Işık, köylerinde siyez ekiminin yıllardan beri yapıldığını belirtti.
Çocukluğundan beri siyezin ekilip biçildiğine kaydeden Adnan Işık, “Gelir kaynağımızın yüzde 90’ını siyez buğdayı oluşturuyor. Köyümüzde siyez çok fazla siyez buğdayı ekiliyor. Siyezin anavatanı Kastamonu’nun İhsangazi ilçesidir. Köyümüzde siyez unu ve bulguru yapılıyor. Köyümüzde 3 tane değirmen bulunuyor. Siyezin en verimli zamanı bu şekilde. Geçim kaynağı olarak siyezi ekip biçiyoruz. Değirmenlerimiz normal fabrikasyon makinelerle değil su değirmenlerinin taşları ile çalışıyor. Bulguru da, unu da bu şekilde yapılıyor” diye konuştu.
Kastamonu merkez ve İhsangazi Devrekâni, Şeydiler ilçelerinde toplam ortalama 15 bin 665 dönüm siyez ekiliyor. Elde edilen siyezin yaklaşık yüzde 65’i bulgur, yüzde 20’si hayvan yemi, yüzde 11’i tahıl ve yüzde 4’ü ise un olarak kullanılıyor.

PaylaşTweet
Önceki Haber

Maslak’ın temeli nisanda atılacak

Sonraki Haber

Doktor Afşar’ın objektifinden gizli güzellikler

Benzer Haberler

Hadi Dilekçi’yi kaybettik
GÜNDEM

Hadi Dilekçi’yi kaybettik

7 Nisan 2025
Baro’nun Genel Kurulu yapıldı, Demir güven tazeledi
GÜNDEM

Baro Başkanı’ndan Avukatlar Günü mesajı

5 Nisan 2025
“Oyuncularımla gurur duyuyorum”
GÜNDEM

“Oyuncularımla gurur duyuyorum”

2 Nisan 2025
Kırşehir mesaisi başladı
GÜNDEM

“4” puanlık galibiyet

2 Nisan 2025
Ergin Hoca’dan maça çağrı
GENEL

Ergin Hoca’dan maça çağrı

31 Mart 2025
Motosiklet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı
ASAYİŞ

Motosiklet ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

31 Mart 2025
Valilik’te Bakanlı bayramlaşma
GÜNDEM

Valilik’te Bakanlı bayramlaşma

30 Mart 2025
İyi bayramlar
GENEL

Vali’den bayram mesajı

30 Mart 2025
Sonraki Haber

Doktor Afşar’ın objektifinden gizli güzellikler

Son Haberler

KSK kaçırdıklarına yanıyor

KSK kaçırdıklarına yanıyor

12 Mayıs 2025

Kırmızı Şimşek ikinci turda

8 Mayıs 2025

Play-Off niyetine…

4 Mayıs 2025
Kent Müzesi’nde etkinlik

Kent Müzesi’nde etkinlik

2 Mayıs 2025
    Please install/update and activate JNews Instagram plugin.
Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

Sitede bulunan özel içeriklerin hakları saklıdır.
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Gizlilik
  • Reklam
  • İletişim

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • POLİTİKA
  • KÜLTÜR • SANAT • HAYAT
  • SPOR
  • YAZARLAR

Kastamonu Gazetesi © 2015 • Tüm hakları saklıdır.